Back to top

Szombaton bemutatkoznak az újborok

November utolsó hétvégéje évek óta az újborok bemutatkozója. Az idén a 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált rendezik november 30-án szombaton a budapesti Corinthia Hotelben. Ezen a napon adják át a legjobb hazai és kárpát-medencei újboroknak és sajtoknak járó díjat.

Az új ízek harmóniáját mutatja be ez az esemény, ami mára meghatározó programmá vált a borászok és a borszerető közönség számára egyaránt.

A fesztivál díszvendége ezúttal az Egri borvidék, Bács-Kiskun megye, a Mátrai Borászok Egyesülete, valamint az elmúlt 15 év újborversenyeinek nyertesei.

Fotó: ujboressajtfesztival.hu
November 30-án 11 órakor kerül sor a fesztivál ünnepélyes megnyitására és a díjak átadására. Azurák Mihály költő mondja el néhány versét, és hallható lesz az In Vino Három Tenor műsora.

Az idén 525 minta érkezett az újborversenyre 170 termelőtől, közülük ötvenen mutatják be a közönségnek az idei borukat. A rendezvény lehetőséget ad a termelőknek is, hogy jobban megismerjék őket a borrajongók, többen innen vettek lendületet a sikerhez vezető úton.

November 27-ig elővételben, 2000 forinttal olcsóbban kapható belépő a www.tixa.hu honlapon. A helyszínen vásárolt jegyek ára 5900 forint, ami magában foglal újbor- és sajtkóstolásokat, valamint egy fesztivállogóval ellátott poharat. A VIP jeggyel ezen felül még egy szelet Ország tortája, egy prémium kávé és ásványvíz is jár.

A jubileumi újbor és sajt fesztivál 11 órától 19 óráig látogatható a budapesti Corinthia Hotelben.

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ujboressajtfesztival.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Lóról lóra: arculatváltás a Rád-Vin Kft-nél

Hosszú ideig szinte csak a dél-balatoni és somogyi borkedvelők körében volt ismert a Rád-Vin Kft. rádpusztai szőlőbirtoka. Mára kiléptek az országos színtérre, regionális és országos borversenyen elért eredményeikkel hívták fel magukra a fogyasztók figyelmét.

A magyar bor egyre sikeresebb külföldön

A hazai borexport az első negyedévben kiugró teljesítményt nyújtott. Legalább is erre utalnak a KSH első negyedévi külkereskedelmi adatai. Emellett olvashatunk az új bortörvény-tervezetről, éréslassítás szőlészeti lehetőségeiről csakúgy, mint gyomszabályozásban alkalmazott alternatív megoldásokról a Borászati Füzetek idei, harmadik számában.

Ilyenek voltak az ókor gyógyító borai?

Tokaj-hegyalja egyik évszázados borospincében a hagyományos Tokaji borok mellett titokzatos amfórák is rejtőznek. Ezekből születnek meg azok a zamatos italok, amelyek a vulkánok tüzes talaján érlelt szőlőből készülnek, illatosak, színesek és a testet-lelket egyszerre gyógyíthatják.

Amitől Hévíz is bor nagyhatalommá válik

Ma Magyarországon utazni úgy, hogy bort ne kóstolna a vendég, szinte elképzelhetetlen. Hiszen a hazai gasztronómia, a bor ugyanúgy részei az izgalmaknak, mint maga a természeti környezte, vagy a történelem.