Back to top

Gluténmentes, segíti a fogyókúrát, az öregedés és a daganat ellen "dolgozik", sőt még finom is

Marokszámra esszük a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat – amelyektől gyakorta még éhesek is leszünk –, kínlódunk a plusz kilókkal, és sokszor borzasztó ízű, ám egészségesnek mondott diétás kosztot fogyasztunk. Holott számos olyan terményünk van, amely nagyszerűen helyettesítheti a drága tablettákat, jótékony hatása van az egészségünkre, és segít, ha fogyni akarunk.

img_7022.jpg

Hajdina termés nyersen
Hajdina termés nyersen
Fotó: BNE

Az egyik ilyen termesztett növényünk a hajdina. Már az alakja se hétköznapi: három szív alakú oldala van. Hajdanán a szegények eledele volt. Napjaikban a bioboltok látogatói kezdik egyre inkább felfedezni.

S hogy miért előnyös a hajdina fogyasztása? Egyrészt nagyszerű antioxidáns: rutin, C és E vitamin tartalma okán. 

Így akadályozza a daganatok és a gyulladások kialakulását. Előnyös a szív és az érrendszer védelmében. Segít a sejtfalak regenerálódásában, erősíti a kötőszöveteket és segít lassítani az öregedés folyamatát.

A kiemelkedően magas rosttartalma előnyös a diétánál, a fogyókúránál és a székrekedés megelőzésénél. Sőt, segíti a bélrendszeri daganatok elkerülését is

Hasznos a vénás betegségek kezelésében. A népi gyógyászatban vérnyomás-csökkentőként is használták. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják: glutént nem tartalmaz, viszont hasonló mennyiségű a fehérje benne, mint a búzában.

Jeleskedik esszenciális aminosavakban és vitaminokban, szinte valamennyi B vitamin fajtát tartalmazza. Figyelemreméltó az ásványi anyag tartalma. Magnézium, kalcium és kálium mellett, nyomelemeket, cinket, vasat és rezet is tartalmaz.

img_7032.jpg

Kiváló köret a hajdina
Kiváló köret a hajdina
Fotó: BNE
A hajdina fogyasztásnak hagyománya van Japánban és Ázsiában. Ez utóbbi terület az őshazája. Hazánkba a középkorban került. Búza helyettesítőként használták, bár botanikailag nem a gabonafélékhez, hanem a keserűfűfélékhez sorolják.

A hajdina kiválóan illeszkedik a biogazdaságokba. A kártevőkkel szembeni ellenállósága miatt nem igényli a növényvédőszer használatát. Ideális mézelőként vetni, de hasznosítható az állatok takarmányozásában és a termőtalaj javításában is. Hátránya az alacsony terméshozam és a nehezen hántolhatóság.

Fogyasztása: Rizs helyett köretként.  Akár a hurkába is betölthető. Csíráztatás után salátákhoz. Az ínyencek kóstolják meg desszertként a hajdinakását egy kis, házi barack lekvárral.

img_7038.jpg

Hajdina barack lekvárral
Hajdina barack lekvárral
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

Együnk fenyőt

A lucfenyő étkezési felhasználása érthető okokból a fenyvesekben gazdag területeken terjedt el, így például Erdélyben. Étkezési célra a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtsük a lucfenyőnek, aminek a mostanában van itt az ideje.

Közép-Európában már 6 ezer éve sörözünk

Egy gabonafélék kimutatására kifejlesztett eljárás alapján már a neolitikumban, 6 ezer évvel ezelőtt sört készítettek Közép-Európában az itt élők.