0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Aberdeen Angus-tenyészállomást avattak

Október végén a Erdélyben, Maros megyei Gyulakuta községhez tartozó Csöbön felavatták az ország első Aberdeen Angus húshasznú szarvasmarhát nemesítő központját, amit az Aberdeen Angus Románia egyesület hozott létre és működtet. Az egyesület felvásárolt egy használaton kívüli fejőstehénfarmot, amit 150 ezer eurós saját beruházás keretében új rendeltetésének megfelelően átalakított.

Az új nemesítő állomás az ország 41 megyéjében jelenlévő, mintegy 1000 tenyésztő tagot számláló egyesület tulajdona. Az istállóban 50 apaállat elhelyezésére alkalmas bokszokat alakítottak ki, azonkívül kiépítettek egy laboratóriumot, amit csak az avatás után tudnak felszerelni a rendeltetése betöltéséhez szükséges berendezésekkel.

Az Aberdeen Angus Románia egyesület részt vesz az országos szarvasmarha-nemesítési programban, ennek részeként hozták létre a gazdaságot is.

Első lépésként 18 törzskönyvezett bikát helyeztek el és gondoznak az istállóban. Az állatokat egy évig tesztelik, hogy megvizsgálják tenyészértékük alakulását. A fedeztetési engedély megszerzése után kerülhetnek be az országos nemesítési programba.

A bikák egy részét árverésen értékesítik, más részüket pedig kölcsönadják olyan gazdáknak, akik állatállományuk minőségét javítani szeretnék. A laboratórium felszerelését követően a telepen tartott állatok fagyasztott szaporítóanyagának forgalmazását is engedélyeztetik.

Az egyesület nemcsak a nemesítőállomást működteti a községben, hanem megvásároltak egy területet, ahol az első országos Aberdeen Angus-felvásárlási központot kívánják létrehozni. Erre mintegy 500 ezer eurót szán az egyesület a saját bevételéből, de pályázati lehetőséget is keresnek, hogy a fejlesztéshez szükséges összeget ki tudják egészíteni vele. A munkát már jövő évben megkezdenék.

A két állattenyésztő egység szervesen kiegészíti egymást – nyilatkozta lapunknak Nagy Péter Tamás, az egyesület igazgatótanácsának tagja.

A felvásárlóközpont segít az Aberdeen Angus fajtát tenyésztő gazdáknak, hogy megfelelő áron tudják értékesíteni állataikat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a munkaerőhiány miatt egyre több tejhasznú szarvasmarhát tartó áll át húshasznú állatok tartására, mivel azok kevesebb fizikai munkát igényelnek.

Ązonkívül a tej ára rendkívül ingadozó, a húspiac sokkal kiszámíthatóbb.

A felvásárlóközpontban a gazdák egyrészt egymásnak értékesít­het­nék az állatokat ár­­verésen, másrészt, vágóállatként, nagybani felvásárlóknak. Ha egyszerre egy vagy akár két kamionnyi állat is kalapács alá kerülhetne, jobb esély volna a gazdák számára is megfelelő áron értékesíteni a különböző kategóriájú állatokat. A nemesítőállomás részvétele az árverésben garanciát jelentene arra, hogy mind az élőállat-forgalmazók, mind a marhahús-feldolgozók a piacon keresett, jó minőségű terméket vásárolnak.

A székelyföldi megyékben (Maros, Hargita, Kovászna) a Pro Economica Gazdaságfejlesztési Alapítvány legutóbbi pályázati kiírásán több mint 100 Aberdeen Angus húsmarhát tenyésztő gazda pályázott sikeresen.

Ez azt jelenti, hogy a következő években rohamosan megnő a tenyésztők és az állatállomány száma, így egyre nagyobb szükség lesz mind nemesítőállomásra, mind felvásárlóközpontra.

A már most is több mint 1000 tagot számláló országos egyesület gazdáinak háromnegyede az erdélyi megyékben gazdálkodik. Földrajzi adottságai miatt Erdély az Aberdeen Angus romániai „hazája” – fogalmazott Nagy Péter Tamás állatorvos.

Varga József, Gyulakuta polgármestere szerint a nemesítőállomás és a felvásárlóközpont nemcsak a település, hanem a kistérség és a megye gazdasági életét is fellendíti. A községnek 6 ezer hektár mezőgazdasági területe van, a helyi gazdák 450 szarvasmarhát és 2500 juhot tartanak. Összesen mintegy 220 gazda részesül mezőgazdasági támogatásban, tehát van lehetőség a mezőgazdaság fejlesztésére.

Bartalis Szabolcs fiatal csobotfalvi gazdálkodó elmondta, családja tejhasznú szarvasmarhákat tenyésztett, de mivel családi gazdaságként dolgoztak, nem találtak munkaerőt a farm fejlesztéséhez. Emiatt először tíz vemhes Aberdeen Angus üszőt vásároltak az ország legnagyobb tenyésztőjétől, a Karpaten Meattől, amely garantálta az állatok felvásárlását is. Így megérte váltani. Tavaly áprilisig még mindkét fajtát tartották, de aztán a tejhasznúról lemondtak. A gazda elmondta, hogy

bár a húsmarha nem hoz annyit a konyhára mint a vegyes hasznosításúak, de könnyebb a tartása.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Igaz más tartástechnológiát igényel, de mivel úgyis fel kellett újítani az istállót, a korszerűsítést inkább ennek a fajtának a befogadásának rendelték alá. A tejértékesítéssel egyébként soha nem volt gondjuk, mert a megyei tejfeldolgozó vállalat végül mindig felvásárolta, azonban így, hogy a húsmarha piaca garantált, mégis inkább váltottak. Jelenleg 85 Aberdeen Angus állatot tartanak. A farm úgy gazdaságos, hogy megtermelik maguknak a takarmánynövényeket. Külső alkalmazott nélkül, édesapjával közösen, saját mezőgazdasági gépeikkel művelik meg a földet. A nemesítőállomás és a majdani értékesítő központ szerinte is jelentősen fellendíti a húsmarhatenyésztést Erdélyben, sőt, a mezőgazdaság húzóágazata válhat belőle.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság