Back to top

Ünnepi díszek a természet ajándékaiból

Miért szépek a természetes karácsonyi díszek? Mert a narancs, az alma, a fahéj és fenyő illata végigkísért mindannyiunkat az ünnepek alatt már generációk óta. Érdemes ápolni a régi hagyományt, és az otthonunkat azzal díszíteni, amit a természet ajándékozott számunkra.

Egy erősebb dróttal fűzzük össze az almákat, formázzunk belőle kört. Használhatjuk adventi koszorúnak, de gyertyákkal kiegészítve és függesztve hangulatos csillárt is varázsolhatunk belőle.

A kis fonott kosárba öntött csipkebogyók tartják meg a középre állított gyertyát, és el is készült a különleges asztali dekoráció. Tovább is folytathatjuk a díszítést, a kosárra rögzíthetünk fenyőágakat, borostyán girlandokat, vagy átköthetjük szalagokkal. Nem csak adventre és karácsonyra alkalmas, hanem más ünnepnapokra is.

A karácsonynak illatai is vannak, az egyik meghatározó ezek közül a narancs. És ha kiegészítjük szegfűszeggel, igazi bódító karácsonyillatot varázsolhatunk a lakásba. A szegfűszeges narancsokat tehetjük a terített asztalra dekorációnak, rakhatjuk egy szép tálba az étkezőbe, és ha átkötjük szalaggal, felfüggeszthetjük.

A bejárati ajtóra helyezhetünk magunk készítette koszorút, amelyet gyönyörű rajzolatú csillagánizzsal rakunk körbe.

Ne dobjuk ki a narancshéjat, mert ha kisebb, nagyobb csillagformára vágjuk, és egymásra halmozzuk, illatos karácsonyfa díszt készíthetünk belőle egy fogpiszkáló és csillagánizs segítségével. Még illatosabb lesz, ha a szeletek közé szegfűszeget és fahéjat rejtünk.  

Helyezzen aszalt almaszeleteket vagy egyéb szárított gyümölcsöket a gyertya köré, és szórja meg porcukorral: olyan hatást kelt, mintha hó borítaná.

Szárított narancs- és almaszeletekből, formára vágott narancshéjból, fűszerekből készült ez a hangulatos ablakdísz.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.

Zamatos, illatos grincsfák

A grincsfának nincs konkrét értelmezése, szabad műfaj, amelynek eredménye egy olyan alkotás, amelyben ott az ünnep öröme, de a nehézségek és a kihívások üzenete is. Valójában a mai világunk rajzolódik ki minden darabban.

Célkeresztben a karácsonyi vásárok: súlyos hiányosságok is előfordultak

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Térképen kereshetőek a halárusító pontok

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat.

Növényegészségügy: jelentősen szigorodtak a lakosságot érintő előírások

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.

A Mikulás is szeret vonatozni

Hull a pelyhes fehér hó… hangzott a kedves dallam az EGERERDŐ Zrt. Mikulásjáratain. A nagy népszerűségnek örvendő programon közel kétezren vettek részt december 7-én és 8-án, a Felsőtárkányi és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton, illetve a Mátravasúton.

Egyre népszerűbb a karácsonyfa kölcsönzés

Kivágott fenyőfák milliói kerülnek a hulladéktelepekre ünnepek után minden évben. A környezetvédők és természetbarátok már régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömkelegét.