Back to top

Gluténmentes, segíti a fogyókúrát, az öregedés és a daganat ellen "dolgozik", sőt még finom is

Marokszámra esszük a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulákat – amelyektől gyakorta még éhesek is leszünk –, kínlódunk a plusz kilókkal, és sokszor borzasztó ízű, ám egészségesnek mondott diétás kosztot fogyasztunk. Holott számos olyan terményünk van, amely nagyszerűen helyettesítheti a drága tablettákat, jótékony hatása van az egészségünkre, és segít, ha fogyni akarunk.

Hajdina termés nyersen
Hajdina termés nyersen
Fotó: BNE

Az egyik ilyen termesztett növényünk a hajdina. Már az alakja se hétköznapi: három szív alakú oldala van. Hajdanán a szegények eledele volt. Napjaikban a bioboltok látogatói kezdik egyre inkább felfedezni.

S hogy miért előnyös a hajdina fogyasztása? Egyrészt nagyszerű antioxidáns: rutin, C és E vitamin tartalma okán. 

Így akadályozza a daganatok és a gyulladások kialakulását. Előnyös a szív és az érrendszer védelmében. Segít a sejtfalak regenerálódásában, erősíti a kötőszöveteket és segít lassítani az öregedés folyamatát.

A kiemelkedően magas rosttartalma előnyös a diétánál, a fogyókúránál és a székrekedés megelőzésénél. Sőt, segíti a bélrendszeri daganatok elkerülését is

Hasznos a vénás betegségek kezelésében. A népi gyógyászatban vérnyomás-csökkentőként is használták. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják: glutént nem tartalmaz, viszont hasonló mennyiségű a fehérje benne, mint a búzában.

Jeleskedik esszenciális aminosavakban és vitaminokban, szinte valamennyi B vitamin fajtát tartalmazza. Figyelemreméltó az ásványi anyag tartalma. Magnézium, kalcium és kálium mellett, nyomelemeket, cinket, vasat és rezet is tartalmaz.

Kiváló köret a hajdina
Kiváló köret a hajdina
Fotó: BNE
A hajdina fogyasztásnak hagyománya van Japánban és Ázsiában. Ez utóbbi terület az őshazája. Hazánkba a középkorban került. Búza helyettesítőként használták, bár botanikailag nem a gabonafélékhez, hanem a keserűfűfélékhez sorolják.

A hajdina kiválóan illeszkedik a biogazdaságokba. A kártevőkkel szembeni ellenállósága miatt nem igényli a növényvédőszer használatát. Ideális mézelőként vetni, de hasznosítható az állatok takarmányozásában és a termőtalaj javításában is. Hátránya az alacsony terméshozam és a nehezen hántolhatóság.

Fogyasztása: Rizs helyett köretként.  Akár a hurkába is betölthető. Csíráztatás után salátákhoz. Az ínyencek kóstolják meg desszertként a hajdinakását egy kis, házi barack lekvárral.

Hajdina barack lekvárral
Hajdina barack lekvárral
Fotó: BNE

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Lehet, hogy kávéhiány lesz jövőre

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.

Bíznak a jövőben a magyar gazdák

Nem tántorítják el a nehézségek sem a hazai gazdálkodókat attól, hogy megvalósítsák terveiket. Gondolataik, ötleteik vannak, ezért a beruházások lendülete 2020-ban is tovább erősödhet - mondta a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban Nagy István agrárminiszter.

Ötven érv a biogazdálkodás mellett

Miközben bizonyítottan fenntarthatatlan a jelenlegi globális élelmiszer-termelési rendszer, tévhitek terjesztése is gátolja a változást, olvashatjuk az ÖMKI hírei között.