Back to top

Csökkenő hazai pálinkafogyasztás

Januártól a népegészségügyi termékadó – a neta - is utólérte a pálinkát, a szőlő- és borágazatban ugyancsak komoly változásoknak lehettünk tanui. Ezeket a területeket járta körbe a közelmúltban a Parlament Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága.

„Idén felére csökkenhet a kereskedelmi pálinkafőzők forgalma. A kereslet zuhanását elsősorban a január elsejei neta (népegészségügyi termékadó) bevezetését megelőző, tavaly év végi nagykereskedői felvásárlási roham idézte elő”- magyarázta Kanyó Lóránt, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese a Szőlő-, bor-, pálinka albizottsági ülésen. Azt már Mihályi László, Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke tette hozzá, ez a folyamat a gyümölcsfelvásárlásokra, így a termelőkre is hasonlóképp hat.

Neta súlytotta hungarikum
Fotó: viniczai

A neta bevezetése megváltoztatta mind a 2018-as, mind pedig a 2019-es forgalmi adatokat. Az ágazat szereplői készletezésbe kezdtek 2018 végén. Az adatokból jól látszik, az idei év első hónapjában körülbelül 69 százalékkal volt alacsonyabb a kitárolás, mint az előző 2017-es vagy 2018-as évhez viszonyítva.

Bár az év végi kereslet kicsit megnyomhatja a forgalmat, de így is 50 százalékos csökkenést jeleznek a szakemberek.

Mindez annak is köszönhető, hogy a neta olyan magasra tolta a pálinka árát, hogy van olyan termék, aminél közel 30 százalékos áremelés történt. Egy meggypálinka 11 ezer forintos literáránál, a neta, a szeszadó és az áfa több mint ötezer forintra jön ki. És akkor még nem számoltuk az szja-t - attól függően, hogy egyéni vállalkozó-e -, céges adót, a kamarai tagdíjat, ami kötelező, a Nébih felé fizetendő díjakat, sem az alkalmazottak után kiadott különböző járulékokat.

Az első kilenc hónap adatai alapján 790 millió forint futhatott be a büdzsébe a neta révén, miközben a forgalom csökkenésének köszönhető kieső szeszadó és ÁFA 5-6 milliárd forint mínuszt jelent.

Külön fejtörést okoz az ágazat szereplői számára a magánfőzdék helyzete. Hivatalosan 86 liter párlatot készíthetnének, de sokan illegális bérfőzdékké alakultak. Az elmúlt évben a NAV-nál több, mint 23 ezer üstöt regisztráltak, de kevesebb, mint 7000 magánfőzdét tart nyilván a PNT. Nem véletlen, hogy a hivatalos főzdék súlyos leépítésekre kényszerültek.

Alacsony áru magyar borok
Fotó: viniczai
„Történelmi piacvédelmi intézkedések bevezetésére kényszerültünk idén” - utalt a zöldszüretre és a krízis lepárlásra Tarpataki Tamás. Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hozzátette, mindezt a magas átmenő készletek kényszerítették ki. 

Mindkét intézkedés önkéntes volt és megszüntette a pánik helyzetet.

Az unió csak ezt a két lehetőséget hagyja nyitva. Míg a zöldszüretet nemzeti borítékból, azaz uniós pénzből, addig a krízislepárlást nemzeti forrásból lehetett finanszírozni.

Az unióban tavaly 184 millió hektoliter bor készült, ami idén – az átlagos – 160 millióra csökkent, egyedül Portugáliában számoltak rekorddal. Évente átlagosan 22 millió hektoliter hagyja el az öreg kontinens határait, de az ár évről-évre nő.

„A sok bor önmagában nem probléma, a gond inkább ott jelentkezik, hogy az unió legolcsóbb boraival a legnehezebb piacon versenyezünk”

- hívta fel a figyelmet Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke rámutatott, a mai helyzet évtizedek alatt alakult ki, Európában nincs még egy olyan ország, ahol az szőlőtermesztés ennyire elválna a borkészítéstől. Sajnos a szőlő felvásárlási árának meghatározása sem közgazdasági, sokkal inkább érzelmi alapon történik. Ráadásul – akárcsak az unió más országaiban – nálunk is jelentősen csökken az átlagos borfogyasztás, ami befolyásolja a termelést.

A magyar borok számára Szlovákia, Csehország egyértelműen meghatározó célpiaccá lépett elő, ebben közrejátszik az a tényező, hogy a magyar bor sajnos külföldön helyettesítő és egyben helyettesíthető termék.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program

A 2014-20 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei évi programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.