Back to top

Táska és pénztárca kaktuszbőrből? Már nem lehetetlen

Egy új mexikói márka meglepte a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzás mentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, aminek rendkívül sikeres jövőt jósolnak.

A mexikói Desserto márka meglepte a divatipart az első kaktuszalapú, környezetbarát anyagával. A fügekaktuszból készült bőrt nemcsak azért tartják fontosnak, mert állatkínzástól mentes alapanyag, hanem azért is, mert általa fenntarthatóbbá válhat a vegán bőripar.

Innováció a környezetért

Két mexikói férfi, Adrián López Velarde és Marte Cázarez, az ijesztő méretű műanyagszennyezés miatt kezdett el ötletelni egy új környezetbarát anyagon. Pontosan azon: hogyan lehetne olyan vegán anyagot kitalálni, amelyet nem mérgező vegyületeket tartalmazó műanyagból gyártottak. 

A két férfinak csak körbe kellett néznie, Mexikóban nagyon sok kaktusz terem, és nem igényelnek sok vizet.

A műanyagból készült vegán bőr termékek biológiailag nem lebomló anyagok, és a legtöbbjük gyorsan a kukában végzi. De még így is környezetbarátabbak, mint az állatokból készült bőr.

Az állati bőr előállításához sok erőforrásra van szükség: nagy mennyiségű földre, vízre és takarmányra. Az állattartással (különösen a tehenek esetében, amelyekből a legtöbb bőrtermék készül) jelentős mennyiségű metán termelődik, ami egy üvegházhatású gáz, és hozzájárul a globális felmelegedéshez; az állatok ürüléke pedig szennyezi a levegőt, a talajt és a vizet.

Arról nem is beszélve, hogy az állati eredetű bőr nem természetes anyag. Az állatok elpusztítása után rákkeltő cserzőanyagokkal, többek közt krómmal kezelik a bőrt. Ettől a sok kémiai vegyülettől válik tartóssá.

Hódít a kaktuszbőr

A Desserto nevű márka októberben debütált egy milánói, nemzetközi bőrkiállításon. Ezután pedig Ausztráliában is bemutatták a kaktuszbőrt egy fenntartható nyersanyagokat felvonultató rendezvényen. Az ausztrál Vogue szerint az esemény legnagyobb meglepetése a Desserto volt, érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot létrehoznunk, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által elvárt tulajdonságoknak és műszaki/mechanikai előírásoknak.” – mondta a társalapító és alelnök, Adrián López Velarde.

Az innovációs kaktuszbőr organikus, biológiailag részlegesen lebomló, puha, tartós, és elég jó minőségű ahhoz, hogy felhasználhassák ruházati cikkek, kiegészítők, bútorok vagy autók bőr-belsejének gyártásához.

A képen látható, kaktuszbőrből készített termékek csak minták. A két alapító nem tervezi, hogy saját termékeket gyárt, inkább el szeretnék adni a kaktuszbőrt tervezőknek és divatmárkáknak. Az alelnök szerint az időzítésük tökéletes:

„Épp a legjobbkor kínáljuk fel ezt a lehetőséget, hisz nemcsak a fogyasztói iparágak érdeklődnek az új, vegán anyagok iránt, egyre több végfelhasználó is igényli a környezetbarát megoldásokat.”
Forrás: 
greenmatters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Vegyük vagy kölcsönözzük a karácsonyfát?

Kivágott fenyőfák milliói kerülnek a hulladéktelepekre ünnepek után minden évben. A környezetvédők és természetbarátok már régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömkelegét.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Idén 16 százalékkal nőtt a támogatott agrárbiztosítások díjállománya

Idén várhatóan a 11,4 milliárd forintot is megközelíti a gazdálkodók által befizetett támogatott növénybiztosítási díjak állománya, ami 16 százalékkal haladja meg az előző évi szintet - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) kedden az MTI-vel.