Back to top

A malacok is szeretnek játszani

A sertés telepeken a fül- és farokrágások miatt rendkívüli módon képes romlani a teljesítmény, nagy károkat okozva a gazdáknak. Ráadásul sok esetben az effajta veszteség elkerülhető lenne. A falkásításokból fakadó stressz elkerülése érdekében született meg egy játékszer, melyet kifejezetten sertéseknek terveztek.

Az állattartásban fontos, hogy a jószágok megfelelő módon fejlődjenek és a lehető legegészségesebb környezetben nőjenek fel. Ehhez nemcsak az elegendő mennyiségű és minőségű takarmány, illetve a megfelelő tartási körülmények szükségesek, hanem az idegi stimuláció is. Ez különösen igaz a sertésekre. Az EU által előírt jogszabályok szerint a sertéseknek állandó hozzáférést kell biztosítani az olyan eszközökhöz, illetve anyagokhoz, melyek lehetővé teszik az agyi- idegi stimulációt. Egy ilyen agyi-idegi stimulációt elősegítő eszközt – más néven játékot – fejlesztett ki egy ír vállalat, mely állattartási berendezések és felszerelések gyártásával foglalkozik.

A játék a sertések életében is fontos, hiszen jelentős stresszcsökkentő hatással bír.

Ráadásul a fajtára jellemző az agresszív viselkedés, ugyanis addig, amíg az adott csoporton belüli rangsor ki nem alakul, az állatok rendszeresen verekszenek, illetve a domináns egyedek bántalmazzák a gyengébbeket, mely sokszor farok és fülrágás formájában mutatkozik meg.

Egy-egy sertésüzemben gyakoriak a falkásítások (új csoportok kialakítása), ilyenkor romlik a takarmányfelvétel, sok esetben nagy a súlyveszteség, vagy akár az elhullás, ami egy idő után komoly pénzveszteséget okozhat a tenyésztőnek. A telepeken általában rágópálcikákat vagy láncokat szoktak alkalmazni figyelem elterelésnek, de ez a megoldás csak néhány állatot tud lekötni, ráadásul koptatja a fogakat, ami szintén rontja a takarmányfelvételt. Ezekre a problémákra kínál megoldást az EasyFix nevű cég játéka.

Az ír termék érdekessége, hogy színes, gömb alakú és tüskék állnak ki belőle. Az állatok számára állandóan elérhető, nem szorul be a kutrica sarkába, mindig a padlón marad, így a sertések a természetes testtartásuk megtartásával feledkezhetnek bele a játékba.

Kialakítása rendkívül praktikus, egyszerre csak három tüske érintkezik a talajjal, aminek köszönhetően a baktériumok csak nagyon kis számban telepednek meg rajta. Amikor falkásítás után bedobják a kutricába, teljesen elvonja az állatok figyelmét, így nem a rangsor kialakításával foglalkoznak. Több állat is játszhat vele, így a malacok nemcsak magukat, hanem egymást is mulattatják. A játéknak köszönhetően a sertések új ingerekkel gazdagodnak, jobban elfáradnak és nagyobb lesz a takarmányfelvételük.

A játékkal azonban nem csak a malacok játszanak szívesen. Négylábú házi kedvenceink is szívesen elszórakoznak vele, ráadásul a tömör kialakításnak köszönhetően még a nagyobb testű kutyák sem tudják könnyen szétrágni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holland porták baromfija - A fríz tyúk

Miközben a tenyésztők el vannak foglalva az ismertebb fajták változatainak kitenyésztésével (szín, alak stb.), új fajták létrehozásával, addig szinte észre sem veszik a lényegében évszázadok óta változatlanul maradt és tenyésztett fajtákat. Ez utóbbiak közé tartozik a fríz tyúk is, amely nálunk szinte ismeretlen, de Hollandián kívül is kevés helyen foglalkoznak vele.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Az erdei kutya rejtélye

A kutyafélék Madagaszkár és Új-Zéland kivételével az ember segítsége nélkül is el tudtak terjedni. Egyedül az örök fagy birodalmai maradtak meghódíthatatlanok számukra. A mintegy 10 nemzetség 35 fajába tartozó, rendkívül változatos fajösszetételű család tagjai közt azonban vannak olyanok, melyek sok megfejthetetlen talányt rejtenek a mai napig is a tudomány számára. Ilyen az erdei kutya is.

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Alpesi legelők követei a Zemplénben

Épp’ mint a család régi autója… Semmi luxus, de mindenre használható, amire kell. Nem a legnagyobb teljesítményű, de biztosan hozza, amit elvárunk tőle. Nem csillog-villog, de a szemünknek mégis a legkedvesebb.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Ősi lófajtát őriznek az ország északkeleti szegletében

A ruszin népcsoportba tartozó huculok egyfajta mindenesként használták a később róluk elnevezett kistestű, ám annál ellenállóbb és szívósabb lovaikat. A hegyvidék, zord időjárási körülményeihez alkalmazkodó fajtának az „igénytelenségén” kívül számos előnyös tulajdonsága van.

Állattartó telepek fejlesztése - Látnak jövőt a fiatalok az agráriumban?

Szadai Gabriella 16 évesen még nem agrárpályára készült. Bár a szülei, nagy- és dédszülei is Bugyin éltek és a mezőgazdaságban dolgoztak, ám saját jövőjét nem ezen a településen és nem állattartóként képzelte el. Ám huszonévesen döntenie kellett, hogy átveszi-e a hirtelen megbetegedett édesapjától a több száz birkából, legelőkből és szántóföldekből álló gazdaságot.