Back to top

Kertészeti évzárón írták alá az együttműködéseket

Egerben tartja kétnapos évzáró konferenciáját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idei tapasztalatok összegzése, értékelése és a tervezés mellett a rendezvény első napján tették hivatalossá a szervezet már eddig is élő együttműködését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal és a Szent István Egyetemmel az ágazat versenyképességének javítására.

Ledó Ferenc és Gyuricza Csaba írta alá a FruitVeB és a NAIK együttműködési megállapodását
Fotó: Rimóczi Irén

Gyuricza Csaba elmondta, hogy a főként francia példa alapján 2014. január 1-jén megalakított NAIK a mezőgazdaság minden területét átfogó 13 kutató intézet és 4 gazdasági társaság ernyőszervezete. Az átalakítással Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási intézménye jött létre, melyben az egyes tudományterületek szorosan együttműködnek, egymást támogatják.

A tavaly a szervezet részévé vált Agrárgazdasági Kutató Intézet által gyűjtött adatokat, illetve elemzéseket pedig szinte valamennyi ágazat hasznosíthatja.

A NAIK 1300 munkatársa összesen 300 kutatási témában vesz részt. 

A FruitVeB és a SZIE közti szakmai kapcsolatot is hivatalossá tették. A megállapodást Ledó Ferenc és Helyes Lajos írta alá
Fotó: Rimóczi Irén

A Szent István Egyetem jelenlegi 8 kara közül a kertészeti, a mezőgazdasági és környezettudományi, valamint az élelmiszeripari kar közvetlenül hozzájárulhat ahhoz, hogy a FruitVeB-bel kötött együttműködésben foglaltak megvalósulhassanak, amíg a gépészmérnöki és a gazdaságtudományi kar kutatásai közvetetten segíthetik azt, hangsúlyozta Helyes Lajos. A megjelölt kutatáson kívül pedig bekapcsolódhatnak a felnőttképzésbe, illetve a szaktanácsadók továbbképzésébe.

Közös feladat és közös érdek az is, hogy mind több fiatal kerüljön be a agrár-felsőoktatásba, hiszen szükség van a szakember-utánpótlásra. 

A rektorhelyettes örömmel osztotta meg a friss hírt, hogy az egyetemek nemzetközi rangsorában  a 7 másik magyar tudományegyetem mellett a SZIE-t is nyilvántartják. 

(Az ágazati értékelésekről, szakmai előadásokról a Kertészet és Szőlészetben számolunk be.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

„A szakpolitika számára készítünk inputokat”

Király Gábor 2017 tavaszán kezdett el az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos segéd­munkatársaként dolgozni, és az elmúlt évek szervezeti átalakításai során végül a Környezeti és Humán Erőforrások Kutatása Osztályon kötött ki, immár a NAIK-AKI keretrendszerében.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.