0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Berobbantak a brazil húsok Kínába

Sorra döntik a rekordokat a brazil húsok, ezúttal a szarvasmarha ára ért el történelmi csúcsot – és ennek hátterében is a Kínában tomboló afrikai sertéspestis áll.

Január óta folyamatosan emelkedik a marhahús ára Brazíliában, ahogy Kína szinte teljes mértékben felvásárolja az ország készleteit. A hatalmas kereslet rekord magasságba röpítette a húsárakat.

Kína éhsége a külföldi húsra nem lankad, folyamatosan keresik azokat az új csatornákat, melyekkel ki tudják elégíteni az egyre növekvő igényeket.

Idén január és október között 2018 azonos időszakához képest a Brazil húsexport Kínába 23,6 százalékkal nőtt.

A marhahús nagykereskedelmi ára a főváros környékén történelmi csúcsot ért el 3,3 USD/kg-os (999 Ft/kg) értékkel – jelentette a Sao Paulo-i egyetem kutatóközpontja – ami természetesen a kiskereskedelmi árak robbanását is előidézte.

Idén januárhoz képest októberbe a főváros piacain 36,4 százalékkal többért vásárolhattak az emberek marhahúst, mely már komoly gondot jelent a háztartásoknak. A sertés és marha árának növekedése ugyanis minden hústermékre kihat, és erre a problémára csak ráerősít a Brazil reál, a helyi valuta folyamatos gyengülése.

Kína év eleje óta aktívan keresi a további brazil húsforrásokat, így 2019-ben 24 marha vágó és feldolgozó üzemnek adott export engedélyt. Januárban mindössze 16 vállalat bírt hasonló engedéllyel.

A brazil marhahús teljes kivitele január és október között 1,5 millió tonna volt, 11 százalékkal több, mint 2018-ban, míg a Kínába irányuló export 23,6 százalékkal nőtt elérve a 320 000 tonnát.

Forrás: esmmagazine.com/Reuters