Back to top

Veszélyben a tőzeglápok – védeni kell a vizes élőhelyeket

A tudósok több mint 30 tőzegláp történetét tanulmányozták Európa különböző részein. Kiderült, hogy többségük fokozatosan kiszárad. Ez rossz jel, mert a tőzeglápok természetes víztározók és széntározó raktárak.

Egy nemzetközi tudóscsoport megvizsgálta, hogyan működtek az elmúlt 2000 évben az európai vizes élőhelyek. A kutatás során 31 európai tőzeglápból gyűjtöttek anyagokat Skandináviában, Nagy-Britanniában és Lengyelországban. Vizsgálták, hogy a vízszint hogyan változott az idők során.  

A vizsgált tőzegek többsége sajnos a kiszáradás felé mutat.

A kutatások kimutatták, hogy az európai tőzeglápok vízszintjének csökkenése már 300 évvel ezelőtt megkezdődött, és a folyamat 200 évvel ezelőtt felgyorsult. Az eredmények a héjas amőbák maradványainak vizsgálatán alapulnak. Nekik köszönhetően tudható, mikor voltak jók az életfeltételek a tőzegvidéken, és mikor nem.

A kutatók megállapítása szerint az európai vizes élőhelyek kiszáradása a globális változás része, amelyből az emberiség is kiveszi a részét, hiszen a gazdasági fejlődés és az éghajlatváltozás szoros összefüggést mutat.

Európa sok országában egyre nagyobb a hidrológiai stressz. A talajok vízszintje csökken, egyre több helyen küzdenek aszályokkal, ezért egyes területeken a vízszolgáltatást is korlátozzák.

A vizsgálatot végzők aggodalmuknak adtak hangot, hogy az aszály ellenére a vizes élőhelyeket és réteket időnként lecsapolják, a tőzeget öntöző folyókat szabályozzák. A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy még a kis mocsarakra is fordítsunk nagy figyelmet, mert még az ilyen kicsi élőhelyek helyi zavara is halmozódó problémákat okozhat.

A tőzeglápok lecsapolása és a tőzeg tüzelőanyagként történő kiaknázása 200 évvel ezelőtt kezdődött.

Napjainkban még mindig sikerül néhány magánszemélynek tőzeglápot lecsapolnia, vagy akár kis tőzegbányákat is nyitnia,

klímakockázati ismeretek nélkül. Viszont szerencsére egyre nehezebb a nagyobb tőzegbányák létesítése vagy a nagyobb tőzeglápok lecsapolása.

- A csökkenő vízszint a tőzegekben bizonyos mértékben tükrözi a gazdasági fejlődést. Végül a társadalom hidrológiai stresszként fogja érezni azt, ami a felszín alatti víz szintjének csökkenésével jár. A tanulmányunk azt az előrejelzést mutatja, hogy a tőzegek vízszintje valószínűleg egyre nagyobb mértékben tovább csökken.  Gondolkodnunk kell a vizes élőhelyek megfelelő kezeléséről, hogy ezek a fontos vízkészletek és széntároló területek megmaradjanak számunkra, mert ezek a területek fontos szövetségeseink az éghajlat védelemben - foglalta össze dr. Mariusz Lamentowicz professzor,  a kutatás alapján készült tanulmány egyik szerzője.

 

 

 

Forrás: 
agropolska.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Növényi gél a kiszáradás ellen

A növénypusztulás egyik leggyakoribb oka a kiszáradás. A megfelelő vízellátás főként szállítás során, illetve az üzletekben nehézkes. A Chrysal cég által erre a célra kifejlesztett növényi gél ugyanakkor hosszú ideig biztosítja a megfelelő nedvességet a növényeknek, így szavatolja a megfelelő minőséget és a hosszabb élettartamot.