Back to top

Magyarország az egyik utolsó nagy hagyományú bortermelő ország

A díjnyertes Exotic Wine Travel borturistáknak szánt kalauzt készül kiadni Magyarországról. A világjáró borszakértők „Fedezd fel a magyar bort: kalauz borturistáknak” című könyve több praktikus szempontból közelíti meg a magyar bor témáját.

Az Exotic Wine Travel díjnyertes borszakírói, Charine Tan és Matthew Horkey negyedik boros tematikájú könyvük kiadására készülnek. A Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide („Fedezd fel a magyar bort: kalauz borturistáknak”) mostantól előjegyezhető a Kickstarteren. A borturistáknak, a kezdő és a haladó borrajongóknak egyaránt hasznos kalauz a legjobb magyar borokat és borászatokat ismerteti.

A kötet több praktikus szempontból közelíti meg a magyar bor témáját.

Bemutatják Magyarország 6 borrégióját és 22 borvidékét. A történelmi áttekintésen túl az éghajlati jellemzők, a földrajzi adottságok, a főbb fajták és a meghatározó borászati stílusok is fontos szerepet kapnak.

Kalauzt kínálnak a magyar boros címkék értelmezéséhez. A „Hogyan ejtsük a magyar neveket?” kérdést is megválaszolják. A borajánlások, kóstolási jegyzetek és ételpárosítási javaslatok mellett pedig kitérnek arra is, hogy hol érdemes magyar bort vásárolni. A könyv megírásában a magyar bor olyan szakértői is szerepet vállaltak, mint Elizabeth Gabay Master of Wine és a magyar borkritikus, Ercsey Dániel.

Matthew Horkey így fogalmaz arról, miért tartja izgalmasnak a témát: „Magyarországon közel 65 ezer hektáron művelnek szőlőt, az őshonos fajták száma eléri a negyvenet, az egyedi borstílusoknak se szeri, se száma, kezdve a történelmi jelentőségű Bikavértől a világ egyik legelső dűlőbesorolási rendszerét felállító Tokajjal bezárólag, vagyis

minden borrajongó megtalálhatja az ízlésének megfelelő, kiváló borokat.”

Matthew Horkey

A könyvben fellelhető gyakorlati információk segítenek a Magyarországra látogatóknak megismerni és megszeretni a magyar borokat, beszerzési forrásokat biztosítanak, és mindenekelőtt meghozzák a kedvet a magyar bor felfedezéséhez.

„Az Exotic Wine Travel kalauzok megírásakor mindig az a cél lebeg a szemünk előtt, hogy időt és pénzt takarítsunk meg a borrajongóknak és turistáknak azáltal, hogy segítünk lerövidíteni vagy egyenesen átugrani azt a szakaszt, amikor vaktában keresik az ízlésüknek megfelelő borokat.

Olyan könyvet akarunk a kezükbe adni, amilyen nekünk is jól jött volna, amikor először utaztunk egy-egy bortermelő országba”

– mondja Charine Tan.

Charine Than

A szakma jeles képviselői nem fukarkodnak a dicséretekkel. John Szabo kanadai Master Sommelier, könyvszerző a következőket nyilatkozta:

„Magyarország az egyik utolsó olyan nagy hagyományú bortermelő ország Európában, amely még nem kapta meg a méltó nemzetközi elismerést.

A magyar bort dicső történelme, őshonos fajtái és a borászati stílusok gazdag tárháza feljogosítaná arra, hogy szélesebb körben ismerjék. Charine és Matthew a téma iránti elkötelezettségéhez kétség sem férhet, és tekintettel arra, hogy mennyi időt szántak Európa kevésbé ismert vidékeinek megismerésére, beleértve Magyarországot is, nincs senki, aki náluk alkalmasabb lenne az ország értékeit bemutatni.”

A Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide már előrendelhető a Kickstarteren, és jövőre kerül forgalomba az Amazonon.

További információk itt találhatók.

Forrás: 
wineglass communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illatos fehérek Villányból

Az elmúlt időszakban a korábbinál is többször említették Günzer Tamás villányi borász nevét. Ennek az az oka, hogy az idén neki ítélte a több szakmai szervezetből álló grémium Az Év Pincészete Magyarországon díjat. Pedig ő a saját szavaival élve „gyárilag” nem is borász.

Hölgyek a borért országszerte

Ötödik alkalommal rendezte meg a Lorántffy Zsuzsanna Borrend a „Hölgyek a borért országszerte” konferenciát. Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy.

Az idei szüret csak a portugáloknak sikerült igazán jól

Portugália az egyetlen uniós ország, mely növelni tudta bortermelését az idén. Míg a világ bortermelése 11 százalékkal csökkent, addig a portugálok 10 százalékkal több bort állítottak elő idén, mint tavaly.

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja olvasóit. Bendegúz Mk-45-ös dízelmozdony és barátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

Több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a borászok

A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón, pénteken, Somlójenőn.