0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Trakor- és kombájntemető Iowa-ban

Amerikában, a legek hazájában a kiszolgált gépeket egy ideig géptemetőkben tárolják, majd az követően kerülnek a kohókba. Jól ismert az arizonai sivatagban lévő repülőgép temető, ahol a leselejtezett polgári- és katonai repülők garmadáját tárolják.

A mezőgazdasági gépek – alapvetően gabonakombájnok és traktorok – temetőjét a Colfax Tractor Parts hozta létre Iowa-ban.

A 25 hektáros területükön több mint 1000 – az elmúlt 60 évben gyártott különböző gyártmányú – de 80 százalékban John Deere és Case IH – gabonakombájn modell, illetve tartozékai, valamint több száz traktor, és azok részegységei találhatók meg.

A traktorokat inkább szétbontva, részegységekben tárolják, mert így jobban eladhatók használt komponensként. Így óriási tömegben lelhetők fel John Deere, Case IH, Allis Chalmers, Versatile stb. traktormotorok, sebességváltók, tengelyek, kerekek, felnik, különböző burkolatok.

A kombájnok összeszerelt állapotban állnak korcsoportok szerint besorolva az egyes szektorokban az adaptereikkel együtt, amelyeket vagy egyben visznek el alkatrészek és részegységek céljára, vagy a vevő bontja le a számára szükséges részegységet és alkatrészt. A használtgép-temetőt üzemeltető testvérpár Aaron és Jeff Bucklin szerint a hozzájuk forduló régebbi használt alkatrészeket keresők szinte minden kérését képesek teljesíteni, illetve felvásárolnak a részükre felajánlott, szinte minden már kiszolgált vagy sérült, üzemképtelen traktort és gabonakombájnt.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság