Back to top

Újraindult a traktorgyártás Romániában

A rendszerváltás előtt Románia legnagyobb traktorgyára Brassóban működött. A gyár az 1990-es években a gazdasági átalakulás áldozata lett, és a piac nélkül maradt üzemet részben privatizálták, majd, mivel a termékei eladhatatlanná váltak, bezárták. Az utolsó teljesen romániai gyártású mezőgép 15 évvel ezelőtt gördült ki a kapuján.

Az új TAGRO erőgépeket egy teljesen magánkézben levő vállalat, a szászrégeni Irum gyártja, melynek hivatalos bemutatója a tavaly október 31. és november 4. között Bukarestben rendezett országos mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron, az Indagrán volt.

Az IRUM vállalatot 1953-ban alapították a Szászrégen közelében levő Kelemen- és Görgényi-havasokban akkoriban elindított nagyipari erdőkitermelésben használatos traktorok és erőgépek karbantartására.

1969-ban kezdett a cég saját erdőkitermelő traktorok előállításába, amelyek akkora sikert arattak, hogy exportáltak is belőlük. A rendszerváltás után az IRUM szintén piac nélkül maradt, és az állami vállalat csődbe jutott.

A céget 1998-ban privatizálta a szászrégeni Violeta és Mircea Oltean, akik 1993 óta működtették eredményesen Maviprod nevű traktor- és mezőgazdaságigép-alkatrészeket forgalmazó cégüket. Az IRUM igazgatója és főrészvényese, Mircea Oltean 1985-ben egy gyergyószentmiklósi fémipari vállalat mérnöke volt, majd az egykori szászrégeni vállalat beszerzési osztályára került. 1990 és 1993-ban családjával együtt Németországban élt, ahol mezőgazdasági napszámosként dolgoztak, és Romániába visszatérve megalapították a cserealkatrészeket forgalmazó céget.

A húsz év alatt Mircea Oltean folyamatosan korszerűsítette a gyárat, mostanáig mintegy 25 millió eurót ruháztak be egyebek között a csarnokok rendbetételére, a gyártáshoz szükséges gépek, felszerelések vásárlására, felszerelésére, üzemeltetésére.

Jelenleg 500 alkalmazottja van a cégnek, és 2017-ben 40 millió euró volt a cégcsoport üzleti forgalma.

A 100 százalékban romániai gyártású alkatrészekből összeállított erőgépet az IRUM saját kutatás-fejlesztési központjában fejlesztették ki, amit 2015 szeptemberében, csaknem 12 millió lejes beruházással hoztak létre. Ezen a projekten is több mint 1 éven át dolgozott 50 mérnök, és a beruházás 2,65 millió euróba került. A gyártás beindítására további 4 millió eurót költött a cég, és a traktor szériagyártását 2019. áprilisában kezdték meg. Romániában és Olaszországban is tesztelték az erőgépeket.

Évente nagyjából 500 traktort értékesít az IRUM, ami a romániai piac 20 százalékát jelenti.

(Sz.m.: Évente mintegy 2500 új traktort vásárolnak a romániai gazdák.) A 86, 95 vagy 102 lóerős motorral ellátott erőgépet elsősorban kis- és középgazdaságoknak szánják. A traktorok hengerűrtartalma 3387 köbcenti, üzemanyagtartályuk 110 literes, és 12–12 sebességfokozatuk van (előre és hátra), négykerékmeghajtásúak. Hátsó függesztőszerkezetük 4400 kilogrammot képes emelni. A GPS-rendszerrel felszerelhető traktorok vezetőfülkéje légkondicionálóval és más extrákkal is felszerelhető. Októberben megkezdték a TAGRO traktorok exportját.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Az első körben Magyarországra kerül a legtöbb, de érdeklődnek irántuk más EU-tagállamokból is.

A 34 500 eurós traktorokból a piackutatások alapján 200-at gyártottak az idén, és 2020-ban újabb 300-at szeretnének kigurítani a gyártócsarnokból. Úgy tervezik, hogy 2021-re 500-ra tudják növelni az éves termelést.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ötszáz kilogramm méz erdélyi árváknak a „Legyen minden nap mézes nap” keretében

A méhészek által felajánlott négyszáz kilogramm mézadományhoz további száz kilogrammot ajánlott fel az Agrármarketing Centrum, így összesen ötszáz kilogramm mézet adományoztak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváinak.

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program

A 2014-20 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei évi programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

Önkéntesek ültettek facsemetéket a Sóstói-erdőben

Nyíregyházán, a Sóstói úti felüljáró melletti területen tavaly ősszel végzett erdőfelújítást a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. A vegetációs időszakban valamilyen okból elpusztult csemetéket pótolni kell, ebben a munkában vettek részt a napokban a helyi önkéntesek. Voltak közöttük olyanok, akik már sokszor vettek részt ilyen programon, de akadt olyan is, aki először „segített” az erdészeknek.

Felmentették Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt

Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés j) pontja, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 205. §-a alapján – a miniszterelnök javaslatára – Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2019. december 3-ai hatállyal a köztársasági elnök felmentette.