Back to top

Ünnepi díszek a természet ajándékaiból

Miért szépek a természetes karácsonyi díszek? Mert a narancs, az alma, a fahéj és fenyő illata végigkísért mindannyiunkat az ünnepek alatt már generációk óta. Érdemes ápolni a régi hagyományt, és az otthonunkat azzal díszíteni, amit a természet ajándékozott számunkra.

Egy erősebb dróttal fűzzük össze az almákat, formázzunk belőle kört. Használhatjuk adventi koszorúnak, de gyertyákkal kiegészítve és függesztve hangulatos csillárt is varázsolhatunk belőle.

A kis fonott kosárba öntött csipkebogyók tartják meg a középre állított gyertyát, és el is készült a különleges asztali dekoráció. Tovább is folytathatjuk a díszítést, a kosárra rögzíthetünk fenyőágakat, borostyán girlandokat, vagy átköthetjük szalagokkal. Nem csak adventre és karácsonyra alkalmas, hanem más ünnepnapokra is.

A karácsonynak illatai is vannak, az egyik meghatározó ezek közül a narancs. És ha kiegészítjük szegfűszeggel, igazi bódító karácsonyillatot varázsolhatunk a lakásba. A szegfűszeges narancsokat tehetjük a terített asztalra dekorációnak, rakhatjuk egy szép tálba az étkezőbe, és ha átkötjük szalaggal, felfüggeszthetjük.

A bejárati ajtóra helyezhetünk magunk készítette koszorút, amelyet gyönyörű rajzolatú csillagánizzsal rakunk körbe.

Ne dobjuk ki a narancshéjat, mert ha kisebb, nagyobb csillagformára vágjuk, és egymásra halmozzuk, illatos karácsonyfa díszt készíthetünk belőle egy fogpiszkáló és csillagánizs segítségével. Még illatosabb lesz, ha a szeletek közé szegfűszeget és fahéjat rejtünk.  

Helyezzen aszalt almaszeleteket vagy egyéb szárított gyümölcsöket a gyertya köré, és szórja meg porcukorral: olyan hatást kelt, mintha hó borítaná.

Szárított narancs- és almaszeletekből, formára vágott narancshéjból, fűszerekből készült ez a hangulatos ablakdísz.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AM: fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket

A globalizáció veszélyezteti a nemzeti értékeket, kultúrákat, ezért fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerdán a Hungarikumok Klubja rendezvényén a Parlamentben.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

0,7 millió tonnával kevesebb az európai almakészlet

A fő európai almatermelő országok frisspiaci almakészlete 2019. december 1-jén 4,45 millió tonna volt, míg az előző szezonban 5,14 millió tonnát tett ki.

Az oregánó illóolaja csökkenti az antibiotikumok elleni rezisztenciát

Kutatók kimutatták, hogy a negyedik generációs cefalosporinokra rezisztens E. coli baktériumok szintje jelentős mértékben csökkenthető a borjak takarmányába kevert oregánóból származó illóolajjal.

A karácsony ajándéka: karácsonyfák segítenek a hurrikán áldozatául esett parkon

Egy New Jersey-ben található állami park a 2012-ben tomboló Sandy hurrikán óta nem a régi, azonban a most adományozott kétezer karácsonyfának köszönhetően várhatólag hatalmas átalakuláson fog keresztülmenni.

Bőséges szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen.

Ritkábban trükköznek a boltosok

Javult az év végi szezonban alkalmi vagy állandó jelleggel kereskedő vállalkozások jogkövető magatartása az előző év adventi időszakában tapasztalt mértékhez képest, erre utalnak a tavaly novembertől december végéig lebonyolított fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat tapasztalatai - írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A talpadban az összes göröngy - Az Év Tájépítésze

Az Év Tájépítésze díjat 2019-ben Andor Anikó Ybl-díjas táj- és kertépítész, városrendezési szakmérnök, címzetes egyetemi tanár kapta. Az elismerést a szakmai zsűri minden évben az előző öt év alkotásai alapján ítéli oda egy alkotónak vagy alkotóközösségnek. Andor Anikót negyvenéves pályájáról és a szakmáról kérdeztük.