Back to top

Biztos siker: ezekkel a fűszerekkel finomabbak és egészségesebbek lesznek ételeink

Jóleső érzés látni szeretteink arcán, hogy ízlik nekik a főztünk. Ezekkel a friss fűszernövényekkel nemcsak az ételek fenséges íze garantált, általuk a család egészségéről is gondoskodhatunk.

Készítsünk bármit is, a friss fűszernövények különleges ízvilággal gazdagítják. Egy csipetnyi is elegendő belőlük, hogy igazán nagyszerű étel készüljön. Arról nem is beszélve, hogy mindegyikük jó hatással van az egészségünkre, legyen szó az immunrendszer erősítéséről, memóriajavításról vagy az emésztés serkentéséről. Nézzük, melyek a legnépszerűbbek, mihez adjuk őket, és hogyan tarthatjuk frissen a levágott fűszernövényeket.

Népszerű fűszernövények

Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legfontosabb fűszernövény. Használják szószokba, szendvicsekbe, levesekbe és salátákba. Világszerte nagy kedvenc a paradicsom és a bazsalikom párosa. Az olaszok odavannak érte, a Caprese salátájuk kihagyhatatlan összetevője. A bazsalikom más fűszerekkel is jól kombinálható, például rozmaringgal vagy zsályával.

Menta

Legtöbben csak díszítésre használják, pedig ennél sokoldalúbb. Édes és sós ételekhez is jól illik. A Földközi-tengeren bárány ételekhez használják, valamint gyümölcs és zöldség salátákhoz. A borsó és répa ízesítéséhez kiváló, de fagylalthoz, koktélhoz és lekvárhoz is adható. Teát is főznek belőle.

Rozmaring

A rozmaring neve latinul: tengeri harmat. Nem véletlenül, hisz a Földközi-tengerről származik. A bazsalikom mellett ez a leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövény. Tűlevelei különleges, enyhén citromos-kesernyés aromával rendelkeznek. Rendkívül intenzíven érződik az ételeken, ezért csínján bánjunk vele. Jó összhangban van a bárány- és sertéshússal, a hagymával és a paradicsommal.

Oregánó

Az oregánó Olaszország és Görögország hegyvidékein terem. A mediterrán konyha ízvilágát hordozza. A görögök a salátába teszik szívesen, az olaszok pedig a pizzára. Ez utóbbi szokást sok ország átvette. A paradicsomos ételeket feldobja, de csodát művel a baromfihússal, a vadhússal és a tenger gyümölcseivel is.

Kakukkfű

Európa egyik legfontosabb gyógynövénye. A hivatásos szakácsok imádják, mert harmonizál más fűszernövényekkel: rozmaringgal, petrezselyemmel, oregánóval és zsályával. Kiváló a sertés, bárány, kacsa és liba húsának fűszerezéséhez, valamint nélkülözhetetlen kolbász összetevő. A levelei kicsik, ezért aprítani sem kell.

Petrezselyem

Minden konyhában ott a helye, hisz szinte az összes ételhez illik. Enyhe, nem nyomja el más fűszerek ízvilágát, ezáltal javítja és kiemeli az étel aromáját. Leggyakrabban zöldségfélékhez, pörköltekhez, halhoz, csirkéhez használják. Az íze nagyszerű fokhagymával keverve.

Hogyan tarthatjuk frissen a fűszernövényeket?

Nevelhetünk zöldfűszereket otthon cserépben, és szedhetünk róluk annyit, amennyire éppen szükségünk van. Ha viszont csokorban vásároljuk, érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Íme néhány tipp, hogy minél tovább megőrizhessék frissességüket:

  • Csomagoljuk be a megmosott fűszernövényt papírba, és helyezzük lezárt műanyag tasakban a hűtőbe. Így öt napig is eláll.
  • Tegyük a friss növényt egy vízzel teli pohárba, és így zárjuk le műanyag zacskóval. A vizet naponta cseréljük, hét napig is megőrizheti frissességét a fűszernövény.
  • Blansírozhatjuk is őket. Ez azt jelenti, hogy forró vízbe helyezzük a növényeket 10-30 másodpercre, majd kivesszük, hideg vízbe mártjuk, és megszárítjuk. Ezzel a módszerrel megőrzik a színüket, de veszítenek az aromájukból, ezért az enyhébb ízvilágú fűszernövényeknél nem javasolják.
  • A tartósabb megoldások egyike a jegelés is. Történhet sima vízben, vagy olajban-vajban. Keverjük megolvasztott vajba az apróra vágott fűszereket, majd ötnsük jégtartóba, és helyezzük a mélyhűtőbe. Így bármikor használhatjuk a frissességüket megőrző fűszernövényeket.
Forrás: 
agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Növényegészségügy: jelentősen szigorodtak a lakosságot érintő előírások

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.

Hölgyek a borért országszerte

Ötödik alkalommal rendezte meg a Lorántffy Zsuzsanna Borrend a „Hölgyek a borért országszerte” konferenciát. Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy.