Back to top

Jubileumi kiállítás Rákoscsabán

Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelte a november 3. hétvégéjén megrendezett kiállításával a Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete. Még 1969-ben 11 galambász megalakította saját egyesületét, ami az akkori politikai, gazdasági viszonyok között egyáltalán nem volt egyszerű. A hajdani elöljárók azonban felkarolták kezdeményezésüket.

Fotó: Tóth Zsigmond
Így hamarosan lehetőség nyílt arra, hogy ne csak taggyűléseket, hanem évente kiállításokat is rendezhessenek. Volt idő, amikor több száz kiállító hozta el Rákosmente valamely városrészében megrendezett seregszemléjére állománya legszebb példányait. Sőt, országos és nemzetközi kiállításokat is szerveztek. A kisállattartás csökkenésével egyre többen jöttek távolabbi kerületekből, illetve az agglomeráció falvaiból is, hogy csatlakozhassanak hozzájuk, mivel ott a helyi egyesület megszűnt.

Jelenleg a főváros és az agglomeráció egyik legerősebb ilyen szervezete a rákosmenti, melyben a galambászok és nyulászok mellett megtalálják helyüket a díszmadarak és a díszbaromfik tenyésztői is.

Nem volt olyan kiállítás a hosszú évtizedek alatt, ahol ne mutattak volna be különösen szép, kiváló egyedeket, de a ritka fajok, fajták képviselői sem hiányozhattak. Idén például gyönyörű nagycsincsilla-nyulakat láthattunk, mely az 1970-es években igen közkedvelt fajtának számított, mivel prémje mellett húsát is jól lehet hasznosítani. Mára gyakorta társállatként tartják, de az önellátó háztáji gazdaságokban is népszerű. Az óriás kokinok is lenyűgözték a látogatókat, melyek a legnagyobb házityúkfajták közé tartoznak. Nagyon sok színváltozata ismert a fajtának, de nálunk a fekete mellett a sárgát és a fehéret tartják különösen nagy számban. Már-már hagyomány, hogy a csepeli hófehér keringők legjobbjait is láthatjuk, melyeket nemcsak sportcélból tartanak, hanem díszgalambként is nagyra értékelik. A díszmadarak közül pedig nagy feltűnést keltettek a bóbitás és fodros hullámos papagájok.

Fotó: Tóth Zsigmond

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

A kecsketartás csak távolról romantikus - Egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdők vakmerőségével ugrottunk fejest, és noha bicskánk eddig még nem tört bele az önként vállalt létformába, pár tanulságos pofont már kiosztott nekünk az élet.

Az angus szarvasmarhákban találta meg számítását a fiatal gazda

Új, havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk útjára a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain: ebben olyan gazdaságokról írunk, melyeket fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. A sorozat első cikkében az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdasággal foglalkozunk. Ízelítőnk következik.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.

Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői sajtó-háttérbeszélgetésén hétfőn, Budapesten.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a sertéstartók

2020. június 29. és július 12. között adhatják be támogatási kérelmeiket a sertéstartók a miniszteri rendelet alapján kiírt átmeneti támogatásra.

Kiterjesztett valóság az istállóban

A tehenek tevékenységét megfigyelő rendszerek (AMS) már most is hasznos egyedi és állományadatokat szolgáltatnak, de a kiterjesztett valóság rendszerek fejlődése és elterjedése hamarosan képes lehet szinte életre kelteni ezeket az adatokat.

A kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek egy új kutatás szerint

A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott tevékenységekre, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek, derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Scientific Reports című folyóiratban publikált legújabb kutatásából.