0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A Megújuló Energia Szakosztály Egerben tartotta őszi ülését

November 14-én az EGERERDŐ Zrt. Tűzifaudvarán gyűltek össze az Országos Erdészeti Egyesület Megújuló Energia Szakosztályának tagjai. A szakembereket elsőként Dr. Jung László, a Szakosztály elnöke köszöntötte, majd egy aktuális fapiaci helyzetjelentéssel folytatta a terepi programot.

Dr. Jung László beszélt arról, hogy az 1900-as évek végén a gázfűtés lakossági elterjedése, majd az erőművi beszállítások hogyan hatottak az erdészeti cégekre és a tűzifára. Ezek után tájékoztatta a jelenlévőket a kazincbarcikai hőerőmű alkonyáról és az új partnerek keresésének nehézségeiről. Erre az időszakra tehető a Tűzifaudvar kialakítása is, melynek céljait és a jövőbeni lehetőségeit is megismerhette a szakosztály.

A Tűzifaudvar jelenlegi állapotát, gépesítését, fő termékeit (darabolt és hasított tűzifa, illetve az apríték) Gyenes István, a Felsőtárkányi Erdészet vezetője mutatta be. A 2011-ben nyílt Tűzifaudvar rövid múltjára visszatekintve megtudhatták a jelenlévők, hogy a vevői kör bővül(t), jelentős mátrai, bükki szállodák, kórházak, közintézmények csatlakoztak az aprítékkal fűtők köréhez.

A vevőkör kibővülésével az igények mára jelentősen változtak, melyre az erdőgazdaság további beruházással válaszolt.

A modern kazánrendszerek elterjedésével mára már több olyan vevő van a piacon, akik az apríték rostált változatát igénylik, így a Jenz típusú aprítógép mellé rostálógépeket állítottak be, melyet működés közben is megtekinthettek a jelenlévők.

A terepi program után a Pazsagi Turistaházban folytatódott az ülés, Dr. Jung László szemléletes előadásával, a fő téma: A fapiac igényei hogyan befolyásolták a tűzifa mennyiségi változását Magyarországon.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény