Back to top

Fehéroroszország vezető szerepre pályázik a takarmány-adalékanyag piacon

A Belarusz Nemzeti Biotechnológiai Társaság (BNBC) arra törekszik, hogy belátható időn belül az európai takarmány-aminosavak behozatalának 5–10%-át biztosítsa - jelentette be Ilja Snopkov, a BNBC stratégiai fejlesztési és tervezési igazgatója egy állami tulajdonú hírcsatornának.

A BNBC jelenleg tizennégy takarmány- és takarmány-adalékanyag-üzemet épít Minszk területén.

Az új komplexum tervek szerinti teljes előállítási teljesítménye évi 1 millió tonna takarmány és közel 200 000 tonna különféle takarmány-aminosav lesz.

Az új létesítményt különböző takarmány-adalékanyagok és aminosavak széles választékának előállítására tervezték, ideértve a következőket:

  • 64 700 tonna lizin,
  • 5900 tonna L-treonin,
  • 1300 tonna L-triptofán,
  • 23 000 tonna glutén,
  • 99 000 tonna lizint tartalmazó takarmány,
  • 15 000 tonna ammónium-szulfát kristályok és
  • 10 000 tonna folyékony ammónium-szulfát.

A BNBC igazgatója elmondta, hogy a takarmány adalékok hazai keresletének kielégítésén felül, BNBC arra számít, hogy nagyszabású exportkészleteket hoz létre, évente mintegy 300 millió dollár összértékkel. Elsődleges céljuk az, hogy az Európai Unió takarmány-aminosav-piacának 5–10% -át szerezzék meg, amely Fehéroroszországban prémium piacnak tekinthető.

"Nem lenne nehéz meghódítani a piaci részesedést, főleg mivel már megkötöttük a megállapodásokat a nagy fogyasztókkal, akik előzetes szerződéseket írtak alá a Fehéroroszországból származó takarmány-adalékanyagok beszerzésére” - tette hozzá Ilja Snopkov.

Snopkov hangsúlyozta, hogy a világon nincs hasonló projekt, amely az egész biotechnológiai ciklust alkalmazná.

A projekt megvalósításával a takarmányipar fejlődését illetően Fehéroroszország képes lenne elérni a legfejlettebb országok szintjét, például az Egyesült Államokat, Japánt, Dél-Koreát vagy Kínát. A projekt a hazai állattenyésztés számára is nagyon fontos, ugyanis jelenleg a létfontosságú aminosavakat importálják az országba. "A BNBC-ben úgy gondoljuk, hogy a projekt elindításával javíthatjuk a fehéroroszországi húskészítés minőségét és csökkenthetjük a költségeket" - magyarázta Snopkov.

Nadezhda Kotkovets, a BNBC igazgatóhelyettesének év eleji ígérete szerint, a belföldi piacon elérhető olcsó aminosavakkal a belorusz hústermelés export lehetőségei jelentősen növekednek majd. Kotkovets kifejtette, hogy „Belarusz élelmiszeripari termékek jó hírnévnek örvendenek a tengerentúli piacon” ám komoly probléma, hogy „meglehetősen drágák”.

A BNBC korábban arról számolt be, hogy az új termelési komplexumot 2020-ban tervezi üzembe helyezni. Várhatóan néhány évbe telik, amíg a gyártás eléri a teljes tervezett termelési teljesítményt.

A létesítmény teljes beruházási költsége 700 millió dollár. A BNBC célja, hogy nemcsak az Európai Unióba, hanem Oroszországba, Ukrajnába és Kínába is exportál majd takarmányokat és a takarmány-adalékanyagokat.

Forrás: 
www.allaboutfeed.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Európában is betiltott peszticidek

Miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazolta, hogy a klórpirifosz és a metil-klórpirifosz káros, elsősorban genotoxikus és a fejlődésre neurotoxikus hatásuk van, a Tanács végül megtiltotta a két peszticid európai forgalmazási engedélyének kiadását.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Az ausztrálok „balkáni gerléje”

A balkáni gerle hazánkban ma az egyik leggyakoribb galambféle – úgy a városokban, mint a vidéki portákon gyakorta megtelepszik, s akár még az enyhébb teleken is nevel fiókákat.

Árutőzsde: emelkedés és csökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

Ugyan gépész az eredeti szakmája, ám már gyermek korától hozzászokott a jószág körüli és a földeken való mindennapi munkához. Napjaikban biotakarmányt állít elő, amelyet szarvasmarhái etetésére használ. A tehéntejből sajtot készít, a legősibb módon.

PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

Melyek a legfontosabb globális kockázati tényezők?

A svájci Davosban ma megkezdődik az 50. Világgazdasági Fórum, amelyen az egyik legfőbb téma a környezetvédelem, a klímaváltozás elleni küzdelem lesz, egy egységes és fenntartható világ felépítésének lehetőségeiről cserélnek véleményt a kormányok nemzetközi szervezetek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői.

Mindennapi mérgek az ételeinkben

Míg nagyanyáink, nagyapáink asztalára hetente csak egyszer, jó esetben kétszer került hús, addig napjaikban egy-egy étkezést el se tudunk képzelni pácolt felvágott, füstölt kolbász, rántott-, vagy sült hús nélkül. Holott ezek az élelmiszerek, a tojáskészítményekkel és tejtermékekkel karöltve, azok, amelyekkel a legnagyobb a kockázata, hogy beviszünk káros anyagokat is a szervezetünkbe.