Back to top

Biztos siker: ezekkel a fűszerekkel finomabbak és egészségesebbek lesznek ételeink

Jóleső érzés látni szeretteink arcán, hogy ízlik nekik a főztünk. Ezekkel a friss fűszernövényekkel nemcsak az ételek fenséges íze garantált, általuk a család egészségéről is gondoskodhatunk.

Készítsünk bármit is, a friss fűszernövények különleges ízvilággal gazdagítják. Egy csipetnyi is elegendő belőlük, hogy igazán nagyszerű étel készüljön. Arról nem is beszélve, hogy mindegyikük jó hatással van az egészségünkre, legyen szó az immunrendszer erősítéséről, memóriajavításról vagy az emésztés serkentéséről. Nézzük, melyek a legnépszerűbbek, mihez adjuk őket, és hogyan tarthatjuk frissen a levágott fűszernövényeket.

Népszerű fűszernövények

Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legfontosabb fűszernövény. Használják szószokba, szendvicsekbe, levesekbe és salátákba. Világszerte nagy kedvenc a paradicsom és a bazsalikom párosa. Az olaszok odavannak érte, a Caprese salátájuk kihagyhatatlan összetevője. A bazsalikom más fűszerekkel is jól kombinálható, például rozmaringgal vagy zsályával.

Menta

Legtöbben csak díszítésre használják, pedig ennél sokoldalúbb. Édes és sós ételekhez is jól illik. A Földközi-tengeren bárány ételekhez használják, valamint gyümölcs és zöldség salátákhoz. A borsó és répa ízesítéséhez kiváló, de fagylalthoz, koktélhoz és lekvárhoz is adható. Teát is főznek belőle.

Rozmaring

A rozmaring neve latinul: tengeri harmat. Nem véletlenül, hisz a Földközi-tengerről származik. A bazsalikom mellett ez a leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövény. Tűlevelei különleges, enyhén citromos-kesernyés aromával rendelkeznek. Rendkívül intenzíven érződik az ételeken, ezért csínján bánjunk vele. Jó összhangban van a bárány- és sertéshússal, a hagymával és a paradicsommal.

Oregánó

Az oregánó Olaszország és Görögország hegyvidékein terem. A mediterrán konyha ízvilágát hordozza. A görögök a salátába teszik szívesen, az olaszok pedig a pizzára. Ez utóbbi szokást sok ország átvette. A paradicsomos ételeket feldobja, de csodát művel a baromfihússal, a vadhússal és a tenger gyümölcseivel is.

Kakukkfű

Európa egyik legfontosabb gyógynövénye. A hivatásos szakácsok imádják, mert harmonizál más fűszernövényekkel: rozmaringgal, petrezselyemmel, oregánóval és zsályával. Kiváló a sertés, bárány, kacsa és liba húsának fűszerezéséhez, valamint nélkülözhetetlen kolbász összetevő. A levelei kicsik, ezért aprítani sem kell.

Petrezselyem

Minden konyhában ott a helye, hisz szinte az összes ételhez illik. Enyhe, nem nyomja el más fűszerek ízvilágát, ezáltal javítja és kiemeli az étel aromáját. Leggyakrabban zöldségfélékhez, pörköltekhez, halhoz, csirkéhez használják. Az íze nagyszerű fokhagymával keverve.

Hogyan tarthatjuk frissen a fűszernövényeket?

Nevelhetünk zöldfűszereket otthon cserépben, és szedhetünk róluk annyit, amennyire éppen szükségünk van. Ha viszont csokorban vásároljuk, érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Íme néhány tipp, hogy minél tovább megőrizhessék frissességüket:

  • Csomagoljuk be a megmosott fűszernövényt papírba, és helyezzük lezárt műanyag tasakban a hűtőbe. Így öt napig is eláll.
  • Tegyük a friss növényt egy vízzel teli pohárba, és így zárjuk le műanyag zacskóval. A vizet naponta cseréljük, hét napig is megőrizheti frissességét a fűszernövény.
  • Blansírozhatjuk is őket. Ez azt jelenti, hogy forró vízbe helyezzük a növényeket 10-30 másodpercre, majd kivesszük, hideg vízbe mártjuk, és megszárítjuk. Ezzel a módszerrel megőrzik a színüket, de veszítenek az aromájukból, ezért az enyhébb ízvilágú fűszernövényeknél nem javasolják.
  • A tartósabb megoldások egyike a jegelés is. Történhet sima vízben, vagy olajban-vajban. Keverjük megolvasztott vajba az apróra vágott fűszereket, majd ötnsük jégtartóba, és helyezzük a mélyhűtőbe. Így bármikor használhatjuk a frissességüket megőrző fűszernövényeket.
Forrás: 
agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Hazai fejlesztésű tápoldatozó

A Tó és Öntözés Kft. az összes mezőgazdasági kultúrához kínál öntözőrendszereket, az idei AgromashExpón pedig bemutatták a saját fejlesztésű tápoldatozó rendszerüket is.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.