Back to top

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

Fotó: Horváth Csilla
A pályázaton a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán tíz kutatócsoport vett részt, a téma ugyanis igen átfogó:

A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés agro-ökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel.

Magyarország a sereghajtók közt van az uniós zöldség-gyümölcs fogyasztásban, ami a táplálkozási szokásokból eredő megbetegedések és halálozás miatt számszerűsíthető károkhoz vezet. Egy nemzetközi vizsgálat adatbányászattal nyert eredménye szerint ez 43 ezer év életveszteséghez vezet hazánkban, ami 150-210 milliárd forint veszteséget jelent. Tehát nem csak az ágazat szereplőinek érdeke, hogy több zöldség és gyümölcs fogyjon, hanem gazdaságpolitikai feladat is, mondta a plenáris ülésen tartott előadásában Lakner Zoltán.

Fotó: Pexels/Pixabay
A fogyasztás serkentéséhez nem árt tudnunk, hogy akik nem esznek rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, miért nem választják azokat. Erre irányult Temesi Ágoston kutatása, aki országos reprezentatív kutatás során 148 életstílus-állításra kért választ. Megállapította, hogy gyakori fogyasztónak a megkérdezettek 35 (gyümölcs) és 23 százaléka (zöldség) bizonyult, és megközelítően ekkora az arányuk (22 és 25%), akik havonta csak egyszer esznek ezekből a termékekből. A 148 kérdést összevonva arra a következtetésre jutottak, hogy azok nem nyúlnak a zöldséghez és gyümölcshöz, akik divatkövetők, a technológia iránt érdeklődnek elsősorban, vagy a kényelmes szakácskodás hívei, illetve azok, akik „snackelők”, azaz sokat falatoznak, az íróasztalnál esznek, nem figyelnek az egészséges táplálkozásra. Ezeket a fogyasztókat például az előrecsomagolt késztermékekkel lehet megnyerni, vagy úgy, ha a vásárlást valamilyen technikai megoldással kötjük össze.

Ecsedi István a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársa az eredetvédelemről szólva elmondta, hogy a sok új termék közül csak elenyésző a magyar eredetű. Hiába állítják például a piacon, hogy magyar áfonyát árulnak, olyan apró a hazai termőterület, hogy ennek igen kicsi a valószínűsége, de medvehagymából sincs annyi, mint amennyi piacra kerül. Ennek ellenére

a Nébih tavalyi ellenőrzései alapján a vizsgált 12632 tételből mindössze százat kifogásoltak a származása miatt.

Ha nem tudja az árus igazolni a termék eredetét, akkor megsemmisítik a tételt, így 70 tonna árut vontak ki a forgalomból. Az eredet ellenőrzésére izotópos vizsgálatot tervez a Nébih.

Az érzékszervi vizsgálatok módszertanáról tartott előadást Kókai Zoltán, és a jellemző buktatókkal kezdte. Nem célszerű túl sok mintát bíráltatni egyszerre, és ügyelni kell rá, hogy elég sokan vegyenek részt a bírálatokon. Például az összbenyomásra akkor érdemes rákérdezni, ha kétezer ember bírál, érzékeltette a problémát. Érdemes előre elkészíteni mintaízeket, amihez hasonlítani lehet a vizsgált terméket, vagy közösen belőni egy adott tulajdonságot.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz hektárra bővítik - Fürtös paradicsom termesztése Felgyőn

A felgyői Profi-Tom Kft. folyamatosan fejlődik 2016-os megalapítása óta. A kezdetben épített három hektár üvegházat tavaly ősszel ugyanennyivel bővítették, így már hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot. A közeljövőben pedig újabb négy hektár üvegházat építenek, amit ha a piac úgy kívánja, évenként két kultúra kígyóuborkával, és utána koktélparadicsommal hasznosítanak.

Megújult a John Deere 9R traktorszériája

A világ vezető traktorgyártója, az amerikai John Deere legnagyobb teljesítményű, JD 9R traktorcsaládjának nyolc modellje is megújult 2021-re.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

A koronavírus-járványt még a belga sörpiac is megsínyli

A belga sörpiacon tíz év óta először fordult elő, hogy a belföldi értékesítés és az export visszaesett: mindkettő 18%-kal csökkent. A kiskereskedelmi szektorban a sörfogyasztás 2,6%-os enyhe növekedést mutatott, de a vendéglátóhelyi sörfogyasztás nem meglepő módon minden idők legalacsonyabb szintjére, -47,8%-ra zuhant.

Különleges sárgadinnye

A BASF új dimenziót nyitott legújabb sárgadinnyefajtájával, amelyet Sunup néven hoztak forgalomba. Az aranysárga héj, valamint a narancssárga, szilárd, lédús, édes gyümölcshús teszi különlegessé ezt a fajtát. Megjelenése a kan­talup dinnyére emlékeztet, azonban attól megkülönbözteti a héj hálózott, parás felülete.

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

Összeállt a két tejóriás - A Dale Farm ellátási szerződést kötött az Arlával

Az Egyesült Királyság két legnagyobb tejipari vállalata, a Dale Farm és az Arla Foods első alkalommal társult egy jelentős ellátási partnerség keretében.

Közepes mennyiségű lehet a meggytermés az idén

Az idén a hűvös tavasz miatt a megszokottnál később érik a meggy, nagy mennyiségben június 25. után jelenhet meg a piacon, a termés pedig a szakértői becslések szerint a virágzáskor reméltnél kevesebb, csak 60-70 ezer tonna körüli lesz - írta csütörtöki lapszámában a Világgazdaság.

Vírussal is fertőz a kajszi új kártevője

A kajszilevéltetű néhány éve már megérkezhetett hazánkba, mielőtt a kutatók azonosították. Gyakorlati szakembereket kérdeztünk, mekkora veszélyt jelent az új kártevő és hogyan védekeznek ellene. Mint kiderült, a tavalyi viszonylag gyér előfordulás után az idén tavasszal országszerte komoly gondot okozott és legalább egy permetezés irányult ellene.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.