0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Agrár-és élelmiszeripari innovációk finanszírozása uniós pályázati forrásokból

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: jelenleg is fut a Horizont 2020 keretprogram, 2021-től pedig megemelt költségvetéssel Horizont Európa néven indul az újabb hétéves pályázati ciklus - hangzott el a témában szervezett sajtó-háttérbeszélgetésen.

Kiemelt cél, hogy a közvetlenül pályázható uniós forrásokat a hazai pályázók az eddiginél hatékonyabban használják ki.

A minél eredményesebb pályázatok érdekében az Agrárminisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben 2020 első negyedévében konferenciát szervez, ahol a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit és eddigi tapasztalatait is bemutatják – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkár. Mint kifejtette,

az élelmiszeripar – az építő-, egészség-, és kreatív ipar mellett – a négy kiemelt iparágunk közé tartozik. Ezért a kormány kiemelt célja, hogy a magyar szereplők sikeres pályázataikkal egyre több uniós forrást tudjanak bevonni.

Ezzel is erősítve a jövedelmezőbb és fenntarthatóbb élelmiszertermelést, finanszírozást és a versenyképességet.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tudás és technológia alapú, modern mezőgazdaság létrehozásához elengedhetetlen a kis- és közepes agrár-vállalkozások hozzáadott-érték növelése, amelyben a kutatás, az innováció és a tudásátadás kulcsfontosságú. A 2020 utáni Közös Agrárpolitika hazai tervezését Feldman Zsolt az elkövetkező 1-1,5 év egyik legfontosabb feladatának nevezte. Példaként említette a Horizont 2020-at követő Horizont Európa kutatási keretprogrammal kapcsolatosan, hogy a következő hónapokban kell kidolgozni és a programba illesztetni a hazai gazdálkodók számára fontos témákat.

Ebben a munkában nagyon fontosnak nevezte a kormány és a szakpolitika mellett a tudásközpontok, egyetemek, kutatóintézetek, a vállalati kutatóközpontok, valamint innovációt elősegítő szervezetek együttműködését.

Fontos, hogy a 2021-től induló Horizont Európa forrásaira sokkal felkészültebben tudjanak pályázni vállalkozásaink, kutatóintézményeink hangsúlyozza Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke. Éppen ezért olyan intézkedéscsomagot állítottak össze a magyar pályázók ösztönzésére, amely a szakértői szolgáltatások megerősítésétől a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig terjed. Hozzátette:

a hazai pályázók eredményességének javítását a hivatal stratégiai feladatnak tekinti.

A 2020 márciusára tervezett konferencia plenáris programját az NKFI Hivatal, az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Európai Bizottság képviselőjének előadásai alkotják olyan kiemelt tématerületekkel, mint az agroökológia, az élelmiszer rendszerek, az erdészet, az energetika és a biofinomítás. Regisztrálni a jövő év 1. negyedévében megrendezésre kerülő rendezvényre az esemény honlapján lehet.

Forrás: AM sajtóközlemény