Back to top

Sztárparádé Fóton

Csakúgy, mint tavaly, idén is csodálatos időben rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában a hagyományos nemzetközi és nemzeti díjlovaglóversenyt, melyen idén 17 ország 65 lovasa és 80 lova nevezett.

Emellett a péntektől vasárnapig zajló rendezvényen az oktatóközpontot olyan, sérüléssel élő gyerekek is benépesítették, akik év közben lovasterápiás képzést kaptak, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során.

Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért. Idén is sor került a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára az országos bajnokság is volt a Magyar Paralimpia Szövetség támogatásával.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók – vállalták el. Magának a teljes eseménynek Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke volt a házigazdája.

Borza Dominik, Dongó
A CDI-W versenyen, azaz a nagydíjból és nagydíj kűrből álló világkupa-fordulón a hazai viszonyokhoz képest nagy mezőny, 21 lovas vett részt. A CDI3* verseny nagykörén 11 lovas indult.

A verseny különlegessége nemcsak a létszám nagyságában, de az indulók névsorában is rejlett, hiszen világhírű díjlovasok tisztelték meg jelenlétükkel a fóti versenyt. Láthattuk többek között az idei, Rotterdamban megrendezett Európa-bajnokságon csapat Európa-bajnok és egyéni bronzérmes, a világranglista ötödik helyén álló Jessica von Bredow-Werndlt. A fiatal díjlovasnő tavaly a világkupa-döntőn harmadik lett, a világbajnokságon pedig az előkelő kilencedik helyezett.

Ott volt a „világ legjobb lovát”, Totilast rövid ideig lovagló, ugyancsak német színekben versenyző Matthias Alexander Rath, aki a 2010-es világbajnokságon csapat-bronzérmes és egyéniben 13. lett; valamint a tehetséges fiatal díjlovas, Sönke Rothenberger, aki a 2017-es Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmesként, csapatbajnokként végzett. Senkinek nem kell bemutatni a magyar származású svéd olimpikont, Patrik Kittelt, aki az idei Európa-bajnokságon nyolcadik lett és a világranglista 13. helyén áll.

A világkupa ranglistáján 12. helyen álló, ugyancsak visszajáró holland versenyzőnő, Thamar Zweistra tavaly is részt vett a fóti versenyen, ahogyan az elegáns francia Morgan Barbancon Mestre is, aki a londoni olimpián csapatban hetedik, egyéniben 23. volt.

Schmidt Anita, Limitless

Láthattuk a többszörös osztrák bajnokot, olimpikont, Victoria Max-Theurert, ő a londoni olimpián 13. helyen végzett. A kétszeres olimpikon Elena Sidneva is ismét hazánkba látogatott. Magyarországot az idei országos bajnokság második helyezettje, Schmidt Anita, valamint a tavalyi második helyezett Nébel Viktória képviselték a CDI3* és a CDI-W versenyszámokban; míg póni kategóriában Gyimóthy Emma Kata, Hoffer Hanna és Plutzer Zsófia; junior kategóriában pedig Ambach Fanni, Borza Dominik, Dancsó Gréta, Gyorsok Luca, Hoffer Hanna, Jakab Dalma, Lázár Zsófia, Nagy Panka Zina és Rajnai Emerencia.

A versenyen a magyar Hillier Orsolya mellett olyan elismert nemzetközi bírók dolgoztak, mint az olasz Barbara Ardu, a dán Leif Törnblad, vagy az orosz Irina Maknami.

Vasárnap a gyerekek egyik kedvenc versenyszáma, a közös díjlovas és lovasterápiás verseny csalt mosolyt a lovasok arcára, az élsportoló lovasok és a sérült gyerekek játékos vetélkedőben mérkőztek meg egymással. A két csapatkapitány Franz Retzer, az Elmű/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és dr. Szili Katalin, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja volt, a játékvezető pedig Ingo Fröhlich, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja. A CDI verseny legeredményesebb magyar lovasa Hoffer Hanna lett, aki a póni kategória zenés kűrjét nyerte Macciatóval, Borza Dominik pedig duplázott, idén is ő lett a junior kategória győztese.

A legeredményesebb külföldi lovas titulusnak Patrik Kittel örülhetett, aki a világkupa-forduló győzteseként távozhatott boldogan.

Patrik Kittel, Delaunay

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.

Környezetkímélő juhokat nemesítenek Új-Zélandon

Metángáz csökkentését szolgáló genetikai programot vezet be Új-Zéland, amelynek keretében hamarosan alacsony metán kibocsátású tenyészkosokat hoznak forgalomba.

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.

Tények és összefüggések: Szabó Jenő kapta idén az Adorján János-díjat

A Magyar Mezőgazdaság hetilap első főszerkesztőjének nevével fémjelzett díjat idén az elismert agrárközgazdász-szakember, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. kiváló külsős szerzője kapta. Az ünnepélyes díjátadóra a gödöllői Grassalkovich-kastélyban került sor.