Back to top

14 ezer birkával a fedélzetén a tengerbe fordult egy hajó Romániában

Romániában, Konstanca kikötőjétől nem messze felborult egy hatalmas teherszállító hajó a fedélzetén 21 fős személyzettel és 14 600 juhval. Az embereket sikerült kimenteni, de a 14 ezer juh sorsa kétséges.

A Queen Hind, mely egy 1980-ban épült teherhajó, a román kikötőből Szaud-Arábia felé tartott ám hétfő hajnalban süllyedni kezdett – mondta az AFP hírügynökségnek a mentő csapatok szóvivője, Ana-Maria Stoica.

Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)
Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)

A baleset hátteréről még nem lehet semmit tudni. A vizsgálatok csak a mentés befejezése után kezdődnek meg.

A 21 fős legénységet, 20 szíriai és egy libaboni embert sikerrel kimentettek, de a juhok közül mindössze 32-t tudtak kihúzni a vízből a kiérkező egységek.

A raktérben rekedt állatok feltételezhetően megfulladtak – ahogy a Time magazinnak egy szakértő magyarázta: az juhok gyapjúja gyorsan felszívja vizet, így az állatok nem tudnak a felszínen maradni sokáig.

Romániai, az Európai Unió legnagyobb juh exportőre harmadik országok felé, elsősorban a közel-keleti államokkal kereskednek. Románia emellett az Unió harmadik legnagyobb juhtenyésztője is az Egyesült Királyság és Spanyolország után. Konstancából, a Midiai kikötőből évente mintegy 100 élőállatot szállító teherhajó indul útnak.

Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)

Az állatjogi aktivisták régóta kritizálják az ország élőállat exportját. Szerintük a gyakran zsúfolt, forró és nem biztonságos szállítási körülmények szükségtelen szenvedést okoznak az állatoknak. Ezeket az óriási szállítóhajókat csak „halál hajóknak” titulálják.

Románia legnagyobb állattenyésztő és exportőr szervezetének, az Acebop-nak az elnöke mielőbbi és teljes körű kivizsgálást sürget. Ahogy nyilatkozta:

– Sokkolt bennünket a tragédia. Amennyiben nem tudjuk biztonságossá tenni az állatok hosszú távú szállítását, véleményem szerint, nincs más választásunk, mint betiltatni.

Forrás: 
time.com/theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Medvenépszámlálás lesz Romániában

Tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb - jelentették be július végén Bukarestben.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Megjelentek az idei LIFE pályázati felhívások

Közzétette a 2021. évi LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.