Back to top

Sztárparádé Fóton

Csakúgy, mint tavaly, idén is csodálatos időben rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában a hagyományos nemzetközi és nemzeti díjlovaglóversenyt, melyen idén 17 ország 65 lovasa és 80 lova nevezett.

Emellett a péntektől vasárnapig zajló rendezvényen az oktatóközpontot olyan, sérüléssel élő gyerekek is benépesítették, akik év közben lovasterápiás képzést kaptak, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során.

Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért. Idén is sor került a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára az országos bajnokság is volt a Magyar Paralimpia Szövetség támogatásával.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók – vállalták el. Magának a teljes eseménynek Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke volt a házigazdája.

Borza Dominik, Dongó
A CDI-W versenyen, azaz a nagydíjból és nagydíj kűrből álló világkupa-fordulón a hazai viszonyokhoz képest nagy mezőny, 21 lovas vett részt. A CDI3* verseny nagykörén 11 lovas indult.

A verseny különlegessége nemcsak a létszám nagyságában, de az indulók névsorában is rejlett, hiszen világhírű díjlovasok tisztelték meg jelenlétükkel a fóti versenyt. Láthattuk többek között az idei, Rotterdamban megrendezett Európa-bajnokságon csapat Európa-bajnok és egyéni bronzérmes, a világranglista ötödik helyén álló Jessica von Bredow-Werndlt. A fiatal díjlovasnő tavaly a világkupa-döntőn harmadik lett, a világbajnokságon pedig az előkelő kilencedik helyezett.

Ott volt a „világ legjobb lovát”, Totilast rövid ideig lovagló, ugyancsak német színekben versenyző Matthias Alexander Rath, aki a 2010-es világbajnokságon csapat-bronzérmes és egyéniben 13. lett; valamint a tehetséges fiatal díjlovas, Sönke Rothenberger, aki a 2017-es Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmesként, csapatbajnokként végzett. Senkinek nem kell bemutatni a magyar származású svéd olimpikont, Patrik Kittelt, aki az idei Európa-bajnokságon nyolcadik lett és a világranglista 13. helyén áll.

A világkupa ranglistáján 12. helyen álló, ugyancsak visszajáró holland versenyzőnő, Thamar Zweistra tavaly is részt vett a fóti versenyen, ahogyan az elegáns francia Morgan Barbancon Mestre is, aki a londoni olimpián csapatban hetedik, egyéniben 23. volt.

Schmidt Anita, Limitless

Láthattuk a többszörös osztrák bajnokot, olimpikont, Victoria Max-Theurert, ő a londoni olimpián 13. helyen végzett. A kétszeres olimpikon Elena Sidneva is ismét hazánkba látogatott. Magyarországot az idei országos bajnokság második helyezettje, Schmidt Anita, valamint a tavalyi második helyezett Nébel Viktória képviselték a CDI3* és a CDI-W versenyszámokban; míg póni kategóriában Gyimóthy Emma Kata, Hoffer Hanna és Plutzer Zsófia; junior kategóriában pedig Ambach Fanni, Borza Dominik, Dancsó Gréta, Gyorsok Luca, Hoffer Hanna, Jakab Dalma, Lázár Zsófia, Nagy Panka Zina és Rajnai Emerencia.

A versenyen a magyar Hillier Orsolya mellett olyan elismert nemzetközi bírók dolgoztak, mint az olasz Barbara Ardu, a dán Leif Törnblad, vagy az orosz Irina Maknami.

Vasárnap a gyerekek egyik kedvenc versenyszáma, a közös díjlovas és lovasterápiás verseny csalt mosolyt a lovasok arcára, az élsportoló lovasok és a sérült gyerekek játékos vetélkedőben mérkőztek meg egymással. A két csapatkapitány Franz Retzer, az Elmű/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és dr. Szili Katalin, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja volt, a játékvezető pedig Ingo Fröhlich, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja. A CDI verseny legeredményesebb magyar lovasa Hoffer Hanna lett, aki a póni kategória zenés kűrjét nyerte Macciatóval, Borza Dominik pedig duplázott, idén is ő lett a junior kategória győztese.

A legeredményesebb külföldi lovas titulusnak Patrik Kittel örülhetett, aki a világkupa-forduló győzteseként távozhatott boldogan.

Patrik Kittel, Delaunay

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Alpesi legelők követei a Zemplénben

Épp’ mint a család régi autója… Semmi luxus, de mindenre használható, amire kell. Nem a legnagyobb teljesítményű, de biztosan hozza, amit elvárunk tőle. Nem csillog-villog, de a szemünknek mégis a legkedvesebb.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Ősi lófajtát őriznek az ország északkeleti szegletében

A ruszin népcsoportba tartozó huculok egyfajta mindenesként használták a később róluk elnevezett kistestű, ám annál ellenállóbb és szívósabb lovaikat. A hegyvidék, zord időjárási körülményeihez alkalmazkodó fajtának az „igénytelenségén” kívül számos előnyös tulajdonsága van.

Állattartó telepek fejlesztése - Látnak jövőt a fiatalok az agráriumban?

Szadai Gabriella 16 évesen még nem agrárpályára készült. Bár a szülei, nagy- és dédszülei is Bugyin éltek és a mezőgazdaságban dolgoztak, ám saját jövőjét nem ezen a településen és nem állattartóként képzelte el. Ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.