Back to top

Táska és pénztárca kaktuszbőrből? Már nem lehetetlen

Egy új mexikói márka meglepte a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzás mentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, aminek rendkívül sikeres jövőt jósolnak.

A mexikói Desserto márka meglepte a divatipart az első kaktuszalapú, környezetbarát anyagával. A fügekaktuszból készült bőrt nemcsak azért tartják fontosnak, mert állatkínzástól mentes alapanyag, hanem azért is, mert általa fenntarthatóbbá válhat a vegán bőripar.

Innováció a környezetért

Két mexikói férfi, Adrián López Velarde és Marte Cázarez, az ijesztő méretű műanyagszennyezés miatt kezdett el ötletelni egy új környezetbarát anyagon. Pontosan azon: hogyan lehetne olyan vegán anyagot kitalálni, amelyet nem mérgező vegyületeket tartalmazó műanyagból gyártottak. 

A két férfinak csak körbe kellett néznie, Mexikóban nagyon sok kaktusz terem, és nem igényelnek sok vizet.

A műanyagból készült vegán bőr termékek biológiailag nem lebomló anyagok, és a legtöbbjük gyorsan a kukában végzi. De még így is környezetbarátabbak, mint az állatokból készült bőr.

Az állati bőr előállításához sok erőforrásra van szükség: nagy mennyiségű földre, vízre és takarmányra. Az állattartással (különösen a tehenek esetében, amelyekből a legtöbb bőrtermék készül) jelentős mennyiségű metán termelődik, ami egy üvegházhatású gáz, és hozzájárul a globális felmelegedéshez; az állatok ürüléke pedig szennyezi a levegőt, a talajt és a vizet.

Arról nem is beszélve, hogy az állati eredetű bőr nem természetes anyag. Az állatok elpusztítása után rákkeltő cserzőanyagokkal, többek közt krómmal kezelik a bőrt. Ettől a sok kémiai vegyülettől válik tartóssá.

Hódít a kaktuszbőr

A Desserto nevű márka októberben debütált egy milánói, nemzetközi bőrkiállításon. Ezután pedig Ausztráliában is bemutatták a kaktuszbőrt egy fenntartható nyersanyagokat felvonultató rendezvényen. Az ausztrál Vogue szerint az esemény legnagyobb meglepetése a Desserto volt, érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot létrehoznunk, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által elvárt tulajdonságoknak és műszaki/mechanikai előírásoknak.” – mondta a társalapító és alelnök, Adrián López Velarde.

Az innovációs kaktuszbőr organikus, biológiailag részlegesen lebomló, puha, tartós, és elég jó minőségű ahhoz, hogy felhasználhassák ruházati cikkek, kiegészítők, bútorok vagy autók bőr-belsejének gyártásához.

A képen látható, kaktuszbőrből készített termékek csak minták. A két alapító nem tervezi, hogy saját termékeket gyárt, inkább el szeretnék adni a kaktuszbőrt tervezőknek és divatmárkáknak. Az alelnök szerint az időzítésük tökéletes:

„Épp a legjobbkor kínáljuk fel ezt a lehetőséget, hisz nemcsak a fogyasztói iparágak érdeklődnek az új, vegán anyagok iránt, egyre több végfelhasználó is igényli a környezetbarát megoldásokat.”
Forrás: 
greenmatters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Beszélő rózsacsokor

A hongkongi székhelyű Cooltec Electronics cég kifejlesztett egy intelligens, virágcsokorban elhelyezhető készüléket, amelyre közvetlenül, vagy okostelefon segítségével lehet szerelmes üzeneteket letölteni.

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

A lovaglás legősibb bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban

Az eddig véltnél jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az i.e. 2. évezredi andronovói kultúra síremlékeit Kazahsztánban tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

Együttműködési megállapodást kötött a NAK és az MNGSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Víziállatokkal kapcsolatos kötelezettségek: kiegészülő követelmények

Megjelent az Európai Bizottság 2020/990 számú rendelete, amely a 2016/429 európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a víziállatok és a víziállatoktól származó állati eredetű termékek unión belüli mozgatására vonatkozó állategészségügyi és bizonyítványkiállítási követelmények kiegészítéséről szól.

Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.