0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Veszélyben a tőzeglápok – védeni kell a vizes élőhelyeket

A tudósok több mint 30 tőzegláp történetét tanulmányozták Európa különböző részein. Kiderült, hogy többségük fokozatosan kiszárad. Ez rossz jel, mert a tőzeglápok természetes víztározók és széntározó raktárak.

Egy nemzetközi tudóscsoport megvizsgálta, hogyan működtek az elmúlt 2000 évben az európai vizes élőhelyek. A kutatás során 31 európai tőzeglápból gyűjtöttek anyagokat Skandináviában, Nagy-Britanniában és Lengyelországban. Vizsgálták, hogy a vízszint hogyan változott az idők során.  

A vizsgált tőzegek többsége sajnos a kiszáradás felé mutat.

A kutatások kimutatták, hogy az európai tőzeglápok vízszintjének csökkenése már 300 évvel ezelőtt megkezdődött, és a folyamat 200 évvel ezelőtt felgyorsult. Az eredmények a héjas amőbák maradványainak vizsgálatán alapulnak. Nekik köszönhetően tudható, mikor voltak jók az életfeltételek a tőzegvidéken, és mikor nem.

A kutatók megállapítása szerint az európai vizes élőhelyek kiszáradása a globális változás része, amelyből az emberiség is kiveszi a részét, hiszen a gazdasági fejlődés és az éghajlatváltozás szoros összefüggést mutat.

Európa sok országában egyre nagyobb a hidrológiai stressz. A talajok vízszintje csökken, egyre több helyen küzdenek aszályokkal, ezért egyes területeken a vízszolgáltatást is korlátozzák.

A vizsgálatot végzők aggodalmuknak adtak hangot, hogy az aszály ellenére a vizes élőhelyeket és réteket időnként lecsapolják, a tőzeget öntöző folyókat szabályozzák. A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy még a kis mocsarakra is fordítsunk nagy figyelmet, mert még az ilyen kicsi élőhelyek helyi zavara is halmozódó problémákat okozhat.

A tőzeglápok lecsapolása és a tőzeg tüzelőanyagként történő kiaknázása 200 évvel ezelőtt kezdődött.

Napjainkban még mindig sikerül néhány magánszemélynek tőzeglápot lecsapolnia, vagy akár kis tőzegbányákat is nyitnia,

klímakockázati ismeretek nélkül. Viszont szerencsére egyre nehezebb a nagyobb tőzegbányák létesítése vagy a nagyobb tőzeglápok lecsapolása.

– A csökkenő vízszint a tőzegekben bizonyos mértékben tükrözi a gazdasági fejlődést. Végül a társadalom hidrológiai stresszként fogja érezni azt, ami a felszín alatti víz szintjének csökkenésével jár. A tanulmányunk azt az előrejelzést mutatja, hogy a tőzegek vízszintje valószínűleg egyre nagyobb mértékben tovább csökken.  Gondolkodnunk kell a vizes élőhelyek megfelelő kezeléséről, hogy ezek a fontos vízkészletek és széntároló területek megmaradjanak számunkra, mert ezek a területek fontos szövetségeseink az éghajlat védelemben – foglalta össze dr. Mariusz Lamentowicz professzor,  a kutatás alapján készült tanulmány egyik szerzője.

 

 

 

Forrás: agropolska.pl/magyarmezogazdasag.hu