Back to top

Gluténmentes, segíti a fogyókúrát, az öregedés és a daganat ellen "dolgozik", sőt még finom is

Marokszámra esszük a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat – amelyektől gyakorta még éhesek is leszünk –, kínlódunk a plusz kilókkal, és sokszor borzasztó ízű, ám egészségesnek mondott diétás kosztot fogyasztunk. Holott számos olyan terményünk van, amely nagyszerűen helyettesítheti a drága tablettákat, jótékony hatása van az egészségünkre, és segít, ha fogyni akarunk.

Hajdina termés nyersen
Hajdina termés nyersen
Fotó: BNE

Az egyik ilyen termesztett növényünk a hajdina. Már az alakja se hétköznapi: három szív alakú oldala van. Hajdanán a szegények eledele volt. Napjaikban a bioboltok látogatói kezdik egyre inkább felfedezni.

S hogy miért előnyös a hajdina fogyasztása? Egyrészt nagyszerű antioxidáns: rutin, C és E vitamin tartalma okán. 

Így akadályozza a daganatok és a gyulladások kialakulását. Előnyös a szív és az érrendszer védelmében. Segít a sejtfalak regenerálódásában, erősíti a kötőszöveteket és segít lassítani az öregedés folyamatát.

A kiemelkedően magas rosttartalma előnyös a diétánál, a fogyókúránál és a székrekedés megelőzésénél. Sőt, segíti a bélrendszeri daganatok elkerülését is

Hasznos a vénás betegségek kezelésében. A népi gyógyászatban vérnyomás-csökkentőként is használták. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják: glutént nem tartalmaz, viszont hasonló mennyiségű a fehérje benne, mint a búzában.

Jeleskedik esszenciális aminosavakban és vitaminokban, szinte valamennyi B vitamin fajtát tartalmazza. Figyelemreméltó az ásványi anyag tartalma. Magnézium, kalcium és kálium mellett, nyomelemeket, cinket, vasat és rezet is tartalmaz.

Kiváló köret a hajdina
Kiváló köret a hajdina
Fotó: BNE
A hajdina fogyasztásnak hagyománya van Japánban és Ázsiában. Ez utóbbi terület az őshazája. Hazánkba a középkorban került. Búza helyettesítőként használták, bár botanikailag nem a gabonafélékhez, hanem a keserűfűfélékhez sorolják.

A hajdina kiválóan illeszkedik a biogazdaságokba. A kártevőkkel szembeni ellenállósága miatt nem igényli a növényvédőszer használatát. Ideális mézelőként vetni, de hasznosítható az állatok takarmányozásában és a termőtalaj javításában is. Hátránya az alacsony terméshozam és a nehezen hántolhatóság.

Fogyasztása: Rizs helyett köretként.  Akár a hurkába is betölthető. Csíráztatás után salátákhoz. Az ínyencek kóstolják meg desszertként a hajdinakását egy kis, házi barack lekvárral.

Hajdina barack lekvárral
Hajdina barack lekvárral
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).