0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megtalálták a bogarak evolúciós sikerének a titkát: lopott gének

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy mi a bogarak evolúciós sikerének a titka. Az elterjedésüket és a sokszínűségüket főképp a génjeiknek köszönhetik, amelyeket baktériumoktól és gombáktól „loptak”.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) nevű lapban megjelent tanulmány szerint a ma élő állatfajoknak megközelítőleg az egynegyedét a bogarak teszik ki – írja a phys.org. Annak érdekében, hogy kiderüljön, minek is köszönhető ez a „siker”, vagyis a bogarak nagy számú elterjedése és sokszínűsége, a fejlődéstörténetükből kiindulva

a kutatók 146 bogártípust tanulmányoztak 4818 gén felhasználásával.

A szakértők a bogarak eredetét a karbon földtörténeti korszakba, 327 millió évvel ezelőttre helyezik. Azt is megállapították, hogy

a bogarak a törzsfejlődésük során kétszer loptak géneket a baktériumoktól és a gombáktól, ami lehetővé tette, hogy emészthetővé váljanak számukra a növényi részek.

Pontosabban, az új gének által az enzimek lehetővé tették a növényi sejtfalrészek, például a pektin, a hemicellulóz és a cellulóz lebontását. A bogarak tehát kifejlesztették azt a képességüket, hogy fogyaszthassák azt, amit a kutatók a bolygó leggazdagabb szénhidrátforrásaként jellemeznek. Néhány közülük levelekkel, mások fával táplálkoznak.

A tanulmány szerint egészen a mezozoikumig visszavezethető sok bogárfajnak a kialakulása, amely lehetővé tette számukra a sokféle éghajlathoz való alkalmazkodást. A szakértők úgy vélik, hogy megközelítőleg a ma élő bogárfajoknak a fele közvetlenül a jura korszakból származik. Megjegyzik továbbá, hogy

arra utaló bizonyítékot találtak, hogy a bogarak hosszú evolúciós története során nagyon kevés faj halt ki.

A sokféleségük több tényezőnek köszönhető. Összefüggésbe hozható az alacsony kihalási aránnyal egy rendkívül hosszú időkereten belül, a baktériumoktól és a gombáktól átvett génekkel, valamint az adaptációval, méghozzá az új gének „megszerzését” követően.

Forrás: phys.org