Back to top

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Az FoodOverflow segítségével a Felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot.

Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint.

A weboldalt tudják használni éttermek is, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, és rendelni szeretetszolgálatok, vagy egyszerűen csak éhes emberek is tudnak.

A felajánlott, és sikeresen átadott ételek után az emberek FoodCoin-okat kapnak. Kezdetben a rendelést is FoodCoin-hoz kötöttük, és mindenki egy alap tőkével indult, viszont ezt elvetettük, mivel így, aki nem ajánlott fel ételt, az nem is tudott rendelni. A felajánlók most is kapnak FoodCoin-t karitatív tevékenységükért, de most teljesen ingyen lehet rendelni.

Ami az otthoni újrahasznosítást illeti, gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy az általában köretként használt élelmiszereket lehet talán a legváltozatosabban újrahasznosítani. A tegnapi köret egytálételként, salátaként, édességként kelhet új életre.

Főtt tészta maradékból lehet:

Levesbetét

Mártással, zöldségekkel csőben sült tészta

Hagymával, paprikával összepirítva új étel

Saláta

Spagettilángos

Stíriai metélt

Maradék főtt rizsből, illetve gabonafélékből másnap készülhet:

Felkockázott nyers zöldségekkel és öntettel saláta

Zöldségekkel és kevés hússal keverve sütött étel

Zöldségekkel (káposzta, kelkáposzta, karfiol, zöldbab) és kevés hússal rakott zöldség

Zöldségekkel, fűszerekkel, esetleg tojással és sajttal keverve fasírt (pl. gombafasírt)

Rizottó

Szusi

Levesbetét (pl. paradicsomlevesbe)

Rizsgombóc

Tejberizs

Gyümölcsrizs

Rizsfelfújt

Héjában főtt, vagy tört burgonyából, illetve krumplipüréből lehet:

Rakott krumpli

Töltött krumpli

Habarás helyett levessűrítő

Krumplipüré (akár zöldséggel dúsítva)

Burgonyakrémleves

Gombóc, nudli, krokett

Tócsni

Krumplis kenyér

Krumplis pogácsa

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/foodcoin.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

A Moët Hennessy az élő talaj köré szervezi programját a Vinexpón

A Moët Hennessy a 2020. február 10. és 12. között Párizsban rendezendő Vinexpo kiállításon fenntartható kérdésekkel foglalkozó agoraként szervezi meg programját. A három nap során beszélgetéseket, vitákat szerveznek egyebek azzal a céllal, hogy felvázolják a jelenlegi szőlőtermesztési modelleket.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.