Back to top

Versenyképes agrárerdészeti rendszerek ott, ahol más nem terem: erdősávot telepített a NAIK

Vörös és kocsányos tölgyet, húsos somot, hársat és vadkörtét ültettek el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz (NAIK) tartozó intézetek munkatársai a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásán, az Országfásítási Programhoz csatlakozva.

A mezőgazdaság szakterületeit összefogó NAIK ezzel az akcióval kívánt csatlakozni a magyar történelem legjelentősebb erdőtelepítései programjához, fogalmazott Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója. Kiemelte, hogy a program hozzájárul ahhoz, hogy a jelenlegi 21 százalékos hazai erdőterület-nagyság 27, vagy akár 30 százalékra növekedjen.

Az agrárerdészet a mezőgazdaságnak egy olyan sokszínű, összetett, több ágazatot összefogó területe, amelyben jól megfér egymás mellett az erdőgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, az állattenyésztés és a szántóföldi növénytermesztés, fogalmazott az igazgató.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón
Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón
Fotó: P.E.

Így egy adott területről nemcsak erdészeti produktumokat termelhetünk le 15-20 év múlva, hanem rövidebb időn belül, akár évente egyéb különleges agrártermékeket is, hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Magyarországon csaknem egymillió hektár olyan kedvezőtlen adottságú terület van, ahol a hagyományos szántóföldi termelés nem kifizetődő, ám agrárerdészeti rendszerek létesítésével versenyképesen és fenntartható módon hasznosítható. A mostani fertődi faültetés során egy mezővédő erdősávot telepítettek el a NAIK munkatársai, amely szintén egy többcélú agrárerdészeti rendszert képez.

A NAIK intézeteinek munkatársai többcélú, fajgazdag mezővédő erdősávot ültettek el a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásának területén
A NAIK intézeteinek munkatársai többcélú, fajgazdag mezővédő erdősávot ültettek el a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásának területén
Fotó: P.E.

A vörös és kocsányos tölgy klasszikus erdészeti hasznosítású fajok, míg hárs a méhészek számára hoz hasznot, a húsos som és a vadkörte pedig vadontermő gyümölcsök, amelyekből különleges termékek készíthetők.

Az erdőt több évtizedre telepítjük, ezért egy adott terület beültetése megfontolt és szakszerű előkészületeket igényel. A termőhelyfeltárás elengedhetetlen, amely során talajadottságok, valamint a 30 év múlva kialakuló klimatikus viszonyok megismerése alapján az adott területre legmegfelelőbb fafajokat szabad csak elültetni, hangsúlyozta Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója. A szakszerű előkészületekhez hozzátartozik a szaporítóanyag kiválasztása, és előkészítése, továbbá helyes elültetése.

A szakember hangsúlyozta, hogy semmiképpen ne ültessünk olyan növényeket, amelyek Magyarországon tiltólistán vannak, és telepítésük beláthatatlan természetvédelmi kockázattal jár, invázióssá válhatnak.

Ilyen a császárfa (Paulownia) és változatai is, amelynek erdészeti vagy ültetvényes célú telepítése tilos. A jövőbeni klimatikus hatásokat jól viselő fafajokkal kapcsolatos tudás, információ, laboratóriumi háttér, illetve szaporítóanyag is rendelkezésre áll a NAIK-nál az erdőtelepítést tervezők számára, hangsúlyozta az igazgató.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ausztrálok „balkáni gerléje”

A balkáni gerle hazánkban ma az egyik leggyakoribb galambféle – úgy a városokban, mint a vidéki portákon gyakorta megtelepszik, s akár még az enyhébb teleken is nevel fiókákat.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

Elfeledett hős

A napokban volt 124 éve, egészen pontosan január 16-án, hogy dr. Lumniczer Sándor orvos, kétszeres Európa- és háromszoros világbajnok agyaggalamb-lövő vadászember világra jött.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Ausztrália: végre esik

Megérkezett a várva várt eső Ausztrália bozóttüzektől legjobban sújtott államába, Új-Dél-Walesbe csütörtökön, és a hétvégéig további esőzések várhatók.

Új vezérigazgató az EGERERDŐ Zrt. élén

Január 06-án Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Dr. Jung László nyugdíjazása után, átadta a kinevezési okiratot Dobre-Kecsmár Csabának az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának. Az ünnepélyes alkalomra 2020.01.13-án került sor az erdőgazdaság Központjában, az EGERERDŐ Zrt. vezetői állományának jelenlétében.