Back to top

5 betakarítógép tipp az Agrotec Magyarország Kft.-tól

5 betakarítógép tipp az Agrotec Magyarország Kft.-tól a gépek megfelelő karbantartásáról, kezeléséről.

1. Miután a kombájnok befejezték a betakarítási szezont, azon túl még számos feladatot végre kell hajtani a gépek tulajdonosainak, hogy a jövő évi szezont gond nélkül elkezdhessék. Első és egyben legfontosabb feladat, hogy a betakarítógépeket teljes mértékben terménymentesítsék, hogy ezzel a rágcsálók okozta kárt megakadályozzák. Ezutáni teendő az alapos mosás, ahol a külső –és belső burkolatokról lemossuk a több rétegben rárakódott szennyeződéseket. A keresztcsigák, utócséplők és az ürítőmechanizmus eltávolítható lemezeit a téli pihenő alatt vegyük ki, így az esetlegesen bekerült esővíz ki tud folyni a rendszerből, mellyel elkerülhetők a korrózió káros hatásai. Az erőforrásról sem feledkezzünk meg, ellenőrizzük a hűtőfolyadék minőségét és annak fagyáspontját.

2. A hosszú állásidő alatt óvni kell a ferdefelhordó, cséplőmechanizmus, rosta meghajtás, ürítőszerkezet, szecskázó, hidrosztatika szíjak állapotát, így rengeteg kiadást tudunk megspórolni a következő évre. Nagyon egyszerűen és rövid idő alatt elvégezhetjük ezeknek a vissza lazítását, hogy ne legyenek előfeszített állapotban, így elkerülhető az idő előtti elhasználódás hatása. A forgómozgást végző alkatrészek és szerkezeti egységek csapágyainak lezsírozását is végezzük el mindegyik ponton. Ezek listája megtalálható mindegyik géptípus kezelési útmutató „Karbantartás” fejezetében.

3. A fenti ellenőrzések során előforduló és észlelt hibákat ki kell javítani minél előbb, hogy ne az aratás előtti napokban okozzanak gondot ezeknek a cseréi. Nagyon fontos, hogy a kopó és a kötelező szervizanyagokból (csapágyak, szűrők, olajok) rendeljünk tartalékba, így a betakarítás közben történő meghibásodásokat azonnal ki tudjuk javítani, minimális állási idővel.

4. Gabonaszezon előtti átszerelést is célszerű ilyenkor elvégezni. Ferdefelhordót gabona állásba kell beállítani. A cséplőrendszer dobkosár szegmenseit is át kell szerelnünk aprómagra és ellenőrizni a dobkosár párhuzamosságát. Utócséplő lemezeket a fogazott helyett simára, majd az előrostát, felső –és alsórostákat is ki kell cserélni a gyári átszerelő készletben találhatóakra. A kukoricánál alsó fordulaton használt szecskázót is át kell állítanunk a gyorsabb fordulati tartományba. A konfigurációs menü gondos áttekintése és beállítása után a részegységek kalibrálása sem maradhat el a tökéletes cséplés és tisztaság eléréséhez.

5. Az aratás megkezdése előtt a kötelező olajok és szűrők cseréjéről se feledkezzünk meg, amivel nagy mértékben csökkenteni tudjuk a motorban, hidraulika és hidrosztatikában, sebességváltóban és a hajtóművekben bekövetkezendő kopások mértékét. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

Elkészült a CLAAS tízezredik rizskombájnja Indiában

Tavasz elején gördült ki a tízezredik Crop Tiger 30 Terra Trac rizskombájn a CLAAS indiai Morindában működő gyárából. A kombájn sok másik délkelet-ázsiai országban is népszerű.

Repedt a cseresznye - Többletmunkával járt a betakarítás

Június elején heves esőzések nehezítették a munkát Dél-Olaszország cseresznyeültetvényeiben. Több gond is adódott Puglia térségében.

Újabb csapadék érkezhet

A pár napos csapadékszünet után ismét növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye hazánkban. A hét végéig nyári melegre számíthatunk, majd hétfőn hidegfront érkezése valószínű, mely mintegy 5-6 fokkal veti vissza a hőmérsékletet. Keddtől szárazabbra fordul az idő és szerdától visszatér a nyári meleg.

Jól csengő márkanevet árulnak

Két német termelő, Jonas Rantze és Carsten Warnecke két éve közösen kezdett el fokhagymát termeszteni, és a Heideknoblauch márkanevüket mára egész Észak-Németországban ismerik.