Back to top

Kertészeti évzárón írták alá az együttműködéseket

Egerben tartja kétnapos évzáró konferenciáját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idei tapasztalatok összegzése, értékelése és a tervezés mellett a rendezvény első napján tették hivatalossá a szervezet már eddig is élő együttműködését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal és a Szent István Egyetemmel az ágazat versenyképességének javítására.

Ledó Ferenc és Gyuricza Csaba írta alá a FruitVeB és a NAIK együttműködési megállapodását
Fotó: Rimóczi Irén

Gyuricza Csaba elmondta, hogy a főként francia példa alapján 2014. január 1-jén megalakított NAIK a mezőgazdaság minden területét átfogó 13 kutató intézet és 4 gazdasági társaság ernyőszervezete. Az átalakítással Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási intézménye jött létre, melyben az egyes tudományterületek szorosan együttműködnek, egymást támogatják.

A tavaly a szervezet részévé vált Agrárgazdasági Kutató Intézet által gyűjtött adatokat, illetve elemzéseket pedig szinte valamennyi ágazat hasznosíthatja.

A NAIK 1300 munkatársa összesen 300 kutatási témában vesz részt. 

A FruitVeB és a SZIE közti szakmai kapcsolatot is hivatalossá tették. A megállapodást Ledó Ferenc és Helyes Lajos írta alá
Fotó: Rimóczi Irén

A Szent István Egyetem jelenlegi 8 kara közül a kertészeti, a mezőgazdasági és környezettudományi, valamint az élelmiszeripari kar közvetlenül hozzájárulhat ahhoz, hogy a FruitVeB-bel kötött együttműködésben foglaltak megvalósulhassanak, amíg a gépészmérnöki és a gazdaságtudományi kar kutatásai közvetetten segíthetik azt, hangsúlyozta Helyes Lajos. A megjelölt kutatáson kívül pedig bekapcsolódhatnak a felnőttképzésbe, illetve a szaktanácsadók továbbképzésébe.

Közös feladat és közös érdek az is, hogy mind több fiatal kerüljön be a agrár-felsőoktatásba, hiszen szükség van a szakember-utánpótlásra. 

A rektorhelyettes örömmel osztotta meg a friss hírt, hogy az egyetemek nemzetközi rangsorában  a 7 másik magyar tudományegyetem mellett a SZIE-t is nyilvántartják. 

(Az ágazati értékelésekről, szakmai előadásokról a Kertészet és Szőlészetben számolunk be.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Szent István Egyetem is segíti az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkáját

A Szent István Egyetem (SZIE) is felkerült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemzetközi listájára, az együttműködés értelmében az Egyetem több szakterületen is segíti az Európai Unió tudományos szervezetének munkáját.

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Drága sertéshús, mindenki spanyol barackot vesz - EU-s agrárpiaci helyzetelemzés

Megjelent a COPA-COGECA, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének 2020 februárjára vonatkozó piaci helyzetelemzése a sertéshús-, a zöldség- és gyümölcs-, valamint a borágazatra. A tanulmány fontos elemeit a NAK foglalta össze.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.