Back to top

Jubileumi kiállítás Rákoscsabán

Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelte a november 3. hétvégéjén megrendezett kiállításával a Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete. Még 1969-ben 11 galambász megalakította saját egyesületét, ami az akkori politikai, gazdasági viszonyok között egyáltalán nem volt egyszerű. A hajdani elöljárók azonban felkarolták kezdeményezésüket.

Fotó: Tóth Zsigmond
Így hamarosan lehetőség nyílt arra, hogy ne csak taggyűléseket, hanem évente kiállításokat is rendezhessenek. Volt idő, amikor több száz kiállító hozta el Rákosmente valamely városrészében megrendezett seregszemléjére állománya legszebb példányait. Sőt, országos és nemzetközi kiállításokat is szerveztek. A kisállattartás csökkenésével egyre többen jöttek távolabbi kerületekből, illetve az agglomeráció falvaiból is, hogy csatlakozhassanak hozzájuk, mivel ott a helyi egyesület megszűnt.

Jelenleg a főváros és az agglomeráció egyik legerősebb ilyen szervezete a rákosmenti, melyben a galambászok és nyulászok mellett megtalálják helyüket a díszmadarak és a díszbaromfik tenyésztői is.

Nem volt olyan kiállítás a hosszú évtizedek alatt, ahol ne mutattak volna be különösen szép, kiváló egyedeket, de a ritka fajok, fajták képviselői sem hiányozhattak. Idén például gyönyörű nagycsincsilla-nyulakat láthattunk, mely az 1970-es években igen közkedvelt fajtának számított, mivel prémje mellett húsát is jól lehet hasznosítani. Mára gyakorta társállatként tartják, de az önellátó háztáji gazdaságokban is népszerű. Az óriás kokinok is lenyűgözték a látogatókat, melyek a legnagyobb házityúkfajták közé tartoznak. Nagyon sok színváltozata ismert a fajtának, de nálunk a fekete mellett a sárgát és a fehéret tartják különösen nagy számban. Már-már hagyomány, hogy a csepeli hófehér keringők legjobbjait is láthatjuk, melyeket nemcsak sportcélból tartanak, hanem díszgalambként is nagyra értékelik. A díszmadarak közül pedig nagy feltűnést keltettek a bóbitás és fodros hullámos papagájok.

Fotó: Tóth Zsigmond

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.

Hódít a precízió és a digitalizáció

A szemináriumi szezon közepén, november 20-án, a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közösen tejtermeléssel kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott Hajdúnánáson. A közel ötórás programra négy olyan világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk területén a gyakorlati hozzáértésben is élen járnak.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

Nemzeti kisállat-kiállításunk remekelt

Úgy a hazai, mint a külföldről érkező látogatók, de a kiállítók is emlékezetes és szakmai szempontból is kiemelkedő nemzeti kisállat-kiállításon vehettek részt.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.