Back to top

Szó szerint át kell rágnunk magunkat ezen a kiállításon

Lyonban a francia gasztronómia fellegvárában nyílt egy múzeum, melyben a látogatók mindent megtudhatnak a gall konyhaművészetről. És nem csak különleges kiállítási tárgyakat csodálhatnak meg, vagy recepteket olvasgathatnak. Világhíres szakácsok műveit is megkóstolhatják.

A franciák is méltán büszkék a konyhájukra, hasonlóan a magyar ízekhez, a franciai ételek is az ország kultúrájának szerves részei. Épp ezért nem meglepő, hogy 

az UNESCO 2010-ben felvette a teljes francia konyhát - nem csak egyetlen ételt - a szellemi kulturális örökségek listájára.

Október vége óta ezen szellemi örökséget már testközelből és koncentráltan is megcsodálhatják az érdeklődők. Lyonban a Grand Hôtel-Dieu épületében – mely 600 éve még kórházként üzemelt – megnyílt egy izgalmas gasztronómiai kiállítás, a Cité Internationale de la Gastronomie.

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook

A kiállításnak természetesen „szokványos” programjai is vannak, rengeteg érdekes tárgyon keresztül mutatják be az évszázadokon átívelő konyhaművészet fejlődését. Megismertetik a látogatókkal a francia gasztronómia legnagyobb alakjait is, például: Paul Bocuse, a 20. század egyik szakács ikonja, a nouvelle cuisine meghatározó képviselője, vagy 

a híres szakácsnő, Mère Brazier, aki 1933-ban elsőként kapott hat Michlen csillagot, és aki rendszeresen látta vendégül Charles de Gaulle-t, illetve Marlene Dietrich-et. 

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook
Az ide látogatók számos érdekes receptet is tanulhatnak a múzeumi séta alatt. Ám a legínycsiklandozóbb látványosság mégiscsak a kóstoló. A vendégek látványkonyhákban, híres szakácsok magyarázata mellett ismerkedhetnek meg a különleges ízekkel.

Mivel a világ minden pontjáról hívnak meg elismert szakembereket, ezért a „múzeumi” menü ritkán ismétlődik.

A Cité Internationale de la Gastronomie azonban nem csak a francia konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Feladatuknak érzik, hogy megismertessék a nagyközönséget a helyes táplálkozás alapelveivel – a szervezők különös figyelmet fordítanak a legfiatalabb látogatók ismeretterjesztésére.

Az alap felnőtt belépő kb. 4000 forint, míg a kóstolással egybekötött tárlatvezetés mintegy 7800 forint. A múzeum az év 362 napján nyitva van (karácsonyt, újévet és május elsejét leszámítva).

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook

Forrás: 
www.travelandleisure.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattitkok, emberkalandok

Szegeden egy szép, 45 hektáros tölgyerdő rejti Magyarország legnagyobb vadasparkját. A hely nevezetessége, hogy több kontinens ritka, jobbára veszélyeztetett állatfajait mutatja be természetes körülmények között. E fajok génmegőrzése, tenyésztése az intézmény fő feladata, de emellett fontos szerepet kap a természetvédelem, az oktatás, a kutatás és a szórakoztatás is.

Eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Baranya megyei Szaporcán.

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripai szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júniusi menetrendje

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júniusi menetrendje a járványügyi előírásokat betartva a következőképpen alakul.

Torma, a gyógyító zöldség

Tormabor és tormapor, koktél, krém, pép, főzelék. E növény sokkal kreatívabban is használható, mint gondolnánk. Néhány tormakészítmény egész évben megtalálható az üzletek polcain, na nem túl sokféle. Intenzív fogyasztása idényjellegű, Karácsony és Húsvét idejére korlátozódik. Pedig sok lehetőség van az ecetes tormán túl is...

Dacoltak a koronával a spárgarajongók

Igaz, hogy az éttermi beszállítás nagyságrendje értékelhetetlenül alacsony volt az idén, hamar kiderült, hogy a spárga németországi rajongóit ez nem tántorítja el kedvenc zöldségüktől. Még mintegy három hét visszavan a spárgaszezonból, de nagyjából már leszűrhetők a következtetések.

Már vegán termékeket is kínál a Pápai

Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. A Pápai Ízek néven forgalomba kerülő burgerpogácsája és szendvicsfeltétje után már újabb magas fehérjetartalmú vegán termékeken is dolgozik.

Bor, rend, katonásan

A szőlő- és borágazatban korán megkongatták a vészharangot. A koronavírus okozta korlátozások, a vendéglátó egységek bezárása, az idegenforgalom drasztikus visszaesése, a turizmus megállása mind-mind a borfogyasztás ellen hatott.

Oktatási honlapot indított a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította oktatási honlapját az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából. A nebihoktatas.hu egy olyan platform, ahol a hivatal összegyűjtötte élelmiszerbiztonsági és fenntartható élelmiszerfogyasztás témájú, sokszínű és az elmúlt években folyamatosan gyarapodó szemléletformálási eszköztárának valamennyi elemét.

Környezetvédelmi világnap a Budakeszi Vadasparkban

Játékos formában, interaktív foglalkozásokon mutatja be a Budakeszi Vadaspark gyerekeknek szóló programja a környezetvédelem fontosságát az óvodás korosztálynak. A Vadaspark a környezetvédelmi világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívánja ráirányítani a figyelmet.