Back to top

Versenyképes agrárerdészeti rendszerek ott, ahol más nem terem: erdősávot telepített a NAIK

Vörös és kocsányos tölgyet, húsos somot, hársat és vadkörtét ültettek el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz (NAIK) tartozó intézetek munkatársai a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásán, az Országfásítási Programhoz csatlakozva.

A mezőgazdaság szakterületeit összefogó NAIK ezzel az akcióval kívánt csatlakozni a magyar történelem legjelentősebb erdőtelepítései programjához, fogalmazott Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója. Kiemelte, hogy a program hozzájárul ahhoz, hogy a jelenlegi 21 százalékos hazai erdőterület-nagyság 27, vagy akár 30 százalékra növekedjen.

Az agrárerdészet a mezőgazdaságnak egy olyan sokszínű, összetett, több ágazatot összefogó területe, amelyben jól megfér egymás mellett az erdőgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, az állattenyésztés és a szántóföldi növénytermesztés, fogalmazott az igazgató.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón
Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón
Fotó: P.E.

Így egy adott területről nemcsak erdészeti produktumokat termelhetünk le 15-20 év múlva, hanem rövidebb időn belül, akár évente egyéb különleges agrártermékeket is, hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Magyarországon csaknem egymillió hektár olyan kedvezőtlen adottságú terület van, ahol a hagyományos szántóföldi termelés nem kifizetődő, ám agrárerdészeti rendszerek létesítésével versenyképesen és fenntartható módon hasznosítható. A mostani fertődi faültetés során egy mezővédő erdősávot telepítettek el a NAIK munkatársai, amely szintén egy többcélú agrárerdészeti rendszert képez.

A NAIK intézeteinek munkatársai többcélú, fajgazdag mezővédő erdősávot ültettek el a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásának területén
A NAIK intézeteinek munkatársai többcélú, fajgazdag mezővédő erdősávot ültettek el a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásának területén
Fotó: P.E.

A vörös és kocsányos tölgy klasszikus erdészeti hasznosítású fajok, míg hárs a méhészek számára hoz hasznot, a húsos som és a vadkörte pedig vadontermő gyümölcsök, amelyekből különleges termékek készíthetők.

Az erdőt több évtizedre telepítjük, ezért egy adott terület beültetése megfontolt és szakszerű előkészületeket igényel. A termőhelyfeltárás elengedhetetlen, amely során talajadottságok, valamint a 30 év múlva kialakuló klimatikus viszonyok megismerése alapján az adott területre legmegfelelőbb fafajokat szabad csak elültetni, hangsúlyozta Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója. A szakszerű előkészületekhez hozzátartozik a szaporítóanyag kiválasztása, és előkészítése, továbbá helyes elültetése.

A szakember hangsúlyozta, hogy semmiképpen ne ültessünk olyan növényeket, amelyek Magyarországon tiltólistán vannak, és telepítésük beláthatatlan természetvédelmi kockázattal jár, invázióssá válhatnak.

Ilyen a császárfa (Paulownia) és változatai is, amelynek erdészeti vagy ültetvényes célú telepítése tilos. A jövőbeni klimatikus hatásokat jól viselő fafajokkal kapcsolatos tudás, információ, laboratóriumi háttér, illetve szaporítóanyag is rendelkezésre áll a NAIK-nál az erdőtelepítést tervezők számára, hangsúlyozta az igazgató.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Lila-hegyi kilátó

A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

Tűzifavásárlás ésszel, nyáron, erdészettől!

Kifejezetten ajánlott hivatalos forrásból, erdőgazdaságoktól vásároljunk tűzifát, ugyanis ez garancia a minőségre, a visszakövethetőségre és a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációra. Fontos kiemelni, hogy a tűzifa fenntartható gazdálkodásból származik, azaz a kivágott fák helyére csemeték kerülnek.

Népszerűek az akkumulátoros motorfűrészek

Az erdőgazdálkodók legfontosabb munkaeszköze a motorfűrész, és az eszközt a tájfenntartásban és a kommunális szolgáltatók is széles körben használják. Az utóbbi időben egyre több motorfűrészgyártó kínálatában jelennek meg környezetbarát elektromos változataik.

Történelmi pillanat: útjára indul a régió legnagyobb agráregyeteme

A hazai agrárfelsőoktatás mérföldkőhöz érkezett, hiszen négy agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejön az új Szent István Egyetem.

Egyre szélesebbre tárul a „Pokol kapuja”

Az erdők kivágása a örökfagy olvadásához vezet Szibériában, az így kialakult geológiai képződményt nevezték el a helyiek Pokol kapujának, amely a klímaváltozás hatására egyre szélesebbre tárul.