Back to top

A malacok is szeretnek játszani

A sertés telepeken a fül- és farokrágások miatt rendkívüli módon képes romlani a teljesítmény, nagy károkat okozva a gazdáknak. Ráadásul sok esetben az effajta veszteség elkerülhető lenne. A falkásításokból fakadó stressz elkerülése érdekében született meg egy játékszer, melyet kifejezetten sertéseknek terveztek.

Az állattartásban fontos, hogy a jószágok megfelelő módon fejlődjenek és a lehető legegészségesebb környezetben nőjenek fel. Ehhez nemcsak az elegendő mennyiségű és minőségű takarmány, illetve a megfelelő tartási körülmények szükségesek, hanem az idegi stimuláció is. Ez különösen igaz a sertésekre. Az EU által előírt jogszabályok szerint a sertéseknek állandó hozzáférést kell biztosítani az olyan eszközökhöz, illetve anyagokhoz, melyek lehetővé teszik az agyi- idegi stimulációt. Egy ilyen agyi-idegi stimulációt elősegítő eszközt – más néven játékot – fejlesztett ki egy ír vállalat, mely állattartási berendezések és felszerelések gyártásával foglalkozik.

A játék a sertések életében is fontos, hiszen jelentős stresszcsökkentő hatással bír.

Ráadásul a fajtára jellemző az agresszív viselkedés, ugyanis addig, amíg az adott csoporton belüli rangsor ki nem alakul, az állatok rendszeresen verekszenek, illetve a domináns egyedek bántalmazzák a gyengébbeket, mely sokszor farok és fülrágás formájában mutatkozik meg.

Egy-egy sertésüzemben gyakoriak a falkásítások (új csoportok kialakítása), ilyenkor romlik a takarmányfelvétel, sok esetben nagy a súlyveszteség, vagy akár az elhullás, ami egy idő után komoly pénzveszteséget okozhat a tenyésztőnek. A telepeken általában rágópálcikákat vagy láncokat szoktak alkalmazni figyelem elterelésnek, de ez a megoldás csak néhány állatot tud lekötni, ráadásul koptatja a fogakat, ami szintén rontja a takarmányfelvételt. Ezekre a problémákra kínál megoldást az EasyFix nevű cég játéka.

Az ír termék érdekessége, hogy színes, gömb alakú és tüskék állnak ki belőle. Az állatok számára állandóan elérhető, nem szorul be a kutrica sarkába, mindig a padlón marad, így a sertések a természetes testtartásuk megtartásával feledkezhetnek bele a játékba.

Kialakítása rendkívül praktikus, egyszerre csak három tüske érintkezik a talajjal, aminek köszönhetően a baktériumok csak nagyon kis számban telepednek meg rajta. Amikor falkásítás után bedobják a kutricába, teljesen elvonja az állatok figyelmét, így nem a rangsor kialakításával foglalkoznak. Több állat is játszhat vele, így a malacok nemcsak magukat, hanem egymást is mulattatják. A játéknak köszönhetően a sertések új ingerekkel gazdagodnak, jobban elfáradnak és nagyobb lesz a takarmányfelvételük.

A játékkal azonban nem csak a malacok játszanak szívesen. Négylábú házi kedvenceink is szívesen elszórakoznak vele, ráadásul a tömör kialakításnak köszönhetően még a nagyobb testű kutyák sem tudják könnyen szétrágni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Környezetkímélő juhokat nemesítenek Új-Zélandon

Metángáz csökkentését szolgáló genetikai programot vezet be Új-Zéland, amelynek keretében hamarosan alacsony metán kibocsátású tenyészkosokat hoznak forgalomba.

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.

Tények és összefüggések: Szabó Jenő kapta idén az Adorján János-díjat

A Magyar Mezőgazdaság hetilap első főszerkesztőjének nevével fémjelzett díjat idén az elismert agrárközgazdász-szakember, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. kiváló külsős szerzője kapta. Az ünnepélyes díjátadóra a gödöllői Grassalkovich-kastélyban került sor.

ASP-t igazolt a Nébih Békés megyében talált vaddisznó hullában

A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Kifejezetten jó lesz az idei haltermés

Nem emelkednek az árak az idei karácsonyi halszezonban, és bőséges lesz a kínálat - jelentette ki a Világgazdaságnak nyilatkozva Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) elnöke.