Back to top

Fiatal Gazda Klub: gazdálkodási kockázatok kezelése

Családi gazdálkodók, kertészek, állattenyésztők, méhészek jöttek el a Fiatal Gazda Klub legutóbbi rendezvényére. A Kecskeméti Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központban a hallgatóság soraiban olyan ifjú szakemberekkel találkozhattunk, akik még keresik a helyüket, azokat a területeket, ahol a boldogulásukat vélik megtalálni.

Van, aki 150 méhcsaládja mellé szeretne kiegészítő tevékenységet folytatni, és látogatja alkalomról alkalomra a klubrendezvényeket, más a gyümölcstermesztést tervezi kiegészíteni állattartással, és olyan is, aki a gyengébb területeinek erdősítésében látja a jövőt.

Kovácsné Kövágó Ágnes
Fotó: viniczai
Kovácsné Kővágó Ágnes a mezőgazdasági biztosítások útvesztőjében való eligazodásban igyekezett fogódzót adni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körzetvezetője a kárbejelentés időpontja kapcsán felhívta a figyelmet, hogy

az aszály, a belvíz, a fagy vagy a mezőgazdasági árvíz kezdetének – amely nem köthető egyetlen naphoz – azt a napot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen az megkezdődött, észlelhetővé vált.

A „pontszerű” káreseményeknél – felhőszakadás, jégeső, tavaszi fagy, vihar – ennek megállapítása sokkal egyszerűbb. Fontos, hogy a bejelentést – a káresettől számított 15 napon belül – a betakarítás előtt tíz nappal előbb meg kell tenni, hogy a hatóságnak legyen ideje az ellenőrzésre.

A biztosítások kapcsán a szakember felhívta a figyelmet, hogy

a biztosítók nem fizetnek a következményi károk – például jégverés következtében fellépő fertőzések -, beltartalmi értékcsökkenés vagy értékesítési nehézségek – mint a jégvert dinnye – esetében.

Kovács Gábor
Fotó: viniczai
Kovács Gábor, az Ökoforestino Kft. alapítója elmondta, az IKEA 2015-ben, látva az alapanyag hiányt, a szlovákiai Malaczkiban, és annak 80 kilométeres körzetében fásítási programot indított, melynek keretében 4000 hektárnyi nemesnyár telepítését helyezték kilátásba. A lehetőségeket látva ezt kiterjesztették 200 kilométeres körre, így hazánk észak-nyugati területei is érintettekké váltak.

A szakember felhívta a figyelmet,

ha mezőgazdasági területre szeretnénk telepíteni erdőt, később nehéz lesz művelési ágat változtatni, ha viszont fásszárú ültetvényt, nem változik a művelési ág.

Az erdőtörvény ugyanis  nem vonatkozik az ültetvényekre, viszont a szántó művelési ág következtében a földalapú támogatások megmaradnak. Ösztönzőleg hathatnak az egyéb támogatási formák - mint pl. a Zöldítési program -, a nagyobb irányú kereslet a fára, amely az árakat felfelé hajtja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.