Back to top

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Az afrikai sertéspestis betegség elleni védekezés legfontosabb és leghatékonyabb eszköze a megelőzés, ezért is kiemelten fontos minden olyan esemény, amely lehetőséget biztosít az érintettek tájékoztatására, a figyelemfelhívásra. A Nébih szakemberei törekednek arra, hogy minél több, a mostani Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvénysorozatához hasonló eseményen, fórumon vegyenek részt, hisz

a személyes, közvetlen tájékoztatás az egyik leghatékonyabb módja az információk átadásának és az esetleges bizonytalanságok, félreértések gyors, egyértelmű tisztázásának.

A NAK rendezvénysorozatának valamennyi állomásán (Miskolcon, Nádudvaron, Budapesten, Kiskunfélegyházán és Tatán) dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyesen tájékoztatta a résztvevőket a legfontosabb tudnivalókról és aktualitásokról. A rendezvény kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy jellemzően az érintett célcsoportok mindegyikéből érkeztek résztvevők: állattartók, tenyésztőszerveztek, élelmiszervállalkozók, állatorvosok stb. egyaránt helyet foglaltak a közönség soraiban. A vendégek összetétele a sertéságazat teljes szegmensét leképezte. A háztáji állattartótól a nagy mezőgazdasági vállalkozásokig, a kistermelői élelmiszer előállítóktól a nagy kapacitású vágóhidakig egyaránt érkeztek hallgatók, de a résztvevők között állatforgalmazók, kereskedők, szállítmányozók, valamint szolgáltató és hatósági állatorvosok is akadtak.

A rendezvények alkalmával megfogalmazott kérdésekből egyértelműen kitűnt, hogy az ágazatai szereplők tisztában vannak az afrikai sertéspestisnek az ágazatot fenyegető valamennyi közvetlen és közvetett veszélyével. Ugyanakkor egy olyan tendencia is megfigyelhető, hogy az érintettek egy része abban bízik, létezik olyan konkrét eszköz, eljárás stb., amely alkalmazása biztosítékot jelenthet számukra a betegség megelőzésében.

Éppen ezért országos főállatorvos úr minden esetben kiemelten hangsúlyozta, hogy az eredményes védekezés záloga az állategészségügyi és járványvédelmi szabályok fokozott és folyamatos betartása. Ezek a hatályos jogszabályokban, a nemzetközi tapasztalatokon alapuló útmutatókban stb. előírt, vagy leírt információk elérhetőek a Nébih tematikus oldalán.

Novemberben (a már lezajlott kaposvári esemény mellett) lesz még egy rendezvény Körmenden, november 21-én.  Ezt is a NAK Állattenyésztési Osztálya szervezi.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Munkaerőmegtartási jó gyakorlat, testközelből

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az élelmiszeripari tagság számára a „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” programsorozat keretében kamarai finanszírozással 2019. november 19-én újabb gyárlátogatást szervezett az Eisberg Hungary Kft. gyáli üzemébe.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Az elszántság és tudatosság kiváló terméseredményeket adott Vasban

Szinte az összes gabonaféle esetében fölülmúlták a Vas megyei gazdák az országos termésátlagot, őszi búzából 1 tonnával, őszi árpából 9 mázsával, kukoricából 5 mázsával termeltek többet, napraforgóból pedig hozták a 3 tonnás országos hektáronkénti átlagot. A NAK vasszécsenyi gazdatájékoztató fórumán értékelték a legjobbakat, kiosztották az 5. Vas megyei Búzatermelési Verseny díjait is.

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.