Back to top

Fókuszban az eredetvédelem a FAO és az Agrárminisztérium közös rendezvényén

Az eredetvédelmi oltalmi rendszerekről tanácskoztak hazai és nemzetközi szakemberek az Agrárminisztérium és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közös rendezvényén. A résztevők a rendezvény budapesti nyitónapját követően a Dél-Alföldön ismerhetik meg a szentesi paprika és a szegedi tükörponty termelésének folyamatát.

Az esemény megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a szaktárca a témában tett eddigi törekvéseit részletezve elmondta: 1998-ban Hagyományok – Ízek – Régiók néven indult el az a program, amellyel Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét kívánták létrehozni.

„A HÍR révén 300 termék szakmai történeti leírása készült el, melyek nemzeti kincsként kezelendők. 2010 óta a védjegyhasználati jog elnyerésére a minisztérium pályázati rendszert működtet; mostanáig 92 pályázó 176 terméke részesült pozitív elbírálásban”

– magyarázta. Farkas Sándor úgy fogalmazott, ez a kezdeményezés egyfajta előiskolája az AM 2015-ben elindított Földrajzi Árujelző Programjának, ami a magyar mezőgazdasági termékek hagyományos neveinek védelmét látja el az Európai Unió tagállamaiban. Az államtitkár szavai szerint a hazánk kulturális örökségét képező földrajzi árujelzők segítik a termelőket abban, hogy meg tudják különböztetni termékeiket a piaci versenyben, illetve azokon keresztül a szaktárca aktívan segíti a termelői közösségek értékteremtő munkáját is.

„Az Agrárminisztérium szakmai segítséget nyújt a termelői csoportosulásoknak a földrajzi árujelzők oltalom iránti kérelmük elkészítéséhez” – magyarázta, hozzátéve: 2015 óta Magyarország részéről 27 ilyen kérelem került benyújtásra az EU-hoz.

A tanácskozáson felszólalt hazai és nemzetközi szakértők egyetértettek abban, hogy a földrajzi árujelzők értékláncának kezelése kollektív fellépést igényel – a többi közt a megfelelőség, a nyomonkövethetőség és a termékmarketing terén.

A rendezvény azonban nem ér véget a konzultáció lezárultával: a résztvevők a következő nap ellátogatnak a Dél-Alföldre, ahol az uniós oltalom alatt álló szentesi paprika és a nemzeti oltalom alatt álló szegedi tükörponty termelési folyamatát, valamint a termelői csoportosulások működési tapasztalatait ismerhetik meg.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

Öt évre kellene kiszámítható szerződéseket kötni – Tejpiaci körkép

Jelenleg nyugodtak a körülmények a hazai tejpiacon, de nem volt ez elmondható négy, vagy akár öt évvel ezelőtt. Mindez annak köszönhető, hogy kevesebb az olyan kirívó piaci jelenség, ami évekkel ezelőtt minden napos volt. De már látszódnak olyan jelek is, melyek aggodalomra adnak okot. Nem a keresleti oldalról vannak félelmek, mert azt látni, hogy kínálat – kereslet egyensúlyban van.

Célkeresztben a karácsonyi vásárok: súlyos hiányosságok is előfordultak

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak.

A Kárpátok a környezet ügyében is összeköti Kelet-Európa népeit

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencében a környezetügyi együttműködésre, ugyanis a térség földrajzi értelemben is szoros egységet alkot. Ezért természeti örökségünk védelme és fenntartható fejlesztése elemi érdeke a régió minden népének, így nekünk, magyaroknak is – emelte ki Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Hazánk továbbra is partnerségre törekszik Moldovával

Hazánk továbbra is elkötelezett a Moldovai Köztársasággal való szakmai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése mellett - jelentette ki Farkas Sándor miniszterhelyettes Zinaida Greceanîi, a moldáv parlament elnökével folytatott tárgyalások után december 12-én, Budapesten.

A könyv: Arculat és identitás

Megjelent az "Arculat és identitás 2. Vezető magyar márkák tradicionális múlttal és innovatív jelennel” című könyv. A bemutatón V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa mondott köszöntőt.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak feltárása

A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve kötelességünk az itteni sírok feltárása, és a földi maradványok méltó újratemetése - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, szerdán, Mohácson.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.