0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Versenyképes ipariparadicsom-hibridek Kalocsáról

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (ZÖKO) Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

A ZÖKO kalocsai állomásán 2014-ben indították az ötéves ipariparadicsom-kutatási programot. Schmidtné Szantner Barbara tudományos segédmunkatárs vezetésével egyebek mellett betegségellenálló, nagy termőképességű, kiváló beltartalmú paradicsomhibridek nemesítését tűzték ki célul és termesztéstechnológiai vizsgálatokat is végeznek. 

A nemesítés kiindulási anyagait a szintén a NAIK-hoz tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-től örökölték meg. A szülővonalak keresztezéséből kapott utódok közül évről évre kiválasztották a termésmennyiség, bogyószín, beltartalom és a zúzalék kémhatása szempontjából legjobbakat, és azokat vitték tovább. A kívánt tulajdonságokkal rendelkező utódokat fölszaporították, majd termelőkhöz is kihelyezték. Eltérő ökológiai körülmények között, Hevesben, Szentkirályon, Kecskeméten és Kalocsán tesztelték a várományos hibrideket. Kettő közülük mindenütt megállta a helyét, ezeket jelentik be elismerésre jövőre, és így teljesítik a kitűzött célt.

A nemesítők munkája nyomán a feldolgozóipari és a termelői igényeknek megfelelő, korai és középkorai érésű hibridek születtek, magas beltartalmi értékkel, magas cukorfokkal (Brix-érték), és nagy termésmennyiséggel.

A magas hozam nemcsak genetikailag kódolt, hozzájárul a termésbiztonsághoz a hibridek verticillium-, fuzárium-, fonálféreg-, TSWV-ellenállósága is. A hibrideket eredetileg homokra nemesítették, így azoktól biztos termés várható kötöttebb talajokon is.

(A Kalocsai Kutató Állomáson végzett nemesítésről, technológiai kísérletek eredményeiről bővebben a Kertészet és Szőlészet 48. számában írunk.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu