Back to top

Alternatív takarmányok a kecskék számára - Kísérleti év

Beszámolok az idei tapasztalataimról, milyen lehetőségeket találtam a megbolondult időjárás hatásainak kivédésére. Az év eddig ismét meglehetősen siralmasra sikerült a környékünkön, olyannyira, hogy csak kétszer tudtak lucernát kaszálni az itt élő gazdálkodók. Az ország nagy részén, úgy tudom, hasonló a helyzet, kivételt ez alól csupán a „nagyon” Nyugat- és Dél-Nyugat-Magyar­or­szág jelentett.

A minap éppen Baranya megyéből kaptam látogatókat, akik az itteni aszály láttán megdöbbenésüket fejezték ki. Pedig arra melegebb van, de az itteninél jóval több csapadék jutott nekik. Örülök hát, hogy tavaly és kora tavasszal nagy bátran belevágtam az „alternatívákba”, így sikerült valamennyi hiányzó takarmányt pótolnom. Ráadásul ez csak a kísérleti év, jövőre a mostani „beváltnak tűnő” módszerek mellett újabb terveim vannak.

Illusztráció (OMÉK - búr kecske)
Fotó: Csatlós Norbert

Batáta

Eléggé szkeptikus voltam a „csodakrumplit” illetően, de azért kipróbáltam. A saját palánták "gyártása” nem sikerült, pontosabban sikerült, csak későn tudtuk kiültetni, de szerencsére kaptam a szomszédból közel 100 életerős palántát. A szomszéd már harmadik éve kísérletezik vele, sokat segített a tapasztalataival. Ami számomra fontos volt, az a hatalmas zöldtömeg. És sikerült! A termesztés egyik titka a talajtakarás (mulcs a kecskekarámból), méghozzá oly módon, hogy a burjánzó batáta ne akarjon állandóan újabb gyökeres hajtást nevelni a száron. Tehát: vastag mulcs, vagy folyamatos ellenőrzés és a szárak feltépése (a nyulak és a kecskék is hálásak voltak érte). A mulcs miatt, és mert a terülő, terjedő batáta pompás takarónövény, gyomosodással nem kellett számolnom. Amit azonban meg kellett oldanom, az a locsolás. A tövek nedvesen tartását segítette valamennyire a mulcs és a kecsketrágyás keverék a palánták kiültetése előtt, de bizony voltak hetek, amikor vért izzadtunk. Ettől függetlenül elegendő volt hetente kétszer locsolni őket, a víz pedig állott, gyűjtött egyszerű esővíz volt.

Október elején, az első fagy nagyon megkapta a növényt, fel kellett szednem a töveket, és hatalmas mennyiséget tudtam zöldből a kecskék elé rakni.

Ha a szeptember eleje óta apránként felszedett hajtásokat és a mostani mennyiséget összeadom, körülbelül 2 heti etetést váltottam ki, ami azért elég jó mennyiség, különösen, mivel friss zöldhöz jutottak az állatok akkor, amikor minden recsegve, ropogva törik a szárazságtól a legelőn. A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor megbontottam a fészkeket: a lila is szép mennyiséget termett, de csak aprókat, a sárga azonban hatalmas gumókat hozott. Ezeket ember, állat szívesen fogyasztja, és az eladásukkal még a takarmányozási büdzsénket is segítem.

Csicsóka

Vadföldekről jól ismertem és kedveltem is ezt a növényt. Az ültetést követően azonban a mi rettenetesen kötött, sziklaszilárd talajunkban, pláne víz nélkül (a batátával ellentétben nem locsoltam), nagyon lassan fejlődött. Időnként (kétszer), amikor számottevő csapadékot kapott, megnyúlt, de azért így is megnőttek valahogy. Nem szolgált előnyükre, hogy nem gyomtalanítottam, és az sem, hogy a kecskék néha csak beszöktek a területre, és kiharapták a hajtáscsúcsok egy részét. Mindezen viszontagságok ellenére jó részük megnőtt, és virágzás után, az első fagyok után beengedtem a kecskéket a kanadai aranyvesszővel vegyes csicsókaföldre. Kicsit szkeptikus voltam, a felnyurgult szárak vaskosak, ágszerűek és cseppet sem ínycsiklandónak tűntek, de a kecskéket ez a legkevésbé sem zavarta, pláne, hogy az aranyvesszővel vegyesen voltak a csicsóka szárak.

