0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kertészeti évzárón írták alá az együttműködéseket

Egerben tartja kétnapos évzáró konferenciáját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idei tapasztalatok összegzése, értékelése és a tervezés mellett a rendezvény első napján tették hivatalossá a szervezet már eddig is élő együttműködését a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal és a Szent István Egyetemmel az ágazat versenyképességének javítására.

Gyuricza Csaba elmondta, hogy a főként francia példa alapján 2014. január 1-jén megalakított NAIK a mezőgazdaság minden területét átfogó 13 kutató intézet és 4 gazdasági társaság ernyőszervezete. Az átalakítással Közép-Európa legnagyobb agrárkutatási intézménye jött létre, melyben az egyes tudományterületek szorosan együttműködnek, egymást támogatják.

A tavaly a szervezet részévé vált Agrárgazdasági Kutató Intézet által gyűjtött adatokat, illetve elemzéseket pedig szinte valamennyi ágazat hasznosíthatja.

A NAIK 1300 munkatársa összesen 300 kutatási témában vesz részt. 

A Szent István Egyetem jelenlegi 8 kara közül a kertészeti, a mezőgazdasági és környezettudományi, valamint az élelmiszeripari kar közvetlenül hozzájárulhat ahhoz, hogy a FruitVeB-bel kötött együttműködésben foglaltak megvalósulhassanak, amíg a gépészmérnöki és a gazdaságtudományi kar kutatásai közvetetten segíthetik azt, hangsúlyozta Helyes Lajos. A megjelölt kutatáson kívül pedig bekapcsolódhatnak a felnőttképzésbe, illetve a szaktanácsadók továbbképzésébe.

Közös feladat és közös érdek az is, hogy mind több fiatal kerüljön be a agrár-felsőoktatásba, hiszen szükség van a szakember-utánpótlásra. 

A rektorhelyettes örömmel osztotta meg a friss hírt, hogy az egyetemek nemzetközi rangsorában  a 7 másik magyar tudományegyetem mellett a SZIE-t is nyilvántartják. 

(Az ágazati értékelésekről, szakmai előadásokról a Kertészet és Szőlészetben számolunk be.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu