Back to top

5 betakarítógép tipp az Agrotec Magyarország Kft.-tól

5 betakarítógép tipp az Agrotec Magyarország Kft.-tól a gépek megfelelő karbantartásáról, kezeléséről.

1. Miután a kombájnok befejezték a betakarítási szezont, azon túl még számos feladatot végre kell hajtani a gépek tulajdonosainak, hogy a jövő évi szezont gond nélkül elkezdhessék. Első és egyben legfontosabb feladat, hogy a betakarítógépeket teljes mértékben terménymentesítsék, hogy ezzel a rágcsálók okozta kárt megakadályozzák. Ezutáni teendő az alapos mosás, ahol a külső –és belső burkolatokról lemossuk a több rétegben rárakódott szennyeződéseket. A keresztcsigák, utócséplők és az ürítőmechanizmus eltávolítható lemezeit a téli pihenő alatt vegyük ki, így az esetlegesen bekerült esővíz ki tud folyni a rendszerből, mellyel elkerülhetők a korrózió káros hatásai. Az erőforrásról sem feledkezzünk meg, ellenőrizzük a hűtőfolyadék minőségét és annak fagyáspontját.

2. A hosszú állásidő alatt óvni kell a ferdefelhordó, cséplőmechanizmus, rosta meghajtás, ürítőszerkezet, szecskázó, hidrosztatika szíjak állapotát, így rengeteg kiadást tudunk megspórolni a következő évre. Nagyon egyszerűen és rövid idő alatt elvégezhetjük ezeknek a vissza lazítását, hogy ne legyenek előfeszített állapotban, így elkerülhető az idő előtti elhasználódás hatása. A forgómozgást végző alkatrészek és szerkezeti egységek csapágyainak lezsírozását is végezzük el mindegyik ponton. Ezek listája megtalálható mindegyik géptípus kezelési útmutató „Karbantartás” fejezetében.

3. A fenti ellenőrzések során előforduló és észlelt hibákat ki kell javítani minél előbb, hogy ne az aratás előtti napokban okozzanak gondot ezeknek a cseréi. Nagyon fontos, hogy a kopó és a kötelező szervizanyagokból (csapágyak, szűrők, olajok) rendeljünk tartalékba, így a betakarítás közben történő meghibásodásokat azonnal ki tudjuk javítani, minimális állási idővel.

4. Gabonaszezon előtti átszerelést is célszerű ilyenkor elvégezni. Ferdefelhordót gabona állásba kell beállítani. A cséplőrendszer dobkosár szegmenseit is át kell szerelnünk aprómagra és ellenőrizni a dobkosár párhuzamosságát. Utócséplő lemezeket a fogazott helyett simára, majd az előrostát, felső –és alsórostákat is ki kell cserélni a gyári átszerelő készletben találhatóakra. A kukoricánál alsó fordulaton használt szecskázót is át kell állítanunk a gyorsabb fordulati tartományba. A konfigurációs menü gondos áttekintése és beállítása után a részegységek kalibrálása sem maradhat el a tökéletes cséplés és tisztaság eléréséhez.

5. Az aratás megkezdése előtt a kötelező olajok és szűrők cseréjéről se feledkezzünk meg, amivel nagy mértékben csökkenteni tudjuk a motorban, hidraulika és hidrosztatikában, sebességváltóban és a hajtóművekben bekövetkezendő kopások mértékét. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldséghiánnyal küzd Anglia az áradások miatt

Több élelmiszer ára is jelentősen megnőtt az észak-angliai áradások miatt, ami súlyosan érint több őszi betakarítású zöldségfélét, így a burgonyát, a karfiolt és a káposztaféléket.

Az eső megint késett Mezőhegyesen

Az idén minden eddiginél kevesebb és rosszabb őszibúza-termést takarítottak be Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tábláiról. A szakemberek számos módon igyekeznek elkerülni egy újabb rossz évet, de a természet idén is a „mezőgazdaság-ellenes” arcát mutatja. A vetések már háromhetes késésben vannak.

Itt vetőmag, ott zöldtrágya

A Multi Mag Debrecen Kft. exportcélú vetőmag termeltetésével foglalkozik. Az éves árbevételük körülbelül 1 milliárd forint, de ez évről évre változik. Pál Kutas Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, forgalmuk attól függ, hogy az adott esztendőben mekkora igénnyel jelentkeznek a vevők.

Történelmi rekord napraforgóból: befejeződött a szántóföldi növények betakarítása

A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

Az átlagosnál gyengébbnek mutatkozik a cukorrépa termésátlaga

Az eddig feldolgozott termésből származó adatok szerint az átlagosnál gyengébb a cukorrépa termésátlaga az idén - tudta meg a Világgazdaság Kelemen Istvántól, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkárától. A múlt heti esők azonban javíthattak a hozamon.

27 millió tonna étkezési burgonyatermés a top európai országokban

A megnövekedett termőterületnek köszönhetően a mostani idényben az elmúlt öt év átlagához képest 9 százalékkal több, nagyjából 27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban. Az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványa (NEPG) az öt ország átlagtermését hektáronként megközelítőleg 44 tonnára becsüli.

„Örülhet” a klímaváltozásnak Észak-Európa mezőgazdasága

2050-re az éghajlatváltozás miatti szélsőséges időjárási jelenségek, az aszály és az áradásszerű esőzések miatt az európai mezőgazdaság kibocsátási értéke a jelenlegihez képest 16 százalékkal csökken. A legnagyobb bajban a mediterrán országok lesznek, az észak- és nyugat-európai térségben azonban a hosszabbra nyúlt tenyészidőszaknak köszönhetően több lehetőség adódik a mezőgazdaságban.

A betakarítást nehezíti, a vetések fejlődését segíti a csapadékos időjárás Zalában

Zala megyében a csapadékos időjárás megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az esőzések elősegítik a vetések megerősödését - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

Rekordhozamot ért el a napraforgó az idén

Történelmi rekorddal, hektáronként 3,01 tonnás hozammal fejeződött be a napraforgó betakarítása október végén - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.

Remek minőség, közepes termés, növekvő terület: az idei év dióhéjban

Közepes diótermés várható az idén a FruitVeB előrejelzése szerint. Országosan 7-7,5 ezer tonna nyers héjas dióra számíthatunk, jó minőségben, ám a nyugati dióburok-fúrólégy nagyarányú elterjedése miatt sokkal nehezebbé vált a diótermesztés. Hazánkban tíz év alatt több mint megduplázódott a diótermő terület, manapság 7000 hektáron ültettek diót.