0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mégsem hoz szerencsét a lópatkó?

Tűzből születik, izzik amikor a ló lábára illesztik. 7 szöggel rögzítik, ám a lovaknak mindez mégsem okoz fájdalmat, ráadásul megóvja a lábukat a sérülésektől. Ez az eredete annak, hogy az ember évezredek óta vallja, a lópatkó szerencsét hoz, ám most úgy tűnik, azok járnak a legrosszabbul, akik ezzel dolgoznának nap, mint nap.

youtube://v/pPHd7HYiVGY

A belovagló és a patkolókovács szakmák is áldozatul eshetnek az OKJ-s rendszer átalakításának, ugyanis 2020-tól e képzéseket is kivezetik az alap-szakképesítések közül. A lovász szakma beolvad a gazdaképzésbe, és a belovaglókat és a patkolókovácsokat a jövőben csak piaci alapú felnőttképzés keretében oktatják.

Az ügy előzménye, hogy a szeptember 30-án megjelent Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-től megszerezhető szakmák számát 573-ről 171-re. Ugyanakkor változásokat jelent a nappali iskolarendszerű oktatásban és a felnőttképzésben megszerezhető szakmák tekintetében is. 

A belovagló és a patkolókovács képzés több százezer forintos képzési díja a diákjaink számára finanszírozhatatlan 

– véli Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott szakiskola jelenleg lovász, illetve arra ráépülő belovagló és patkolókovács képzéseket kínál. Ez utóbbit iskolarendszerű képzésben hazánkban egyedüliként. 

Tarkó Gábor elmondta, a következő tanévtől a lovász szakmát a gazda szakképzés részeként oktathatják, amely elfogadható, éppúgy, mint a szakmák számának csökkentése is. De a változtatások miatt az intézményükben megszűnhet a belovagló és a patkolókovács képzés. Ennek veszélye miatt Lázár Vilmoshoz a Magyar Lovassport Szövetség elnökéhez fordult segítségért,

Mint arról korábban a Riderline.hu beszámolt: 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke még az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet megjelenése előtt egy héttel levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez. Indítványozva, hogy a lovász, és belovagló képzések maradjanak továbbra is az alap-szakképesítések között. 

A levélre érkezett visszajelzés szerint a lovász szakma helyzete rendeződni látszik, ám a belovagló és a patkolókovács szakképesítések helyzete továbbra is vitatott. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu