0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Minden második élőállat-szállítmánynál volt valami simli

Németország Alsó-Szászország tartományában kifejezetten az élőállat-szállítmányok ellenőrzésére állt össze egy alkalmi csapat az autópályarendőrség munkatársaiból és hatósági állatorvosokból. A feltárt hiányosságok kisebb szabálysértésnek számítanak csupán, az azonban kiderült, hogy minden második szállítmánynál találtak valami szabálytalant – számol be róla az agrarheute.de portál.

Összesen 25 járművet ellenőriztek, köztük belföldieket és a szomszédos országokból érkezőket. A szabálytalanságok nagy részében

az állatonként meghatározott minimális férőhellyel kapcsolatban találtak kisebb-nagyobb kifogásolnivalót

a szakemberek. Egy belföldi élőállat-szállító járműben 33 „plusz” sertést találtak, két másik esetben pedig malacokból volt összesen 84 darabbal több a megengedettnél. Ez nemcsak megterhelő az élő állatok számára, de a járványveszély is fokozottabb a túl sűrűn benépesített terekben.

Két járműnél az volt a gond, hogy nyitva tartották az amúgy tisztításra szolgáló nyílásokat, hogy az állatok ürüléke az autópályára hulljon, egy harmadiknál pedig a belmagasság nem volt elegendő.

Természetesen adminisztratív hiányosságokra is fény derült,

számos esetben hiányoztak a szükséges kísérőokmányok.

A felsorolt, az állatvédelmi és járványmegelőzési szabályok elleni vétségek kisebb szabálysértésnek számítanak csak, ám ahogy kiderült, elég mindennaposak. A szakemberek ezért folytatják az ellenőrzést az élőállat-szállítmányok szempontjából kiemelt két útvonalon, az 1-es és a 27-es autópálya alsó-szászországi szakaszain – írta az agrartheute.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu