Back to top

Nem tanít meg fütyülni, mint a sárgarépa, de ugyanolyan egészséges

A tarlórépa (Brassica rapa) egy gyökérzöldség, ami a keresztesvirágúak családjába tartozik épp úgy, mint a kínai kel és a kelbimbó. Ezeket a növényeket a világ legfontosabb zöldségeiként tartják számon, hiszen nem csak az állatok, hanem az emberek számára is táplálékként szolgálnak. A tarlórépa kiváló kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, és számos betegség megelőzésében segíthet.

A tarlórépának a gyökere és a levélzete is bátran fogyasztható, az egészségjavító hatása miatt ajánlott is, hiszen kiváló tápanyagforrás a szervezet számára: kevés kalóriát, viszont sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – írja az EcoWatch.

Mind a gyökere, mind a zöld része kitűnő C-vitamin forrás, az utóbbi gazdag a folsavakban, a K vitaminban és a A vitaminban is.

A folsav többek között elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, a K vitamin fontos szerepet játszik a vérzékenység kialakulásának megelőzésében, az A vitamin pedig létfontosságú a szem, a bőr és a tüdő egészségéhez.

A tarlórépa emellett olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását: amellett, hogy C-vitaminban gazdag, ami segíthet megelőzni a rákos sejtek növekedését és terjedését, magas a glükozinolát-tartalma is.

Számos tanulmányban összefüggést találtak a magasabb glükozinolát bevitel és különböző rákfajták (például a tüdő- és a vastagbélrák) kialakulásának alacsonyabb kockázata között.

Állatokkal végzett kutatások arra utalnak, hogy a tarlórépa elősegítheti a vércukorszint szabályozását, védelmet nyújthat a káros baktériumokkal szemben és csökkentheti a gyulladások kialakulását is. Emellett hozzájárulhat a testsúly egyensúlyban tartásához, hiszen az alacsony kalóriatartalma és alacsony glikémiás indexe miatt minimálisan hat a vércukorszintre. Segíthet ugyanakkor a csontok és a máj egészségének megőrzésében is.

A tarlórépa gyökere és levele is meglehetősen tápláló, kiváló kiegészítői lehetnek az egészséges táplálkozásnak főzve vagy akár nyersen is. Számos ételhez passzolnak, legyen az főtt étel vagy egy saláta.

Forrás: 
Ecowatch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.