A „csicsóka projekt” tehát marad, újabb gumókat helyezek majd el, és amíg lehet, addig a mostani hajtatott állományt is rágatni fogom.

Elvileg lehetne kaszálni, de itt felénk akkora volt az aszály, féltem, hogy nem lesz elégséges a növedék. Néhány tőről nyáron vágtam le hajtást, szikkasztottam, az is elfogyott, de kaszálni majd csak akkor fogom, ha lesz belőle annyi, hogy gond nélkül megtehetem.

Törköly

Számomra évek óta fontos takar­mánykiegészítő, szürettől akár áprilisig tartja magát, ha jól van eltárolva. Borvidéken élek, nem okoz nehézséget a beszerzése, ingyen házhoz hozzák, csak adjak érte kecsketrágyát. Etetésénél azonban nagyon fontos betartani a szoktatási periódusokat. Törkölynél, ha a jószág nem ismeri, ez nem 10 nap, hanem eltolódhat akár 3 hétig is. Eleinte képesek bezabálni, aminek a legenyhébb tünete a részegség, de persze felfúvódás, hasmenés és egyéb bajok is lehetnek belőle. Nálam, amikor „beáll” a rendszer, naponta olyan 4 kg (!) körüli száraz, kétszer préselt törkölyt is elfogyasztanak a kecskék. A nedves törkölyt nem lehet tárolni, és nem is szeretik az állatok. A törkölyt erre a célra kapható szőlészeti kádakban tárolom, az „anyagot” jól tömörítve, megtaposva, tetejét szorosan lezárva, lesúlyozva, lehetőleg árnyékban. A bontott kádnak is zárva tartom a tetejét természetesen.

Babszár

Körülbelül a batáta szárával egy időben tudtam a babszárat is a kecskéknek adni, ami nagyon jól elfogyott, az állatok külön örültek a rajta maradt babnak. Bajuk nem lett tőle. Idén nem volt annyi, hogy kísérletként külön etessem, de ha sikerül forrást felkutatni, újra megpróbálom majd, elsősorban zölden.

Krumpli

Évek óta etetem betakarítás után, a térségben fillérekért kapni. Hátránya, hogy össze kell vágni, és tudni kell jelentős mennyiséget tárolni belőle. Én csak a fejősökkel, fejés közben, a fejőállásban etetem, abrakkal kicsit megszórva, így nem romlik meg a maradék. Ehhez is szoktatni kell azonban a kecskéket. Érdemes eleve mosott krumplit venni, bár így romlékonyabb, de megoldás lehet az is, ha az adott adagot mindig megmossuk és megszárítjuk, ez viszont jelentős macera. Szóval inkább maradjon a mosottan vett, amit aztán összevágunk.

Tejre gyakorolt hatás

Mindegyik itt felsorolt takarmány a víztartalmánál és egyéb tulajdonságainál fogva „nyomja” a tejet. A szőlőmag most éppen divatos élelmiszernek számít, fantasztikus hatásairól mostanában sokat lehet olvasni, hallani, a krumpli keményítő hatásáról szintén. A törköly eleinte édessé és alkoholosan aromássá teszi a tejet, erre nagyon kell figyelni, de mire a bendőflóra átáll, ez megszűnik. A krumpli okozhat enyhe hasmenést, ha hirtelen adjuk, mellékízt azonban szerencsére nem tapasztaltam. Mindenképp érdemes próbálkozni, kísérletezni velük, pénztárcakímélő és tejet hozó lehetőségek. Ahogy változik természetes környezetünk, egyre fontosabb a kiutak keresése, az alternatív takarmányötletek felkutatása.

Pallagi Zsuzsanna

GerecseKecske

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Az elszántság és tudatosság kiváló terméseredményeket adott Vasban

Szinte az összes gabonaféle esetében fölülmúlták a Vas megyei gazdák az országos termésátlagot, őszi búzából 1 tonnával, őszi árpából 9 mázsával, kukoricából 5 mázsával termeltek többet, napraforgóból pedig hozták a 3 tonnás országos hektáronkénti átlagot. A NAK vasszécsenyi gazdatájékoztató fórumán értékelték a legjobbakat, kiosztották az 5. Vas megyei Búzatermelési Verseny díjait is.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.