Back to top

14 ezer birkával a fedélzetén a tengerbe fordult egy hajó Romániában

Romániában, Konstanca kikötőjétől nem messze felborult egy hatalmas teherszállító hajó a fedélzetén 21 fős személyzettel és 14 600 juhval. Az embereket sikerült kimenteni, de a 14 ezer juh sorsa kétséges.

A Queen Hind, mely egy 1980-ban épült teherhajó, a román kikötőből Szaud-Arábia felé tartott ám hétfő hajnalban süllyedni kezdett – mondta az AFP hírügynökségnek a mentő csapatok szóvivője, Ana-Maria Stoica.

Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)
Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)

A baleset hátteréről még nem lehet semmit tudni. A vizsgálatok csak a mentés befejezése után kezdődnek meg.

A 21 fős legénységet, 20 szíriai és egy libaboni embert sikerrel kimentettek, de a juhok közül mindössze 32-t tudtak kihúzni a vízből a kiérkező egységek.

A raktérben rekedt állatok feltételezhetően megfulladtak – ahogy a Time magazinnak egy szakértő magyarázta: az juhok gyapjúja gyorsan felszívja vizet, így az állatok nem tudnak a felszínen maradni sokáig.

Romániai, az Európai Unió legnagyobb juh exportőre harmadik országok felé, elsősorban a közel-keleti államokkal kereskednek. Románia emellett az Unió harmadik legnagyobb juhtenyésztője is az Egyesült Királyság és Spanyolország után. Konstancából, a Midiai kikötőből évente mintegy 100 élőállatot szállító teherhajó indul útnak.

Ezt a fényképet a román „katasztrófavédelem” az IGSU bocsátott rendelkezésre. (IGSU Románia, AFP a Getty Images)

Az állatjogi aktivisták régóta kritizálják az ország élőállat exportját. Szerintük a gyakran zsúfolt, forró és nem biztonságos szállítási körülmények szükségtelen szenvedést okoznak az állatoknak. Ezeket az óriási szállítóhajókat csak „halál hajóknak” titulálják.

Románia legnagyobb állattenyésztő és exportőr szervezetének, az Acebop-nak az elnöke mielőbbi és teljes körű kivizsgálást sürget. Ahogy nyilatkozta:

– Sokkolt bennünket a tragédia. Amennyiben nem tudjuk biztonságossá tenni az állatok hosszú távú szállítását, véleményem szerint, nincs más választásunk, mint betiltatni.

Forrás: 
time.com/theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.