0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tokajban a kistermelők is hozzáférnek a korszerű technológiához

Közösségi borászatok készültek el a Tokaji borvidéken a kormány 8,2 milliárd forintos támogatásából. Hercegkútra, Bodrogkisfaludra és Tállyára vihetik a szőlőjüket feldolgozásra azok a kistermelők, akik eddig nem tudtak saját maguk bort készíteni. A borvidék hegyközségi tanácsa programjában szerepelt, hogy közösségi megoldásokkal kell segíteni a sok kistermelőt, akiknek nincs elég forrásuk a technológiájuk korszerűsítéséhez.

A kormány 2013-ban döntött a Bor-vidék Tokaj-Hegyalja Nemzeti Program támogatásáról, amit a borvidék hegyközségi tanácsa dolgozott ki. Ebben szerepelt, hogy közösségi megoldásokkal kell segíteni a sok kistermelőt, akiknek nincs elég forrásuk ahhoz, hogy korszerűsítsék a technológiájukat, akár szőlőművelésről, akár borkészítésről legyen szó.

Molnár Péter, a hegyközségi tanács elnöke szerint

az volt a cél, hogy 10 kilométeren belül bárki hozzáférhessen a közösségi infrastruktúrához, mérettől függetlenül.

Ki-ki választhat, hogy mustként, egyszer vagy kétszer fejtett borként, vagy teljesen készen, palackozva viszi el a feldolgozott szőlőjét. Ennek megfelelően a legkorszerűbb technológiával szerelték föl a borászatokat, fölkészültek must, habzóbor és pezsgő palackozására is. Hercegkúton 5 ezer hektoliteres a tárolótér, a másik két üzemben 10-10 ezer hektoliteres. A tartályokat változatos méretben állították üzembe, hogy mindenki tudja használni azokat.

A közösségi borászatokat a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. üzemelteti, a céget e hegyközségi tanács alapította.

Az ünnepélyes átadáson Nagy István agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések révén javul a borok minősége és ez a közösségi projekt például szolgál más borvidékek számára is. Az üzemek építése 2016-ban kezdődött és a tavalyi szüretre már elkészült a hercegkúti beruházás. Összesen 5,1 milliárd forintból épült föl a három üzem az Euro General Zrt. kivitelezésében.

A fejlesztés keretében szőlőművelő gépeket is beszereztek, amelyekkel gépi szolgáltatást is igénybe vehetnek a tokaji szőlőtermesztők.

Bodrogkisfaludon pedig beszerzési központ létesült, ahol a szőlőműveléshez szükséges alapanyagokhoz és eszközökhöz is a nagy beszerzésnek megfelelő kedvezőbb áron juthatnak a gazdák. Ebből a forrásból történt a tarcali kutatóintézet épületének felújítása és egy korszerű laboratórium fölszerelése.

Molnár Péter elmondta: a bevételek egy részét a tokaji bor marketingjére és piacbővítésre fordítják majd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu