0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Táska és pénztárca kaktuszbőrből? Már nem lehetetlen

Egy új mexikói márka meglepte a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzás mentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, aminek rendkívül sikeres jövőt jósolnak.

A mexikói Desserto márka meglepte a divatipart az első kaktuszalapú, környezetbarát anyagával. A fügekaktuszból készült bőrt nemcsak azért tartják fontosnak, mert állatkínzástól mentes alapanyag, hanem azért is, mert általa fenntarthatóbbá válhat a vegán bőripar.

Innováció a környezetért

Két mexikói férfi, Adrián López Velarde és Marte Cázarez, az ijesztő méretű műanyagszennyezés miatt kezdett el ötletelni egy új környezetbarát anyagon. Pontosan azon: hogyan lehetne olyan vegán anyagot kitalálni, amelyet nem mérgező vegyületeket tartalmazó műanyagból gyártottak. 

A két férfinak csak körbe kellett néznie, Mexikóban nagyon sok kaktusz terem, és nem igényelnek sok vizet.

A műanyagból készült vegán bőr termékek biológiailag nem lebomló anyagok, és a legtöbbjük gyorsan a kukában végzi. De még így is környezetbarátabbak, mint az állatokból készült bőr.

Az állati bőr előállításához sok erőforrásra van szükség: nagy mennyiségű földre, vízre és takarmányra. Az állattartással (különösen a tehenek esetében, amelyekből a legtöbb bőrtermék készül) jelentős mennyiségű metán termelődik, ami egy üvegházhatású gáz, és hozzájárul a globális felmelegedéshez; az állatok ürüléke pedig szennyezi a levegőt, a talajt és a vizet.

Arról nem is beszélve, hogy az állati eredetű bőr nem természetes anyag. Az állatok elpusztítása után rákkeltő cserzőanyagokkal, többek közt krómmal kezelik a bőrt. Ettől a sok kémiai vegyülettől válik tartóssá.

Hódít a kaktuszbőr

A Desserto nevű márka októberben debütált egy milánói, nemzetközi bőrkiállításon. Ezután pedig Ausztráliában is bemutatták a kaktuszbőrt egy fenntartható nyersanyagokat felvonultató rendezvényen. Az ausztrál Vogue szerint az esemény legnagyobb meglepetése a Desserto volt, érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot létrehoznunk, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által elvárt tulajdonságoknak és műszaki/mechanikai előírásoknak.” – mondta a társalapító és alelnök, Adrián López Velarde.

Az innovációs kaktuszbőr organikus, biológiailag részlegesen lebomló, puha, tartós, és elég jó minőségű ahhoz, hogy felhasználhassák ruházati cikkek, kiegészítők, bútorok vagy autók bőr-belsejének gyártásához.

A képen látható, kaktuszbőrből készített termékek csak minták. A két alapító nem tervezi, hogy saját termékeket gyárt, inkább el szeretnék adni a kaktuszbőrt tervezőknek és divatmárkáknak. Az alelnök szerint az időzítésük tökéletes:

„Épp a legjobbkor kínáljuk fel ezt a lehetőséget, hisz nemcsak a fogyasztói iparágak érdeklődnek az új, vegán anyagok iránt, egyre több végfelhasználó is igényli a környezetbarát megoldásokat.”
Forrás: greenmatters.com