Back to top

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Az FoodOverflow segítségével a Felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot.

Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint.

A weboldalt tudják használni éttermek is, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, és rendelni szeretetszolgálatok, vagy egyszerűen csak éhes emberek is tudnak.

A felajánlott, és sikeresen átadott ételek után az emberek FoodCoin-okat kapnak. Kezdetben a rendelést is FoodCoin-hoz kötöttük, és mindenki egy alap tőkével indult, viszont ezt elvetettük, mivel így, aki nem ajánlott fel ételt, az nem is tudott rendelni. A felajánlók most is kapnak FoodCoin-t karitatív tevékenységükért, de most teljesen ingyen lehet rendelni.

Ami az otthoni újrahasznosítást illeti, gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy az általában köretként használt élelmiszereket lehet talán a legváltozatosabban újrahasznosítani. A tegnapi köret egytálételként, salátaként, édességként kelhet új életre.

Főtt tészta maradékból lehet:

Levesbetét

Mártással, zöldségekkel csőben sült tészta

Hagymával, paprikával összepirítva új étel

Saláta

Spagettilángos

Stíriai metélt

Maradék főtt rizsből, illetve gabonafélékből másnap készülhet:

Felkockázott nyers zöldségekkel és öntettel saláta

Zöldségekkel és kevés hússal keverve sütött étel

Zöldségekkel (káposzta, kelkáposzta, karfiol, zöldbab) és kevés hússal rakott zöldség

Zöldségekkel, fűszerekkel, esetleg tojással és sajttal keverve fasírt (pl. gombafasírt)

Rizottó

Szusi

Levesbetét (pl. paradicsomlevesbe)

Rizsgombóc

Tejberizs

Gyümölcsrizs

Rizsfelfújt

Héjában főtt, vagy tört burgonyából, illetve krumplipüréből lehet:

Rakott krumpli

Töltött krumpli

Habarás helyett levessűrítő

Krumplipüré (akár zöldséggel dúsítva)

Burgonyakrémleves

Gombóc, nudli, krokett

Tócsni

Krumplis kenyér

Krumplis pogácsa

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/foodcoin.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.