Back to top

Újraindult a traktorgyártás Romániában

A rendszerváltás előtt Románia legnagyobb traktorgyára Brassóban működött. A gyár az 1990-es években a gazdasági átalakulás áldozata lett, és a piac nélkül maradt üzemet részben privatizálták, majd, mivel a termékei eladhatatlanná váltak, bezárták. Az utolsó teljesen romániai gyártású mezőgép 15 évvel ezelőtt gördült ki a kapuján.

Az új TAGRO erőgépeket egy teljesen magánkézben levő vállalat, a szászrégeni Irum gyártja, melynek hivatalos bemutatója a tavaly október 31. és november 4. között Bukarestben rendezett országos mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron, az Indagrán volt.

Az IRUM vállalatot 1953-ban alapították a Szászrégen közelében levő Kelemen- és Görgényi-havasokban akkoriban elindított nagyipari erdőkitermelésben használatos traktorok és erőgépek karbantartására.

1969-ban kezdett a cég saját erdőkitermelő traktorok előállításába, amelyek akkora sikert arattak, hogy exportáltak is belőlük. A rendszerváltás után az IRUM szintén piac nélkül maradt, és az állami vállalat csődbe jutott.

A céget 1998-ban privatizálta a szászrégeni Violeta és Mircea Oltean, akik 1993 óta működtették eredményesen Maviprod nevű traktor- és mezőgazdaságigép-alkatrészeket forgalmazó cégüket. Az IRUM igazgatója és főrészvényese, Mircea Oltean 1985-ben egy gyergyószentmiklósi fémipari vállalat mérnöke volt, majd az egykori szászrégeni vállalat beszerzési osztályára került. 1990 és 1993-ban családjával együtt Németországban élt, ahol mezőgazdasági napszámosként dolgoztak, és Romániába visszatérve megalapították a cserealkatrészeket forgalmazó céget.

A húsz év alatt Mircea Oltean folyamatosan korszerűsítette a gyárat, mostanáig mintegy 25 millió eurót ruháztak be egyebek között a csarnokok rendbetételére, a gyártáshoz szükséges gépek, felszerelések vásárlására, felszerelésére, üzemeltetésére.

Jelenleg 500 alkalmazottja van a cégnek, és 2017-ben 40 millió euró volt a cégcsoport üzleti forgalma.

A 100 százalékban romániai gyártású alkatrészekből összeállított erőgépet az IRUM saját kutatás-fejlesztési központjában fejlesztették ki, amit 2015 szeptemberében, csaknem 12 millió lejes beruházással hoztak létre. Ezen a projekten is több mint 1 éven át dolgozott 50 mérnök, és a beruházás 2,65 millió euróba került. A gyártás beindítására további 4 millió eurót költött a cég, és a traktor szériagyártását 2019. áprilisában kezdték meg. Romániában és Olaszországban is tesztelték az erőgépeket.

Évente nagyjából 500 traktort értékesít az IRUM, ami a romániai piac 20 százalékát jelenti.

(Sz.m.: Évente mintegy 2500 új traktort vásárolnak a romániai gazdák.) A 86, 95 vagy 102 lóerős motorral ellátott erőgépet elsősorban kis- és középgazdaságoknak szánják. A traktorok hengerűrtartalma 3387 köbcenti, üzemanyagtartályuk 110 literes, és 12–12 sebességfokozatuk van (előre és hátra), négykerékmeghajtásúak. Hátsó függesztőszerkezetük 4400 kilogrammot képes emelni. A GPS-rendszerrel felszerelhető traktorok vezetőfülkéje légkondicionálóval és más extrákkal is felszerelhető. Októberben megkezdték a TAGRO traktorok exportját.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Az első körben Magyarországra kerül a legtöbb, de érdeklődnek irántuk más EU-tagállamokból is.

A 34 500 eurós traktorokból a piackutatások alapján 200-at gyártottak az idén, és 2020-ban újabb 300-at szeretnének kigurítani a gyártócsarnokból. Úgy tervezik, hogy 2021-re 500-ra tudják növelni az éves termelést.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Új lendületet vehet a generációváltás az agráriumban

Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.