Back to top

Az eső hátráltatta az aratást, a vadkár pedig állandó ok a panaszra Zalában

A mezőgazdasági szaktárca minapi közleménye szerint a szántóföldi növények őszi betakarítása már november első felében sikeresen befejeződött. Az országosan 982 ezer hektáron termelt kukoricát hektáronként 8 tonnás hozammal aratták le. Zala megye, úgy tűnik, kivétel e fenti megállapítás alól.

Zala megyében idén tavasszal 29 551 hektáron vetettek kukoricát, és a hónap közepén még körülbelül 26-27 ezer hektárnál tartottak - írja a zaol.hu. A közelmúltban lehullott sok eső hátráltatta a betakarítást. Múlt héten a zaol munkatársai végigjárták a vidéket, s a termelők szemmel láthatóan igyekeztek kihasználni az esőmentes, kedvező időt, mert többfelé is járták a még lábon álló növény közt a táblákat a gépekkel.

– Mi csak felvásárlók vagyunk kukoricából, megvettük már a számunkra szükséges 18 ezer tonnás mennyiséget, amire a baromfitakarmány gyártásához van szükségünk.

Már csak néhány szerződés teljesítése van hátra, négy gazdálkodótól várjuk még a termést, ők az eső miatt nem tudtak végezni az aratással, de ez már csak 400 tonna körüli mennyiség.

A termés minőségében nem találtunk problémát, de természetesen szárítani kell a kukoricát, mert az elfogadható 14 százalék helyett 20 százalékos víztartalmat mértünk a beszállított termésben, és úgy nem lehet eltárolni – mondta zaol.hu érdeklődésére Király László, a Zalacereália Kft. ügyvezetője.

Egy zalaszentgróti integrátor cég vezetője, dr. Szabó Balázs az aratással kapcsolatban arról tájékoztatott: még náluk is néhány száz tonna kukorica beszállítása várható a partnerektől.

– A vége felé jár az aratás, ha nem jön közbe újabb eső, akkor ezen a héten végeznek a betakarítással a termelők.

Idén a szezon elején viszonylag szárazak voltak a kukoricák, hosszú eső nélküli időszak volt, de akkor még a napraforgóval és szójával voltak elfoglalva a gazdálkodók.

Mire annak vége lett, megjött az eső, ami nagyon megnehezítette a kukorica aratását. Az idei termés jó, a 7-8 tonnástól a hektáronkénti 14 tonnáig szóródnak a termésátlagok. Zalában a 8 tonnás átlagtermés már jónak mondható. Azért nem lehet kukoricából többet termelni mifelénk, mert a vadkárok igen nagyok. Az aszályt még túl lehet élni, de ezt a méretű vadkárt, ami idén van, már nehéz. A vadállomány többszörösen felülmúlja azt a szintet, amit természetesen el lehetne tartani, és ez már állandósult gond – mondta el a terméssel kapcsolatos tapasztalatait és véleményét dr. Szabó Balázs.

A keszthelyi Agrokem Kft. partneri körében is folyamatban volt kedden a kukorica aratása. Mint Simonfalvi Elemér, a cég vezetője elmondta, szerződött partnereik még több száz hektáron vagy most aratnak, vagy az elkövetkező napokban vár rájuk ez a munka, ha az időjárás engedi. A terméssel viszont elégedettek lehetnek a gazdák.

– Maga az aratás is később kezdődött. Hosszabb időt vett igénybe az érés, és a napraforgó betakarítása is elhúzódott.

Ezenkívül jó hírekről tudok beszámolni, mert az előző évihez hasonló, vagy inkább azt felülmúló terméshozamokat tapasztalunk. Tavaly nagyon jó, alacsony volt a termés víztartalma, nem kellett szárítani, míg idén számolni kell a szárítási költségekkel is. Ugyanakkor ma a kukorica ára a tavalyinál közel 10 százalékkal alacsonyabb. Összességében a kukorica árbevétele hasonló lesz a tavalyihoz, mert pont 5-10 százalékkal magasabbak az idei hozamok, de az ára annyival alacsonyabb is – tájékoztatott az integrátor vállalkozás vezetője.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveltebb a külföldi vetőmag, mint a hazai

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közzétette a 2018-2019 közötti egyéves vetőmagszaporítási és -forgalmazási adatokat. Eszerint a fémzárolt vetőmagok mennyisége csökkent. A gazdák pedig szívesebben választanak külföldi nemesítésű fajtákat.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Egyre kevesebben szántanak Amerikában

A szántás és a szintetikus vegyszerek helyett egyre többen választják a minimális talajművelést az USA-ban. Ha nem változtatunk a hagyományos művelésen, hamarosan elveszik a kultúrnövények termesztésének lehetősége.

Állattenyésztőből szójanemesítő - Kutatás mesterfokon

A Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület által alapított díjat a szójatermesztés hazai innovációjában élen járó nyugalmazott kutatómérnöknek, Fülöpné Kuszák Katalinnak ítélték oda. Az elismerést Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és a néhai Seiwerth Gábor fia, Seiwerth Márton, a Lajtamag Kft ügyvezetője adta át az egyesület évzró rendezvényén.

Növekvő gabonaárak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

A cél, hogy a termelés legyen nyereséges - a fehérjenövény-ágazat lehetőségei

Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét. Mindezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

2019 fuzáriumos év volt, de elég kenyérbúza termett

A kalászos gabonák betegségei ebben az évben főleg az ország délkeleti részét veszélyeztették, 2019-ben a bihari térségtől dél felé, egészen Csongrád megyéig feladták a leckét. Nemcsak a termelőknek okozott gondot, hanem a feldolgozóknak, a malmoknak, a takarmánygyártóknak és a pékeknek is.

Az idei szüret csak a portugáloknak sikerült igazán jól

Portugália az egyetlen uniós ország, mely növelni tudta bortermelését az idén. Míg a világ bortermelése 11 százalékkal csökkent, addig a portugálok 10 százalékkal több bort állítottak elő idén, mint tavaly.

Alapvető táplálékunk, mégsem ismerjük

Milyen burgonyafajták vannak? Mire használjuk őket? Hogyan válogassunk belőlük? Változnak a fogyasztói, felhasználói igények, és kismértékben már elindult az ezekre fókuszáló termelésre való átállás a hazai burgonyaszektorban.

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.