Back to top

Tudósok féltik a ma született gyermekek életét

Az éghajlatváltozás egyre több ember egészségét károsítja, különösen a gyermekekét. Erről tett közzé friss tanulmányt a Lancet Countdown csoport, amely a világ minden tájáról mintegy 100 szakértőt tömörít. A tudósok 35 különféle intézményből és országból érkeztek, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és különböző egyetemekről.

Fél hónappal a madridi klímakonferencia kezdete előtt foglalták össze a szakértők az éghajlatváltozás jelenlegi és jövőbeli hatásait az emberi egészségre a The Lancet című orvosi folyóiratban. Megállapították, hogy ha a szén-dioxid kibocsátás a jelenlegi szinten marad, akkor a ma született gyermekek egy olyan világban fognak élni, ahol az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokkal magasabb lesz, mint a jelenlegi.

A gyermekeket veszélyeztetik leginkább  az éghajlatváltozás negatív hatásai

– hangsúlyozza Nick Watts, a csoport vezetője. Testük immunrendszere még fejlődésben van, és a gyermekkorban okozott sérülés egész életükre kihat.

Új-Delhiben a gyermekeket kezelő orvosok jelezték, hogy a gyermekek tüdeje már nem rózsaszín, hanem fekete.

A gyermekek szenvedik meg leginkább a klímaváltozás okozta terméscsökkenést is, mivel fenn áll az alultápláltság veszélye – hangsúlyozza a jelentés. Továbbá jobban szenvednek a hasmenés és a dengue láz miatt, amely a szúnyogok által terjesztett trópusi betegség. Az 1980-as évek eleje óta kedvezőbbek lettek a Vibrio csoportból származó kolera és más baktériumok fejlődésének feltételei is – mutat rá a jelentés. Folyamatosan növekvő veszélyt jelentenek, jelenlétük a balti vizekben is kimutatható, ugyanakkor megduplázódott azoknak a napoknak a száma, amikor a felmelegedés miatt a vízhőmérséklet alkalmas a fertőződésre. Az előző évben már 107 ilyen napot regisztráltak.  

Tavaly a németországi lakosok több hőhullámot tapasztaltak, mint 1986 és 2005 között összesen,

amelynek okát a  mikropor által okozott légszennyezés növekedésében látja a tudóscsoport. 2016-ban a légszennyezés 7 millió ember haláláért volt felelős világszerte, ebből 2,9 millió halálesetet a mikropor okozott.

Ha a Föld hőmérsékletének emelkedését 1,5 Celsius fokra korlátozzuk – amint azt a 2015. évi Párizsi Megállapodás kimondta –, és az aláíró országok megtartják kötelezettségvállalásaikat, a helyzet más lesz. Ezután egy ma Angliában született gyermek 6 éves korában megéri a fosszilis tüzelőanyagok használatának elhagyását, Franciaországban 21 éves korában tanúja lesz a benzin- és dízelmotorral felszerelt autók eltűnésének, és a világ minden tájáról született gyermek 31 éves korában azt fogja tapasztalni hogy csak annyi szén-dioxid lesz jelen, amennyi a természetben keletkezik.

"Ez egy példátlan kihívás, ami eddig szokatlan magatartást és együttműködést igényel bolygónk 7,5 milliárd lakosának részéről, hogy megakadályozzunk egy olyan helyzetet, amelyben a ma született gyermekek élete az éghajlatváltozástól függ"

– hangsúlyozzák a jelentés készítői.

A jelentés szerzői négy fő követelményt fogalmaztak meg a klímacélok elérésének érdekében. A villamosenergia-termelés gyors és teljes megszakítását a szénerőművekben a világ minden táján. A gazdag országoknak garantálniuk kell a szegény országok számára, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dolláros pénzügyi támogatást nyújtanak számukra az éghajlat védelmére. Javasolják a közösségi közlekedés és a kerékpározás fejlesztését. Több pénzt kell juttatni az egészségügyi rendszerek számára, amelyek enyhítik az éghajlatváltozásnak az érintett emberekre gyakorolt ​​negatív hatásait.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyes feltételezések szerint laboratóriumból is kiszabadulthatott a koronavírus

Keresik a kínai Vuhanban megjelent koronavírus által okozott járvány okát és vannak olyan feltételezések, amelyek szerint a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki. Amerikai tudósok már 2017-ben figyelmeztettek erre a kockázatra. Eddig 57 millió ember van karanténban.

Csevegő tehenek

Egy meglepő, új vizsgálat szerint a tehenek társalognak egymással a takarmányról és az időről. A kutatás fényt derített arra, hogy saját, egyedi bőgésükkel miként válaszolnak a tejelő tehenek a negatív és pozitív emocionális helyzetekre.

Mérlegelés megállás nélkül - Nagydíjas hazai fejlesztés

Az AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2020 kiállítás és vásáron igazi újdonsággal lepte meg a látogatókat a szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft. Nagydíjban részesült Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában a BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer.

Nem kapott engedélyt a szőlővessző alapú növényvédő szer

Január közepén jelent meg egy uniós rendelet arról, hogy nem hagyták jóvá a szőlő szálvesszőiből származó tanninokat úgynevezett növényvédő hatású egyszerű anyagként (mint amilyen egyebek között a sör, a csalán, vagy a szódabikarbóna). Az indoklás szerint nem áll rendelkezésre megfelelő toxikológiai értékelés.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.