Back to top

Tokajban a kistermelők is hozzáférnek a korszerű technológiához

Közösségi borászatok készültek el a Tokaji borvidéken a kormány 8,2 milliárd forintos támogatásából. Hercegkútra, Bodrogkisfaludra és Tállyára vihetik a szőlőjüket feldolgozásra azok a kistermelők, akik eddig nem tudtak saját maguk bort készíteni. A borvidék hegyközségi tanácsa programjában szerepelt, hogy közösségi megoldásokkal kell segíteni a sok kistermelőt, akiknek nincs elég forrásuk a technológiájuk korszerűsítéséhez.

A kormány 2013-ban döntött a Bor-vidék Tokaj-Hegyalja Nemzeti Program támogatásáról, amit a borvidék hegyközségi tanácsa dolgozott ki. Ebben szerepelt, hogy közösségi megoldásokkal kell segíteni a sok kistermelőt, akiknek nincs elég forrásuk ahhoz, hogy korszerűsítsék a technológiájukat, akár szőlőművelésről, akár borkészítésről legyen szó.

Molnár Péter, a hegyközségi tanács elnöke szerint

az volt a cél, hogy 10 kilométeren belül bárki hozzáférhessen a közösségi infrastruktúrához, mérettől függetlenül.

Fotó: Tokaj.hu
Ki-ki választhat, hogy mustként, egyszer vagy kétszer fejtett borként, vagy teljesen készen, palackozva viszi el a feldolgozott szőlőjét. Ennek megfelelően a legkorszerűbb technológiával szerelték föl a borászatokat, fölkészültek must, habzóbor és pezsgő palackozására is. Hercegkúton 5 ezer hektoliteres a tárolótér, a másik két üzemben 10-10 ezer hektoliteres. A tartályokat változatos méretben állították üzembe, hogy mindenki tudja használni azokat.

A közösségi borászatokat a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. üzemelteti, a céget e hegyközségi tanács alapította.

Az ünnepélyes átadáson Nagy István agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések révén javul a borok minősége és ez a közösségi projekt például szolgál más borvidékek számára is. Az üzemek építése 2016-ban kezdődött és a tavalyi szüretre már elkészült a hercegkúti beruházás. Összesen 5,1 milliárd forintból épült föl a három üzem az Euro General Zrt. kivitelezésében.

A fejlesztés keretében szőlőművelő gépeket is beszereztek, amelyekkel gépi szolgáltatást is igénybe vehetnek a tokaji szőlőtermesztők.

Bodrogkisfaludon pedig beszerzési központ létesült, ahol a szőlőműveléshez szükséges alapanyagokhoz és eszközökhöz is a nagy beszerzésnek megfelelő kedvezőbb áron juthatnak a gazdák. Ebből a forrásból történt a tarcali kutatóintézet épületének felújítása és egy korszerű laboratórium fölszerelése.

Molnár Péter elmondta: a bevételek egy részét a tokaji bor marketingjére és piacbővítésre fordítják majd.

Fotó: Viniczai Sándor

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól - közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.