Back to top

Ünnepi díszek a természet ajándékaiból

Miért szépek a természetes karácsonyi díszek? Mert a narancs, az alma, a fahéj és fenyő illata végigkísért mindannyiunkat az ünnepek alatt már generációk óta. Érdemes ápolni a régi hagyományt, és az otthonunkat azzal díszíteni, amit a természet ajándékozott számunkra.

Egy erősebb dróttal fűzzük össze az almákat, formázzunk belőle kört. Használhatjuk adventi koszorúnak, de gyertyákkal kiegészítve és függesztve hangulatos csillárt is varázsolhatunk belőle.

A kis fonott kosárba öntött csipkebogyók tartják meg a középre állított gyertyát, és el is készült a különleges asztali dekoráció. Tovább is folytathatjuk a díszítést, a kosárra rögzíthetünk fenyőágakat, borostyán girlandokat, vagy átköthetjük szalagokkal. Nem csak adventre és karácsonyra alkalmas, hanem más ünnepnapokra is.

A karácsonynak illatai is vannak, az egyik meghatározó ezek közül a narancs. És ha kiegészítjük szegfűszeggel, igazi bódító karácsonyillatot varázsolhatunk a lakásba. A szegfűszeges narancsokat tehetjük a terített asztalra dekorációnak, rakhatjuk egy szép tálba az étkezőbe, és ha átkötjük szalaggal, felfüggeszthetjük.

A bejárati ajtóra helyezhetünk magunk készítette koszorút, amelyet gyönyörű rajzolatú csillagánizzsal rakunk körbe.

Ne dobjuk ki a narancshéjat, mert ha kisebb, nagyobb csillagformára vágjuk, és egymásra halmozzuk, illatos karácsonyfa díszt készíthetünk belőle egy fogpiszkáló és csillagánizs segítségével. Még illatosabb lesz, ha a szeletek közé szegfűszeget és fahéjat rejtünk.  

Helyezzen aszalt almaszeleteket vagy egyéb szárított gyümölcsöket a gyertya köré, és szórja meg porcukorral: olyan hatást kelt, mintha hó borítaná.

Szárított narancs- és almaszeletekből, formára vágott narancshéjból, fűszerekből készült ez a hangulatos ablakdísz.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.

Kertbarát programok őszre

Az ismert okok miatt a megszokottnál lényegesen kevesebb program várja ezen az őszön a növénybarátokat, azonban még így is van mit ajánlanunk. Sőt, ha azt is számításba vesszük, hogy egy-egy őszi arborétum bármiféle szervezett program nélkül is fantasztikus élmény lehet, akkor bőven van miből válogatni.

Rekordhozamokat várnak Szerbiában

Nemhogy nem panaszkodhatnak a vajdasági gazdák, de az ideihez hasonló ideális nyári csapadékeloszlásra még az idősebbek sem emlékeznek.

Rovarokat riasztó növényi illatok

Bár a légy- és szúnyoginvázió lassan enyhülni kezd, a molyok és más rovarok télen is bosszúságot okozhatnak számunkra. Sokféle népi megfigyelés támasztja alá azt, hogy bizonyos illatokat nem kedvelnek a rovarok.

Ázsiai zöldségek Berlinből

Keserű dinnye, indiai spenót, kínai bazsalikom, kígyóbab, ehető krizantém – ez csak néhány azok közül az ázsiai zöldség- és fűszerkülönlegességek közül, amelyeket Rongrong és Ralf Szydlewski FreshTasia márkanévvel forgalmaz Berlinben.