0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

5 betakarítógép tipp az Agrotec Magyarország Kft.-tól

5 betakarítógép tipp az Agrotec Magyarország Kft.-tól a gépek megfelelő karbantartásáról, kezeléséről.

1. Miután a kombájnok befejezték a betakarítási szezont, azon túl még számos feladatot végre kell hajtani a gépek tulajdonosainak, hogy a jövő évi szezont gond nélkül elkezdhessék. Első és egyben legfontosabb feladat, hogy a betakarítógépeket teljes mértékben terménymentesítsék, hogy ezzel a rágcsálók okozta kárt megakadályozzák. Ezutáni teendő az alapos mosás, ahol a külső –és belső burkolatokról lemossuk a több rétegben rárakódott szennyeződéseket. A keresztcsigák, utócséplők és az ürítőmechanizmus eltávolítható lemezeit a téli pihenő alatt vegyük ki, így az esetlegesen bekerült esővíz ki tud folyni a rendszerből, mellyel elkerülhetők a korrózió káros hatásai. Az erőforrásról sem feledkezzünk meg, ellenőrizzük a hűtőfolyadék minőségét és annak fagyáspontját.

2. A hosszú állásidő alatt óvni kell a ferdefelhordó, cséplőmechanizmus, rosta meghajtás, ürítőszerkezet, szecskázó, hidrosztatika szíjak állapotát, így rengeteg kiadást tudunk megspórolni a következő évre. Nagyon egyszerűen és rövid idő alatt elvégezhetjük ezeknek a vissza lazítását, hogy ne legyenek előfeszített állapotban, így elkerülhető az idő előtti elhasználódás hatása. A forgómozgást végző alkatrészek és szerkezeti egységek csapágyainak lezsírozását is végezzük el mindegyik ponton. Ezek listája megtalálható mindegyik géptípus kezelési útmutató „Karbantartás” fejezetében.

3. A fenti ellenőrzések során előforduló és észlelt hibákat ki kell javítani minél előbb, hogy ne az aratás előtti napokban okozzanak gondot ezeknek a cseréi. Nagyon fontos, hogy a kopó és a kötelező szervizanyagokból (csapágyak, szűrők, olajok) rendeljünk tartalékba, így a betakarítás közben történő meghibásodásokat azonnal ki tudjuk javítani, minimális állási idővel.

4. Gabonaszezon előtti átszerelést is célszerű ilyenkor elvégezni. Ferdefelhordót gabona állásba kell beállítani. A cséplőrendszer dobkosár szegmenseit is át kell szerelnünk aprómagra és ellenőrizni a dobkosár párhuzamosságát. Utócséplő lemezeket a fogazott helyett simára, majd az előrostát, felső –és alsórostákat is ki kell cserélni a gyári átszerelő készletben találhatóakra. A kukoricánál alsó fordulaton használt szecskázót is át kell állítanunk a gyorsabb fordulati tartományba. A konfigurációs menü gondos áttekintése és beállítása után a részegységek kalibrálása sem maradhat el a tökéletes cséplés és tisztaság eléréséhez.

5. Az aratás megkezdése előtt a kötelező olajok és szűrők cseréjéről se feledkezzünk meg, amivel nagy mértékben csökkenteni tudjuk a motorban, hidraulika és hidrosztatikában, sebességváltóban és a hajtóművekben bekövetkezendő kopások mértékét. (x)

Forrás: AGROTEC Magyarország Kft.