0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fontos az agráriumban dolgozók társadalmi elismertségének növelése

Az agráriumban és abból élőknek elemi érdeke, hogy az ágazat visszakapja, visszaszerezze társadalmi elfogadottságát, gazdasági súlyát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége VII. kongresszusán.

Ehhez az Agrárminisztérium szak- és támogatáspolitikája mellett a mezőgazdaságban a generációváltás, az új technológiák bevezetése és alkalmazása, a hatékonyságnövelés, továbbá a szaktárca, a kamara, valamint az érdekképviseleti szervek együttműködése is szükséges.

A miniszterhelyettes beszédében kitért arra, hogy az elmúlt évek munkája felfelé ívelő pályára állította az ágazatot, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy a mezőgazdaság teljesítménye tavaly elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 és 2018 között 33 százalékkal emelkedett. De, mint fogalmazott,

van még teendő, egyebek mellett szükség van az öntözésfejlesztésre, a digitális technológiák kínálta hatékonyságnövelésre, az élelmiszer-feldolgozás megerősítésére és a szakképzési rendszer átalakítására.

Farkas Sándor hangsúlyozta: ha ki tudjuk használni természeti adottságainkat, évszázadok alatt felhalmozott tudásunkat, a precíziós gazdálkodás adta előnyöket, akkor akár meg is duplázható Magyarország élelmiszertermelése. Ezzel 20-25 millió ember számára tudnánk megtermelni a biztonságos élelmiszert, amire a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz.

Az öntözésfejlesztéssel kapcsolatban a miniszterhelyettes úgy fogalmazott:

hosszútávon öntözés nélkül rentábilisan már nem lehet termelni, ezért is tartja rendkívül fontosnak az Országgyűlés előtt lévő öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslatot.

Emellett az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésére irányuló törekvéseket nevezte az elkövetkező időszak egyik legjelentősebb feladatának.

Forrás: AM sajtóközlemény