Back to top

Nem tanít meg fütyülni, mint a sárgarépa, de ugyanolyan egészséges

A tarlórépa (Brassica rapa) egy gyökérzöldség, ami a keresztesvirágúak családjába tartozik épp úgy, mint a kínai kel és a kelbimbó. Ezeket a növényeket a világ legfontosabb zöldségeiként tartják számon, hiszen nem csak az állatok, hanem az emberek számára is táplálékként szolgálnak. A tarlórépa kiváló kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, és számos betegség megelőzésében segíthet.

A tarlórépának a gyökere és a levélzete is bátran fogyasztható, az egészségjavító hatása miatt ajánlott is, hiszen kiváló tápanyagforrás a szervezet számára: kevés kalóriát, viszont sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – írja az EcoWatch.

Mind a gyökere, mind a zöld része kitűnő C-vitamin forrás, az utóbbi gazdag a folsavakban, a K vitaminban és a A vitaminban is.

A folsav többek között elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, a K vitamin fontos szerepet játszik a vérzékenység kialakulásának megelőzésében, az A vitamin pedig létfontosságú a szem, a bőr és a tüdő egészségéhez.

A tarlórépa emellett olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását: amellett, hogy C-vitaminban gazdag, ami segíthet megelőzni a rákos sejtek növekedését és terjedését, magas a glükozinolát-tartalma is.

Számos tanulmányban összefüggést találtak a magasabb glükozinolát bevitel és különböző rákfajták (például a tüdő- és a vastagbélrák) kialakulásának alacsonyabb kockázata között.

Állatokkal végzett kutatások arra utalnak, hogy a tarlórépa elősegítheti a vércukorszint szabályozását, védelmet nyújthat a káros baktériumokkal szemben és csökkentheti a gyulladások kialakulását is. Emellett hozzájárulhat a testsúly egyensúlyban tartásához, hiszen az alacsony kalóriatartalma és alacsony glikémiás indexe miatt minimálisan hat a vércukorszintre. Segíthet ugyanakkor a csontok és a máj egészségének megőrzésében is.

A tarlórépa gyökere és levele is meglehetősen tápláló, kiváló kiegészítői lehetnek az egészséges táplálkozásnak főzve vagy akár nyersen is. Számos ételhez passzolnak, legyen az főtt étel vagy egy saláta.

Forrás: 
Ecowatch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.