Back to top

Semmit, ami keserű

Ha vannak olyan zöldségek, amelyektől annyira undorodunk, hogy inkább meg sem kóstoljuk, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy nagyon válogatósak vagyunk. Egy amerikai kutatásból az is kiderült, főként a káposztafélék váltanak ki ilyen hatást, és ennek genetikai okai lehetnek, olvasható a freshplaza.fr cikkében.

A szakértők szerint ugyanis az emberek egy része genetikailag rendkívül érzékeny a kesernyés ízre, illatra, ezért undorodnak a ként tartalmazó káposztafélékből készült ételektől főként, ha azokat túlfőzik. Ennél nagyobb baj, hogy mivel hajlamosak vagyunk az általánosításra, nemcsak a káposztafélékről, hanem a többi zöldségről is lemondanak. 

Így fordulhat elő, hogy a keserűségre való érzékenységért felelős génnel rendelkező emberek 2,6-szer nagyobb valószínűséggel kevesebb zöldséget esznek.

Ezzel pedig nemcsak a kén jótékony hatását nem élvezik, hanem a zöldségekben lévő ásványi anyagokét, vitaminokét és antioxidánsokét sem.

Fotó: Rimóczi Irén

Mire is jó a kén? Nélkülözhetetlen a keratin fehérje előállításához, ami egyebek közt az egészséges hajhoz szükséges. Gyorsítja a sebgyógyulást, tompítja az ízületi fájdalmakat. Méregtelenítő hatású és a szervezet baktériumokkal, gombákkal szembeni ellenállását is javítja. Hatékonyan gyógyít különböző bőrproblémákat, sőt számottevően lassítja a bőr öregedését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Komposztálható címke

A Label Pro Industries és a Fruit Label Pro által együttesen gyártott Bio-Label vezető szerepet tölt be Dél-Afrikában a komposztálható gyümölcscímkézés területén. Az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak is megfelelő címke, amelyet a TÜV Austria „OK Compost” jelöléssel minősített, olyan cellulózból készül, amelynek alapanyaga fenntarthatóan művelt erdőgazdaságokból kerül ki.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Egy undorító, penészes kenyér kísérlet tanulságai

Elgondolkodott már azon, vajon mennyi baktérium bújik meg a laptop-ján? Vagy azon, mi történik, ha nem mos kezet naponta többször is? Egy kísérlet igazán szemléletes példával mutatja be, mit okozhatnak a kezünkön és az eszközeinken maradt baktériumok.

Kétszer annyi drón

Kína legnagyobb mezőgazdasági dróngyártója arra számít, hogy az idén megduplázza eladásait, mivel a kormány olyan szupergazdaságok létrehozására törekszik, amelyek működtetése jóval több technika alkalmazását igényli.

Nagyszabású digitalizációs törekvések a Szent István Egyetemen

A gödöllői Szent István Egyetemen jelenleg futó, illetve jövőben esedékes agrárinnovációs projektekről számoltak be az intézmény képviselői az AGROmashEXPO és ArárgépShow nyitónapján. A kutatásoknak az 1,8 milliárd forintból elkészült Felsőfokú és Ipari Együttműködési Központ ad színteret.

Fókuszban a generációváltás és a hatékony kommunikáció

Idén már 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. agrármarketing és -médianapját az AGROmashEXPO - Agrárgépshow kiállítás nyitónapján. A rendezvényen a médiapiac fejlődéséről, a generációváltás hatásairól, a fiatalok médiafogyasztási szokásairól, valamint a hatékony kommunikációs trendekről szóltak az előadók.

Az „intelligens" sör drónnal készül - videó

A drón kétségkívül az utóbbi évek egyik legérdekesebb és leghasznosabb találmánya. Ennek a technológiának köszönhetően nagy magasságból lenyűgöző felvételeket készíthetünk anélkül, hogy nagyobb gépet, például helikoptert használnánk erre a célra. És még sörfőzéskor is jól jöhet.

Európában is betiltott peszticidek

Miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazolta, hogy a klórpirifosz és a metil-klórpirifosz káros, elsősorban genotoxikus és a fejlődésre neurotoxikus hatásuk van, a Tanács végül megtiltotta a két peszticid európai forgalmazási engedélyének kiadását.

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.