Back to top

Fókuszban az eredetvédelem a FAO és az Agrárminisztérium közös rendezvényén

Az eredetvédelmi oltalmi rendszerekről tanácskoztak hazai és nemzetközi szakemberek az Agrárminisztérium és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közös rendezvényén. A résztevők a rendezvény budapesti nyitónapját követően a Dél-Alföldön ismerhetik meg a szentesi paprika és a szegedi tükörponty termelésének folyamatát.

Az esemény megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a szaktárca a témában tett eddigi törekvéseit részletezve elmondta: 1998-ban Hagyományok – Ízek – Régiók néven indult el az a program, amellyel Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét kívánták létrehozni.

„A HÍR révén 300 termék szakmai történeti leírása készült el, melyek nemzeti kincsként kezelendők. 2010 óta a védjegyhasználati jog elnyerésére a minisztérium pályázati rendszert működtet; mostanáig 92 pályázó 176 terméke részesült pozitív elbírálásban”

– magyarázta. Farkas Sándor úgy fogalmazott, ez a kezdeményezés egyfajta előiskolája az AM 2015-ben elindított Földrajzi Árujelző Programjának, ami a magyar mezőgazdasági termékek hagyományos neveinek védelmét látja el az Európai Unió tagállamaiban. Az államtitkár szavai szerint a hazánk kulturális örökségét képező földrajzi árujelzők segítik a termelőket abban, hogy meg tudják különböztetni termékeiket a piaci versenyben, illetve azokon keresztül a szaktárca aktívan segíti a termelői közösségek értékteremtő munkáját is.

„Az Agrárminisztérium szakmai segítséget nyújt a termelői csoportosulásoknak a földrajzi árujelzők oltalom iránti kérelmük elkészítéséhez” – magyarázta, hozzátéve: 2015 óta Magyarország részéről 27 ilyen kérelem került benyújtásra az EU-hoz.

A tanácskozáson felszólalt hazai és nemzetközi szakértők egyetértettek abban, hogy a földrajzi árujelzők értékláncának kezelése kollektív fellépést igényel – a többi közt a megfelelőség, a nyomonkövethetőség és a termékmarketing terén.

A rendezvény azonban nem ér véget a konzultáció lezárultával: a résztvevők a következő nap ellátogatnak a Dél-Alföldre, ahol az uniós oltalom alatt álló szentesi paprika és a nemzeti oltalom alatt álló szegedi tükörponty termelési folyamatát, valamint a termelői csoportosulások működési tapasztalatait ismerhetik meg.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rangos elismeréseket osztott ki az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól - közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.