Back to top

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Az afrikai sertéspestis betegség elleni védekezés legfontosabb és leghatékonyabb eszköze a megelőzés, ezért is kiemelten fontos minden olyan esemény, amely lehetőséget biztosít az érintettek tájékoztatására, a figyelemfelhívásra. A Nébih szakemberei törekednek arra, hogy minél több, a mostani Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvénysorozatához hasonló eseményen, fórumon vegyenek részt, hisz

a személyes, közvetlen tájékoztatás az egyik leghatékonyabb módja az információk átadásának és az esetleges bizonytalanságok, félreértések gyors, egyértelmű tisztázásának.

A NAK rendezvénysorozatának valamennyi állomásán (Miskolcon, Nádudvaron, Budapesten, Kiskunfélegyházán és Tatán) dr. Bognár Lajos országos főállatorvos személyesen tájékoztatta a résztvevőket a legfontosabb tudnivalókról és aktualitásokról. A rendezvény kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy jellemzően az érintett célcsoportok mindegyikéből érkeztek résztvevők: állattartók, tenyésztőszerveztek, élelmiszervállalkozók, állatorvosok stb. egyaránt helyet foglaltak a közönség soraiban. A vendégek összetétele a sertéságazat teljes szegmensét leképezte. A háztáji állattartótól a nagy mezőgazdasági vállalkozásokig, a kistermelői élelmiszer előállítóktól a nagy kapacitású vágóhidakig egyaránt érkeztek hallgatók, de a résztvevők között állatforgalmazók, kereskedők, szállítmányozók, valamint szolgáltató és hatósági állatorvosok is akadtak.

A rendezvények alkalmával megfogalmazott kérdésekből egyértelműen kitűnt, hogy az ágazatai szereplők tisztában vannak az afrikai sertéspestisnek az ágazatot fenyegető valamennyi közvetlen és közvetett veszélyével. Ugyanakkor egy olyan tendencia is megfigyelhető, hogy az érintettek egy része abban bízik, létezik olyan konkrét eszköz, eljárás stb., amely alkalmazása biztosítékot jelenthet számukra a betegség megelőzésében.

Éppen ezért országos főállatorvos úr minden esetben kiemelten hangsúlyozta, hogy az eredményes védekezés záloga az állategészségügyi és járványvédelmi szabályok fokozott és folyamatos betartása. Ezek a hatályos jogszabályokban, a nemzetközi tapasztalatokon alapuló útmutatókban stb. előírt, vagy leírt információk elérhetőek a Nébih tematikus oldalán.

Novemberben (a már lezajlott kaposvári esemény mellett) lesz még egy rendezvény Körmenden, november 21-én.  Ezt is a NAK Állattenyésztési Osztálya szervezi.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lombtrágya újragondolva

Vegetációs időszakon belül a hiánybetegségek gyors kezelése, a tápanyagutánpótlás szinte elképzelhetetlen lombtrágyák nélkül. Másfél évtizede látja el a ConsulTrade 2002 Kft. a cseh Klofác fejlesztő és gyártó cég lombtrágyáinak magyarországi képviseletét. A cseh vállalat tulajdonosa korábban gyakorló agrármérnök volt, aki a termelésben szerzett tapasztalatait a tápanyag utánpótlás területén kamatoztatja.

Élet és halál erdő-mező porondján

Minden vadásznap ünnepnap! A lehetőség, hogy az ember kilépjen a mindennapok monotonitásából, a város zajaiból vissza abba a környezetbe, ahonnét eredendően való. Ebben a felgyorsult világban könnyen elfedjük, honnan is indultunk, és talán azt is, hova tartunk. Megfeledkezünk önmagunkról, felebarátainkról, az élethez nélkülözhetetlen emberségről, arról, hogy kik is vagyunk igazán.

Több tucat madarat pusztítottak el a madárinfluenza megjelenése miatt a szlovákiai Bajmóc állatkertjében

Negyvenegy ott élő madarat pusztítottak el a hétvégén a madárinfluenza megjelenése miatt a szlovákiai Bajmóc (Bojnice) állatkertjében, és a létesítményt lezárták a látogatók elől - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn.

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.