Back to top

Az öntözéses gazdálkodásról és a halászat jövőjéről értekeztek

Az Országgyűlés Irodaházában a Mezőgazdasági bizottság ülést tartott november 12-én, melynek napirendi pontjában az öntözéses gazdálkodásról szóló törvénymódosítási javaslat állt. Az ülés másik napirendi pontjában a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Németh István beszélt a közös halászati politikáról, illetve az édesvízi halgazdaságra vonatkozó lehetőségekről.

Több képviselő is benyújtott törvénymódosító indítványt a Mezőgazdasági bizottság elé. Az ülésen a tárca képviseletében Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár jelent meg, amely során az öntözéses gazdálkodásról szóló T/7845. számú törvényjavaslat módosító javaslatait vitatta meg a bizottsággal. A szavazások és a vita során az egyes definíciók módosítása mellett kiemelendő a 15. számú módosító javaslat, melyet Magyar Zoltán és Nunkovics Tibor képviselők közösen nyújtottak be.

Az indítvány azt javasolja, hogy a környezeti körzeti terv kiadása – amely az öntözési beruházásra vonatkozó környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi előírásokat tartalmazza – a jelenlegi 15 év helyett, 10 évig legyen hatályos.

Az államtitkár a módosítási javaslatra reagálva kifejtette, hogy a környezeti körzeti terv 15 éves hatályban álló időintervalluma flexibilis, ugyanis a környezeti vagy természeti feltételek bármely változása esetén az új terv elkészítése lényegében kötelezettsége a Nemzeti Földügyi Központnak (NKF).

Font Sándor elnök erre reflektálva a vízjogi üzemeltetési engedély 20 évre szóló időciklusát hozta fel, ugyanis ha bármely környezeti vagy technikai feltétel megváltozik ezen időszak alatt, akkor az engedéllyel rendelkezőnek amúgy is kötelessége frissítenie az újra engedélyeztetést – tehát automatizmus áll elő –, akkor vagy a vízjogi üzemeltetési engedély 20 évéhez, vagy a képviselők által a módosító javaslatban megfogalmazott 10 évhez kellene meghatározni a környezeti körzeti terv hatályosságát.

Az ülés másik napirendi pontjában a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Németh István beszélt a közös halászati politikáról, illetve az édesvízi halgazdaságra vonatkozó lehetőségekről.

Kiemelte az ágazat gyengeségeit, mely során például az ágazaton belüli alacsony innovációs készség mellett a kevés minőségi munkaerőt is megemlítette, amely a mezőgazdaságon belül több ágazatra is elmondható.

Az ágazat lehetőségeinek vonatkozásában kitért a 2021-es területalapú támogatásra, valamint a horgász célú haltermelés erősítésére is. A beszámoló után az ülés kifejtette álláspontját, mely szerint – bár Lengyelország több halgazdasági statisztikai kimutatásban is megelőzte hazánkat – kereslet továbbra van – annak tükrében is, hogy a 6kg/év/fő hazai halfogyasztás csupán töredéke az uniós átlagnak –, azonban az ágazat nem tudja teljes egészében leigényelni az uniós forrásokat. Emiatt hangsúlyossá válik az önerőből való finanszírozás, viszont az ágazat profittermő képessége alacsony, csupán 4 százalékos. A bizottság tagjai pályázati felhívásokat, illetve a különböző hitelezési lehetőségeket ismertette a szakmaközi szervezettel, mint támogatási forrásszerzés lehetősége. Végezetül a szervezetet felkérte, hogy az Agrárminisztériummal továbbra is maradjon fenn az együttműködés, hogy a halgazdálkodási ágazaton belüli további javaslatokat a későbbiekben elő tudják terjeszteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

Dimény Zoltán 1960-2020

Ismét gyászol az agrárújságírás. Hatvan évesen elment Dimény Zoltán, aki életének felét ennek az életpályának szentelte.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat. Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

Minőségi gépek török háttérrel

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a közel 200 kiállító között a Turquagro Kft. is bemutatta termékeit. A cég az eddigi összes gazdanapokon részt vett, ugyanis Nyúl Lőrinc folyamatokért felelős vezető szerint a legnagyobb hazai mezőgazdasági rendezvényen kötelező a megjelenés.

Kiugróan jó évet zár a horgászati ágazat az idén

A hazai horgászati ágazat idei forgalma nagyjából 20 százalékkal múlja felül a tavalyi mintegy 40 milliárd forintot – mondta a Világgazdaságnak Dérer István, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese.

Ismerj meg bennünket!

A koronavírus miatti nehézségek és a vásárlói kör átalakulása ellenére a Hévízi Termelői Piac továbbra is fenntartja önmagát. A két hónap zárvatartás azonban megviselte a létesítményt, amit Benkő Lajos piacfelügyelő szerint kemény munkával szinte újra kellett indítani. Azt mondja, a marketinggel nem szabad leállni, elindították például az „Ismerj meg bennünket!” programot.

Nagy érdeklődés övezte a traktor-tesztvezetést

Természetesen az idei Bábolnai Gazdanapokon is kipróbálhatták a látogatók a traktor vezetését. Kicsik, nagyok, fiatalok és idősek egyaránt érdeklődtek a traktor-tesztvezetés iránt, hogy egy igazán monstrum, hatalmas erőre képes járművet elvezethessenek.