0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ön is mindig kiirtja a gyomokat? Lehet, hogy rosszul teszi

A gyomnövények nem feltétlenül okoznak gondot, egy új kutatás szerint akár hasznosak is lehetnek.

A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében – állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei – írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva. Az intézmény agro-biodiverzitási programjában részt vevő doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget.

Az eredmények szerint az úgynevezett „ökológiai fülkék” – egy élőlény szerepe, státusza az élőhelyén – betöltésével bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket.

Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt.

Az intézmény közleménye szerint a tanulmány eredményei egy új, „agroökológiai” szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül a terméshozam növelése érdekében, miközben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre.

A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a franciaországi INRA mezőgazdasági kutatóintézet együttműködésében készült.

Forrás: hvg.hu