Back to top

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

Könnyen termeszthető, kevés törődést igénylő növény, ínséges időkben a krumpli helyett fogyasztották, bizonyíték erre számos népi elnevezése is: csókapityók, földialma, tótrépa. Valójában Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, majd nálunk is elterjedt. Manapság egyre többen fedezik fel újra a krumplihoz hasonló. de édesebb íz világú gumókat, és

a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett.

Mivel érdemlik ki a figyelmet ezek a göcsörtös, barnás sárgás gumók? A könnyű termesztés mellett főként az élettani hatásokkal. Csodazöldségnak tartják, fogyasztásának nagy szerepe van a cukorbetegek és diétázók étrendjében.

Sokkal kevésbé hizlal, mint a krumpli, viszont nagymértékben laktat, ez pedig a benne lévő inulin formájú szénhidrátnak köszönhető, amely vízben nem oldódó nagy méretű rost, gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Az ezekből keletkező fruktóz, azaz gyümölcscukor lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig lelkiismeret furdalás nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik.

További pozitívumként írható a számlájára, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét.

A csicsókának közel ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Emellett rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin tartalma is magas.

Egyedül a megpucolása okozhat némi nehézséget a göcsörtös, szabálytalan alakja miatt. De nem muszáj mindig meghámozni, mert a héja nagyon vékony, sütéskor, főzéskor megpuhul. Előtte alaposan meg kell mosni és a szennyeződés dörzsszivaccsal eltávolítható.

Bármilyen étel elkészíthető belőle, csak a fantázia kérdése, mire szeretnénk használni.

Mivel keményítőtartalma jóval alacsonyabb, mint a krumplié, íze pedig gazdagabb, üdén édeskés, ezért nyersen is finom, saláta, vagy levét kifacsarva turmix italok összetevője is lehet. Remek krémleves, sült köret, főzelék készíthető belőle. Íze jól harmonizál almával, naranccsal és céklával.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.