Back to top

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

Könnyen termeszthető, kevés törődést igénylő növény, ínséges időkben a krumpli helyett fogyasztották, bizonyíték erre számos népi elnevezése is: csókapityók, földialma, tótrépa. Valójában Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, majd nálunk is elterjedt. Manapság egyre többen fedezik fel újra a krumplihoz hasonló. de édesebb íz világú gumókat, és

a bio zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye lett.

Mivel érdemlik ki a figyelmet ezek a göcsörtös, barnás sárgás gumók? A könnyű termesztés mellett főként az élettani hatásokkal. Csodazöldségnak tartják, fogyasztásának nagy szerepe van a cukorbetegek és diétázók étrendjében.

Sokkal kevésbé hizlal, mint a krumpli, viszont nagymértékben laktat, ez pedig a benne lévő inulin formájú szénhidrátnak köszönhető, amely vízben nem oldódó nagy méretű rost, gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Az ezekből keletkező fruktóz, azaz gyümölcscukor lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig lelkiismeret furdalás nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik.

További pozitívumként írható a számlájára, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét.

A csicsókának közel ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Emellett rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin tartalma is magas.

Egyedül a megpucolása okozhat némi nehézséget a göcsörtös, szabálytalan alakja miatt. De nem muszáj mindig meghámozni, mert a héja nagyon vékony, sütéskor, főzéskor megpuhul. Előtte alaposan meg kell mosni és a szennyeződés dörzsszivaccsal eltávolítható.

Bármilyen étel elkészíthető belőle, csak a fantázia kérdése, mire szeretnénk használni.

Mivel keményítőtartalma jóval alacsonyabb, mint a krumplié, íze pedig gazdagabb, üdén édeskés, ezért nyersen is finom, saláta, vagy levét kifacsarva turmix italok összetevője is lehet. Remek krémleves, sült köret, főzelék készíthető belőle. Íze jól harmonizál almával, naranccsal és céklával.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Talajtakarás faforgáccsal

Egy apró trükk a kertészkedéshez… Létezik egy jól bevált módszer a régimódi kertész szakkönyvekben, mely azt taglalja, hogy az ősz elérkezettével egyben eljön az ideje a dupla ásásnak is. Mára a tudomány bebizonyította ennek az ellenkezőjét, hiszen egyre terjednek a minimális talajforgatással járó módszerek. Nem éri meg a felső termékeny részt leforgatni, a gyökérzóna mélysége alá.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Kikapcsolódás biztonságban? Irány az erdő!

Az idegenforgalom egyike a pandémia által leginkább sújtott ágazatoknak, nem csoda, hogy sok országban kihívást okoz a turizmus vonzerejének visszaállítása. Magyarországon azonban az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezi a természetközeli pihenési formákat, így az erdei turizmust is.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Olasz konzorcium apró almával növelné a fogyasztást

Új kezdeményezést indított három nagy olasz almatermelő- és forgalmazó, hogy lendületet adjon az ígéretes snackalma-szektornak. Francia nemesítésű, természetesen apró, de jóízű, könnyen fogyasztható fajtákat vezetnek be a piacra. A Snacking Project nevű szervezetet a VOG és a VI.P termelői szervezetek, valamint a Rivoira G.&F.lli nagykereskedő alapította.

Megnyílt a dísznövény és kertművészeti napok Fehérvárcsurgón

Megnyitották és hétvégén látogatható a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, ahol szakmai előadások, kiállítások, hangversenyek szerepelnek a programban és számos kiállító vesz részt. Az eseményt Pascale Andreani, a Francia Köztársaság nagykövete és Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.