Back to top

Csökkenő hazai pálinkafogyasztás

Januártól a népegészségügyi termékadó – a neta - is utólérte a pálinkát, a szőlő- és borágazatban ugyancsak komoly változásoknak lehettünk tanui. Ezeket a területeket járta körbe a közelmúltban a Parlament Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága.

„Idén felére csökkenhet a kereskedelmi pálinkafőzők forgalma. A kereslet zuhanását elsősorban a január elsejei neta (népegészségügyi termékadó) bevezetését megelőző, tavaly év végi nagykereskedői felvásárlási roham idézte elő”- magyarázta Kanyó Lóránt, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese a Szőlő-, bor-, pálinka albizottsági ülésen. Azt már Mihályi László, Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke tette hozzá, ez a folyamat a gyümölcsfelvásárlásokra, így a termelőkre is hasonlóképp hat.

Neta súlytotta hungarikum
Fotó: viniczai

A neta bevezetése megváltoztatta mind a 2018-as, mind pedig a 2019-es forgalmi adatokat. Az ágazat szereplői készletezésbe kezdtek 2018 végén. Az adatokból jól látszik, az idei év első hónapjában körülbelül 69 százalékkal volt alacsonyabb a kitárolás, mint az előző 2017-es vagy 2018-as évhez viszonyítva.

Bár az év végi kereslet kicsit megnyomhatja a forgalmat, de így is 50 százalékos csökkenést jeleznek a szakemberek.

Mindez annak is köszönhető, hogy a neta olyan magasra tolta a pálinka árát, hogy van olyan termék, aminél közel 30 százalékos áremelés történt. Egy meggypálinka 11 ezer forintos literáránál, a neta, a szeszadó és az áfa több mint ötezer forintra jön ki. És akkor még nem számoltuk az szja-t - attól függően, hogy egyéni vállalkozó-e -, céges adót, a kamarai tagdíjat, ami kötelező, a Nébih felé fizetendő díjakat, sem az alkalmazottak után kiadott különböző járulékokat.

Az első kilenc hónap adatai alapján 790 millió forint futhatott be a büdzsébe a neta révén, miközben a forgalom csökkenésének köszönhető kieső szeszadó és ÁFA 5-6 milliárd forint mínuszt jelent.

Külön fejtörést okoz az ágazat szereplői számára a magánfőzdék helyzete. Hivatalosan 86 liter párlatot készíthetnének, de sokan illegális bérfőzdékké alakultak. Az elmúlt évben a NAV-nál több, mint 23 ezer üstöt regisztráltak, de kevesebb, mint 7000 magánfőzdét tart nyilván a PNT. Nem véletlen, hogy a hivatalos főzdék súlyos leépítésekre kényszerültek.

Alacsony áru magyar borok
Fotó: viniczai
„Történelmi piacvédelmi intézkedések bevezetésére kényszerültünk idén” - utalt a zöldszüretre és a krízis lepárlásra Tarpataki Tamás. Az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hozzátette, mindezt a magas átmenő készletek kényszerítették ki. 

Mindkét intézkedés önkéntes volt és megszüntette a pánik helyzetet.

Az unió csak ezt a két lehetőséget hagyja nyitva. Míg a zöldszüretet nemzeti borítékból, azaz uniós pénzből, addig a krízislepárlást nemzeti forrásból lehetett finanszírozni.

Az unióban tavaly 184 millió hektoliter bor készült, ami idén – az átlagos – 160 millióra csökkent, egyedül Portugáliában számoltak rekorddal. Évente átlagosan 22 millió hektoliter hagyja el az öreg kontinens határait, de az ár évről-évre nő.

„A sok bor önmagában nem probléma, a gond inkább ott jelentkezik, hogy az unió legolcsóbb boraival a legnehezebb piacon versenyezünk”

- hívta fel a figyelmet Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke rámutatott, a mai helyzet évtizedek alatt alakult ki, Európában nincs még egy olyan ország, ahol az szőlőtermesztés ennyire elválna a borkészítéstől. Sajnos a szőlő felvásárlási árának meghatározása sem közgazdasági, sokkal inkább érzelmi alapon történik. Ráadásul – akárcsak az unió más országaiban – nálunk is jelentősen csökken az átlagos borfogyasztás, ami befolyásolja a termelést.

A magyar borok számára Szlovákia, Csehország egyértelműen meghatározó célpiaccá lépett elő, ebben közrejátszik az a tényező, hogy a magyar bor sajnos külföldön helyettesítő és egyben helyettesíthető termék.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.