Back to top

Biztos siker: ezekkel a fűszerekkel finomabbak és egészségesebbek lesznek ételeink

Jóleső érzés látni szeretteink arcán, hogy ízlik nekik a főztünk. Ezekkel a friss fűszernövényekkel nemcsak az ételek fenséges íze garantált, általuk a család egészségéről is gondoskodhatunk.

Készítsünk bármit is, a friss fűszernövények különleges ízvilággal gazdagítják. Egy csipetnyi is elegendő belőlük, hogy igazán nagyszerű étel készüljön. Arról nem is beszélve, hogy mindegyikük jó hatással van az egészségünkre, legyen szó az immunrendszer erősítéséről, memóriajavításról vagy az emésztés serkentéséről. Nézzük, melyek a legnépszerűbbek, mihez adjuk őket, és hogyan tarthatjuk frissen a levágott fűszernövényeket.

Népszerű fűszernövények

Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legfontosabb fűszernövény. Használják szószokba, szendvicsekbe, levesekbe és salátákba. Világszerte nagy kedvenc a paradicsom és a bazsalikom párosa. Az olaszok odavannak érte, a Caprese salátájuk kihagyhatatlan összetevője. A bazsalikom más fűszerekkel is jól kombinálható, például rozmaringgal vagy zsályával.

Menta

Legtöbben csak díszítésre használják, pedig ennél sokoldalúbb. Édes és sós ételekhez is jól illik. A Földközi-tengeren bárány ételekhez használják, valamint gyümölcs és zöldség salátákhoz. A borsó és répa ízesítéséhez kiváló, de fagylalthoz, koktélhoz és lekvárhoz is adható. Teát is főznek belőle.

Rozmaring

A rozmaring neve latinul: tengeri harmat. Nem véletlenül, hisz a Földközi-tengerről származik. A bazsalikom mellett ez a leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövény. Tűlevelei különleges, enyhén citromos-kesernyés aromával rendelkeznek. Rendkívül intenzíven érződik az ételeken, ezért csínján bánjunk vele. Jó összhangban van a bárány- és sertéshússal, a hagymával és a paradicsommal.

Oregánó

Az oregánó Olaszország és Görögország hegyvidékein terem. A mediterrán konyha ízvilágát hordozza. A görögök a salátába teszik szívesen, az olaszok pedig a pizzára. Ez utóbbi szokást sok ország átvette. A paradicsomos ételeket feldobja, de csodát művel a baromfihússal, a vadhússal és a tenger gyümölcseivel is.

Kakukkfű

Európa egyik legfontosabb gyógynövénye. A hivatásos szakácsok imádják, mert harmonizál más fűszernövényekkel: rozmaringgal, petrezselyemmel, oregánóval és zsályával. Kiváló a sertés, bárány, kacsa és liba húsának fűszerezéséhez, valamint nélkülözhetetlen kolbász összetevő. A levelei kicsik, ezért aprítani sem kell.

Petrezselyem

Minden konyhában ott a helye, hisz szinte az összes ételhez illik. Enyhe, nem nyomja el más fűszerek ízvilágát, ezáltal javítja és kiemeli az étel aromáját. Leggyakrabban zöldségfélékhez, pörköltekhez, halhoz, csirkéhez használják. Az íze nagyszerű fokhagymával keverve.

Hogyan tarthatjuk frissen a fűszernövényeket?

Nevelhetünk zöldfűszereket otthon cserépben, és szedhetünk róluk annyit, amennyire éppen szükségünk van. Ha viszont csokorban vásároljuk, érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Íme néhány tipp, hogy minél tovább megőrizhessék frissességüket:

  • Csomagoljuk be a megmosott fűszernövényt papírba, és helyezzük lezárt műanyag tasakban a hűtőbe. Így öt napig is eláll.
  • Tegyük a friss növényt egy vízzel teli pohárba, és így zárjuk le műanyag zacskóval. A vizet naponta cseréljük, hét napig is megőrizheti frissességét a fűszernövény.
  • Blansírozhatjuk is őket. Ez azt jelenti, hogy forró vízbe helyezzük a növényeket 10-30 másodpercre, majd kivesszük, hideg vízbe mártjuk, és megszárítjuk. Ezzel a módszerrel megőrzik a színüket, de veszítenek az aromájukból, ezért az enyhébb ízvilágú fűszernövényeknél nem javasolják.
  • A tartósabb megoldások egyike a jegelés is. Történhet sima vízben, vagy olajban-vajban. Keverjük megolvasztott vajba az apróra vágott fűszereket, majd ötnsük jégtartóba, és helyezzük a mélyhűtőbe. Így bármikor használhatjuk a frissességüket megőrző fűszernövényeket.
Forrás: 
agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.