0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ételt mindenkinek! – A biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-kereskedelem támogatása

2020. január 16. és 18. között Berlinben rendezik meg az „Élelmiszer és mezőgazdaság” globális fórumot (GFFA), melynek házigazdája Julia Klöckner német szövetségi agrárminiszter. Már 12. alkalommal rendezik meg a GFFA-t, amely a világ élelmezési és mezőgazdasági ágazatának jövőbeli kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik.

Több mint 2000 résztvevő, a tudomány, az üzleti élet és a társadalmi szervezetek képviselői lesznek jelen. Az érdeklődők mellett 70 agrárminiszter a világ minden tájáról elemzi és vitatja meg a mezőgazdasági kereskedelem kihívásait, lehetőségeit, és állásfoglalásokat fogalmaz meg.

A tanácskozás az alábbi területekre fókuszál:

  • Milyen szerepet játszik a kereskedelem a globális élelmiszer-ellátásban?
  • Hogyan alakíthatunk ki tisztességes szabályokat a mezőgazdasági kereskedelemben?
  • Hogyan lehet az ellátási láncok szerves részévé tenni a fenntarthatóságot és a biztonságot?
  • Hogyan jelenthet hasznot a kereskedelem a mezőgazdasági fejlődés számára?
A Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezet (FAO) becslése szerint a világ népessége 2050-re eléri a 10 milliárdot.

Ahhoz, hogy a Föld gyorsan növekvő népességét élelmezni tudjuk, a mezőgazdaságnak több élelmiszert kell termelnie, és csökkentenie kell a veszteségeket – mindezt a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Fontos, hogy minden lépésben megvédjük az éghajlatunkat, és gondosan kezeljük az erőforrásokat, például a vizet és a talajt.

A nemzetközi mezőgazdasági kereskedelem jelentősen hozzájárulhat a globális élelmiszer-ellátás megőrzéséhez. Világszerte kiegyensúlyozhatja az élelmiszerek elérhetőségének regionális különbségeit, lehetővé teheti az erőforrások fenntartható felhasználását és biztosíthatja az élelmiszerek biztonságát, egészségességét és változatos jellegét. Fontos, hogy kihasználjuk a mezőgazdasági kereskedelem e potenciálját. Kerülni kell a negatív fejleményeket, például a kereskedelmi nyereség tisztességtelen elosztását. A globális közösségnek nehéz feladattal kell szembenéznie a helyes döntések meghozatala érdekében.

A GFFA-n a cél az lesz, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsa a kereskedelem és az integrált kereskedelmi rendszer fontosságára, hogy a globális élelmiszer-ellátás megóvható legyen.

A GFFA 2020 változatos eseményei lehetővé teszik, hogy minden szempontból megvizsgálják a kereskedelmet. A rendezvényért felelős szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) mellett számos vezetõ nemzetközi szervezet is a szervezők között van, így az EU Bizottság, a WTO, a FAO és a Világbank is.

További információ és regisztráció: www.gffa-berlin.de

Forrás: www.gffa-berlin.de/magyarmezogazdasag.hu