Back to top

Gluténmentes, segíti a fogyókúrát, az öregedés és a daganat ellen "dolgozik", sőt még finom is

Marokszámra esszük a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat – amelyektől gyakorta még éhesek is leszünk –, kínlódunk a plusz kilókkal, és sokszor borzasztó ízű, ám egészségesnek mondott diétás kosztot fogyasztunk. Holott számos olyan terményünk van, amely nagyszerűen helyettesítheti a drága tablettákat, jótékony hatása van az egészségünkre, és segít, ha fogyni akarunk.

Hajdina termés nyersen
Hajdina termés nyersen
Fotó: BNE

Az egyik ilyen termesztett növényünk a hajdina. Már az alakja se hétköznapi: három szív alakú oldala van. Hajdanán a szegények eledele volt. Napjaikban a bioboltok látogatói kezdik egyre inkább felfedezni.

S hogy miért előnyös a hajdina fogyasztása? Egyrészt nagyszerű antioxidáns: rutin, C és E vitamin tartalma okán. 

Így akadályozza a daganatok és a gyulladások kialakulását. Előnyös a szív és az érrendszer védelmében. Segít a sejtfalak regenerálódásában, erősíti a kötőszöveteket és segít lassítani az öregedés folyamatát.

A kiemelkedően magas rosttartalma előnyös a diétánál, a fogyókúránál és a székrekedés megelőzésénél. Sőt, segíti a bélrendszeri daganatok elkerülését is

Hasznos a vénás betegségek kezelésében. A népi gyógyászatban vérnyomás-csökkentőként is használták. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják: glutént nem tartalmaz, viszont hasonló mennyiségű a fehérje benne, mint a búzában.

Jeleskedik esszenciális aminosavakban és vitaminokban, szinte valamennyi B vitamin fajtát tartalmazza. Figyelemreméltó az ásványi anyag tartalma. Magnézium, kalcium és kálium mellett, nyomelemeket, cinket, vasat és rezet is tartalmaz.

Kiváló köret a hajdina
Kiváló köret a hajdina
Fotó: BNE
A hajdina fogyasztásnak hagyománya van Japánban és Ázsiában. Ez utóbbi terület az őshazája. Hazánkba a középkorban került. Búza helyettesítőként használták, bár botanikailag nem a gabonafélékhez, hanem a keserűfűfélékhez sorolják.

A hajdina kiválóan illeszkedik a biogazdaságokba. A kártevőkkel szembeni ellenállósága miatt nem igényli a növényvédőszer használatát. Ideális mézelőként vetni, de hasznosítható az állatok takarmányozásában és a termőtalaj javításában is. Hátránya az alacsony terméshozam és a nehezen hántolhatóság.

Fogyasztása: Rizs helyett köretként.  Akár a hurkába is betölthető. Csíráztatás után salátákhoz. Az ínyencek kóstolják meg desszertként a hajdinakását egy kis, házi barack lekvárral.

Hajdina barack lekvárral
Hajdina barack lekvárral
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Magyar borászati bemutatót tartottak Varsóban

Magyar borászati bemutatót tartottak szerdán Varsóban, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) rendezvényén a legutóbbi országos borversenyen díjazott huszonhat pincészet mutatkozott be a lengyel üzleti partnerek előtt.

Szeretnék, ha Lenny Kravitz is megkóstolná a balatoni borokat

Az amerikai rocksztár képviselői mellett, világhírű magyar akrobaták, harcművészek és balett – táncosok is licitálhatnak majd azokra a dedikált borokra, amelyeket Balatonfüreden árvereznek el február 29-én a GasztroPikniken .

Alternatív növények a Vajdaságban

A cirok-, köles-, tönkölybúza-, kender-, levendula-, bazsalikom- vagy kakukkfűtermesztésben van-e a jövő? A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag. Ennek oka, hogy a termőterületeknek csak mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

A méhek képesek „kiszimatolni” a betegségeket

A méhek megfelelően kell kondicionálni, hogy felismerjék a betegségeket. Susanna Soares portugál származású dizájner tudományos vizsgálatokra alapozva alkotta meg azt az üvegből készült szerkezetet, mellyel méheket lehet felhasználni különböző súlyos betegségek (köztük a rák legelterjedtebb változatainak) korai diagnosztizálására.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.