0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Megtanulunk együtt élni a tűzzel”

Az EU négymillió eurót ajánlott fel tizenöt erdőtűz-specialista szakértő kiképzésére abból a megfontolásból, hogy a klímaváltozás velejárójaként mind gyakoribbak lesznek Európában is a természetes vegetációban kiütő tüzek. A projektet a hollandiai Wageingen Egyetem koordinálja, olvasható az intézmény negyedéves kiadványának legfrissebb számában.

A melegedő éghajlat egyúttal azt is jelenti, hogy Európát is egyre inkább fenyegetik az erdőtüzek, illetve az egyéb természetes vegetációt érintő tüzek. Még

az erdőtüzet korábban csak hírből ismerő észak-európaiaknak sem szabad homokba dugniuk a fejüket,

fejti ki a Wageningen World lapban Cathelijne Stoof, a PyroLife projekt koordinálásával megbízott szakértő.

Mint mondja, egyrészt a tájépítészet terén van tennivaló, másrészt pedig a lakosságnak is fel kell készülnie. A Wageningen Egyetem szervezésében 15 PhD-jelölt vesz részt speciális, integrált szemléletet adó képzésben ezzel kapcsolatban, közülük négyen tanulnak helyben, a többiek Európa számos országát képviselik. Van tehát lehetőség megosztani egymással a különböző térségek know-how-ját, és van is mit megosztani, fejtette ki a szakember. A dél-európai országokban már régóta küzdenek a bozóttüzekkel, tehát az ő tapasztalataikra építhetnek az északi szakemberek.

Az észak-európai országoktól – főleg a világhíres vízgazdálkodó hollandoktól – ugyanakkor a vízgazdálkodási, tájépítészeti megoldásokat érdemes ellesni.

Számos részterületet kutatnak majd, egyebek között mérik, hogy milyen hatással vannak az élővizekre a természetes vegetációt érintő tüzek, illetve a nyomukban keletkezett hamu; és azt is vizsgálják, hogy milyen tájalakítási megoldásokkal lehet hatékonyan megakadályozni a tüzeket. Röviden szólva, „megtanulunk együtt élni a tűzzel” – fogalmazott Cathelijne Stoof. A projektet az EU Horizon 2020 kutatási programja támogatja, és részt vesz benne számos európai egyetem, intézmény, hatóság, tűzoltóság, cég és nonprofit szervezet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu