Back to top

Tudósok féltik a ma született gyermekek életét

Az éghajlatváltozás egyre több ember egészségét károsítja, különösen a gyermekekét. Erről tett közzé friss tanulmányt a Lancet Countdown csoport, amely a világ minden tájáról mintegy 100 szakértőt tömörít. A tudósok 35 különféle intézményből és országból érkeztek, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és különböző egyetemekről.

Fél hónappal a madridi klímakonferencia kezdete előtt foglalták össze a szakértők az éghajlatváltozás jelenlegi és jövőbeli hatásait az emberi egészségre a The Lancet című orvosi folyóiratban. Megállapították, hogy ha a szén-dioxid kibocsátás a jelenlegi szinten marad, akkor a ma született gyermekek egy olyan világban fognak élni, ahol az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokkal magasabb lesz, mint a jelenlegi.

A gyermekeket veszélyeztetik leginkább  az éghajlatváltozás negatív hatásai

– hangsúlyozza Nick Watts, a csoport vezetője. Testük immunrendszere még fejlődésben van, és a gyermekkorban okozott sérülés egész életükre kihat.

Új-Delhiben a gyermekeket kezelő orvosok jelezték, hogy a gyermekek tüdeje már nem rózsaszín, hanem fekete.

A gyermekek szenvedik meg leginkább a klímaváltozás okozta terméscsökkenést is, mivel fenn áll az alultápláltság veszélye – hangsúlyozza a jelentés. Továbbá jobban szenvednek a hasmenés és a dengue láz miatt, amely a szúnyogok által terjesztett trópusi betegség. Az 1980-as évek eleje óta kedvezőbbek lettek a Vibrio csoportból származó kolera és más baktériumok fejlődésének feltételei is – mutat rá a jelentés. Folyamatosan növekvő veszélyt jelentenek, jelenlétük a balti vizekben is kimutatható, ugyanakkor megduplázódott azoknak a napoknak a száma, amikor a felmelegedés miatt a vízhőmérséklet alkalmas a fertőződésre. Az előző évben már 107 ilyen napot regisztráltak.  

Tavaly a németországi lakosok több hőhullámot tapasztaltak, mint 1986 és 2005 között összesen,

amelynek okát a  mikropor által okozott légszennyezés növekedésében látja a tudóscsoport. 2016-ban a légszennyezés 7 millió ember haláláért volt felelős világszerte, ebből 2,9 millió halálesetet a mikropor okozott.

Ha a Föld hőmérsékletének emelkedését 1,5 Celsius fokra korlátozzuk – amint azt a 2015. évi Párizsi Megállapodás kimondta –, és az aláíró országok megtartják kötelezettségvállalásaikat, a helyzet más lesz. Ezután egy ma Angliában született gyermek 6 éves korában megéri a fosszilis tüzelőanyagok használatának elhagyását, Franciaországban 21 éves korában tanúja lesz a benzin- és dízelmotorral felszerelt autók eltűnésének, és a világ minden tájáról született gyermek 31 éves korában azt fogja tapasztalni hogy csak annyi szén-dioxid lesz jelen, amennyi a természetben keletkezik.

"Ez egy példátlan kihívás, ami eddig szokatlan magatartást és együttműködést igényel bolygónk 7,5 milliárd lakosának részéről, hogy megakadályozzunk egy olyan helyzetet, amelyben a ma született gyermekek élete az éghajlatváltozástól függ"

– hangsúlyozzák a jelentés készítői.

A jelentés szerzői négy fő követelményt fogalmaztak meg a klímacélok elérésének érdekében. A villamosenergia-termelés gyors és teljes megszakítását a szénerőművekben a világ minden táján. A gazdag országoknak garantálniuk kell a szegény országok számára, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dolláros pénzügyi támogatást nyújtanak számukra az éghajlat védelmére. Javasolják a közösségi közlekedés és a kerékpározás fejlesztését. Több pénzt kell juttatni az egészségügyi rendszerek számára, amelyek enyhítik az éghajlatváltozásnak az érintett emberekre gyakorolt ​​negatív hatásait.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.