0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Az FoodOverflow segítségével a Felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot.

Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint.

A weboldalt tudják használni éttermek is, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, és rendelni szeretetszolgálatok, vagy egyszerűen csak éhes emberek is tudnak.

A felajánlott, és sikeresen átadott ételek után az emberek FoodCoin-okat kapnak. Kezdetben a rendelést is FoodCoin-hoz kötöttük, és mindenki egy alap tőkével indult, viszont ezt elvetettük, mivel így, aki nem ajánlott fel ételt, az nem is tudott rendelni. A felajánlók most is kapnak FoodCoin-t karitatív tevékenységükért, de most teljesen ingyen lehet rendelni.

Ami az otthoni újrahasznosítást illeti, gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy az általában köretként használt élelmiszereket lehet talán a legváltozatosabban újrahasznosítani. A tegnapi köret egytálételként, salátaként, édességként kelhet új életre.

Főtt tészta maradékból lehet:

Levesbetét

Mártással, zöldségekkel csőben sült tészta

Hagymával, paprikával összepirítva új étel

Saláta

Spagettilángos

Stíriai metélt

Maradék főtt rizsből, illetve gabonafélékből másnap készülhet:

Felkockázott nyers zöldségekkel és öntettel saláta

Zöldségekkel és kevés hússal keverve sütött étel

Zöldségekkel (káposzta, kelkáposzta, karfiol, zöldbab) és kevés hússal rakott zöldség

Zöldségekkel, fűszerekkel, esetleg tojással és sajttal keverve fasírt (pl. gombafasírt)

Rizottó

Szusi

Levesbetét (pl. paradicsomlevesbe)

Rizsgombóc

Tejberizs

Gyümölcsrizs

Rizsfelfújt

Héjában főtt, vagy tört burgonyából, illetve krumplipüréből lehet:

Rakott krumpli

Töltött krumpli

Habarás helyett levessűrítő

Krumplipüré (akár zöldséggel dúsítva)

Burgonyakrémleves

Gombóc, nudli, krokett

Tócsni

Krumplis kenyér

Krumplis pogácsa

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodcoin.hu