Népszerű fűszernövények

A bazsalikom az egyik legfontosabb fűszernövény. Használják szószokba, szendvicsekbe, levesekbe és salátákba. Világszerte nagy kedvenc a paradicsom és a bazsalikom párosa. Az olaszok odavannak érte, a Caprese salátájuk kihagyhatatlan összetevője. A bazsalikom más fűszerekkel is jól kombinálható, például rozmaringgal vagy zsályával.
Menta
Legtöbben csak díszítésre használják, pedig ennél sokoldalúbb. Édes és sós ételekhez is jól illik. A Földközi-tengeren bárány ételekhez használják, valamint gyümölcs és zöldség salátákhoz. A borsó és répa ízesítéséhez kiváló, de fagylalthoz, koktélhoz és lekvárhoz is adható. Teát is főznek belőle.

A rozmaring neve latinul: tengeri harmat. Nem véletlenül, hisz a Földközi-tengerről származik. A bazsalikom mellett ez a leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövény. Tűlevelei különleges, enyhén citromos-kesernyés aromával rendelkeznek. Rendkívül intenzíven érződik az ételeken, ezért csínján bánjunk vele. Jó összhangban van a bárány- és sertéshússal, a hagymával és a paradicsommal.
Oregánó
Az oregánó Olaszország és Görögország hegyvidékein terem. A mediterrán konyha ízvilágát hordozza. A görögök a salátába teszik szívesen, az olaszok pedig a pizzára. Ez utóbbi szokást sok ország átvette. A paradicsomos ételeket feldobja, de csodát művel a baromfihússal, a vadhússal és a tenger gyümölcseivel is.
Kakukkfű
Európa egyik legfontosabb gyógynövénye. A hivatásos szakácsok imádják, mert harmonizál más fűszernövényekkel: rozmaringgal, petrezselyemmel, oregánóval és zsályával. Kiváló a sertés, bárány, kacsa és liba húsának fűszerezéséhez, valamint nélkülözhetetlen kolbász összetevő. A levelei kicsik, ezért aprítani sem kell.

Minden konyhában ott a helye, hisz szinte az összes ételhez illik. Enyhe, nem nyomja el más fűszerek ízvilágát, ezáltal javítja és kiemeli az étel aromáját. Leggyakrabban zöldségfélékhez, pörköltekhez, halhoz, csirkéhez használják. Az íze nagyszerű fokhagymával keverve.
Hogyan tarthatjuk frissen a fűszernövényeket?
Nevelhetünk zöldfűszereket otthon cserépben, és szedhetünk róluk annyit, amennyire éppen szükségünk van. Ha viszont csokorban vásároljuk, érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Íme néhány tipp, hogy minél tovább megőrizhessék frissességüket:
- Csomagoljuk be a megmosott fűszernövényt papírba, és helyezzük lezárt műanyag tasakban a hűtőbe. Így öt napig is eláll.
- Tegyük a friss növényt egy vízzel teli pohárba, és így zárjuk le műanyag zacskóval. A vizet naponta cseréljük, hét napig is megőrizheti frissességét a fűszernövény.
- Blansírozhatjuk is őket. Ez azt jelenti, hogy forró vízbe helyezzük a növényeket 10-30 másodpercre, majd kivesszük, hideg vízbe mártjuk, és megszárítjuk. Ezzel a módszerrel megőrzik a színüket, de veszítenek az aromájukból, ezért az enyhébb ízvilágú fűszernövényeknél nem javasolják.
- A tartósabb megoldások egyike a jegelés is. Történhet sima vízben, vagy olajban-vajban. Keverjük megolvasztott vajba az apróra vágott fűszereket, majd ötnsük jégtartóba, és helyezzük a mélyhűtőbe. Így bármikor használhatjuk a frissességüket megőrző fűszernövényeket.