Back to top

14 ezer birkával a fedélzetén a tengerbe fordult egy hajó Romániában

Romániában, Konstanca kikötőjétől nem messze felborult egy hatalmas teherszállító hajó a fedélzetén 21 fős személyzettel és 14 600 juhval. Az embereket sikerült kimenteni, de a 14 ezer juh sorsa kétséges.

A Queen Hind, mely egy 1980-ban épült teherhajó, a román kikötőből Szaud-Arábia felé tartott ám hétfő hajnalban süllyedni kezdett – mondta az AFP hírügynökségnek a mentő csapatok szóvivője, Ana-Maria Stoica.

Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)
Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)

A baleset hátteréről még nem lehet semmit tudni. A vizsgálatok csak a mentés befejezése után kezdődnek meg.

A 21 fős legénységet, 20 szíriai és egy libaboni embert sikerrel kimentettek, de a juhok közül mindössze 32-t tudtak kihúzni a vízből a kiérkező egységek.

A raktérben rekedt állatok feltételezhetően megfulladtak – ahogy a Time magazinnak egy szakértő magyarázta: az juhok gyapjúja gyorsan felszívja vizet, így az állatok nem tudnak a felszínen maradni sokáig.

Romániai, az Európai Unió legnagyobb juh exportőre harmadik országok felé, elsősorban a közel-keleti államokkal kereskednek. Románia emellett az Unió harmadik legnagyobb juhtenyésztője is az Egyesült Királyság és Spanyolország után. Konstancából, a Midiai kikötőből évente mintegy 100 élőállatot szállító teherhajó indul útnak.

Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)

Az állatjogi aktivisták régóta kritizálják az ország élőállat exportját. Szerintük a gyakran zsúfolt, forró és nem biztonságos szállítási körülmények szükségtelen szenvedést okoznak az állatoknak. Ezeket az óriási szállítóhajókat csak „halál hajóknak” titulálják.

Románia legnagyobb állattenyésztő és exportőr szervezetének, az Acebop-nak az elnöke mielőbbi és teljes körű kivizsgálást sürget. Ahogy nyilatkozta:

– Sokkolt bennünket a tragédia. Amennyiben nem tudjuk biztonságossá tenni az állatok hosszú távú szállítását, véleményem szerint, nincs más választásunk, mint betiltatni.

Forrás: 
time.com/theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Környezetkímélő juhokat nemesítenek Új-Zélandon

Metángáz csökkentését szolgáló genetikai programot vezet be Új-Zéland, amelynek keretében hamarosan alacsony metán kibocsátású tenyészkosokat hoznak forgalomba.

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Kedveltebb a külföldi vetőmag, mint a hazai

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közzétette a 2018-2019 közötti egyéves vetőmagszaporítási és -forgalmazási adatokat. Eszerint a fémzárolt vetőmagok mennyisége csökkent. A gazdák pedig szívesebben választanak külföldi nemesítésű fajtákat.

Növényegészségügy: jelentősen szigorodtak a lakosságot érintő előírások

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.